Όπως όμως συμβαίνει σε κάθε κοινωνία, μερικά μέλη της, δεν ενστερνίζονται τις ηθικές αρχές του συνόλου, αλλά προτιμούν να λειτουργούν σε βάρος των πολλών αποκομίζοντας οικονομικά κυρίως οφέλη. Βέβαια, ακόμη και οι απατεώνες του δικτύου δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς που αυτό επιβάλλει. Δεν έχουμε δει ακόμη ένοπλη ληστεία ή φόνο στο Internet (αν και είμαι βέβαιος πως κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό). Οι τρόποι που χρησιμοποιούνται μέσα στο δίκτυο είναι πιο εγκεφαλικοί. Δεν είναι όμως λιγότερο επικίνδυνοι. Σύμφωνα με την Internet Fraud Watch, η πιο δημοφιλής απάτη στο Internet είναι τα συστήματα τύπου “Αεροπλανάκι” (όπως το γνωστό MAKE MONEY FAST) όπου οι πρώτοι συμμετέχοντες πληρώνουν χρήματα που προσδοκούν πως θα πάρουν πολλαπλάσια από τους επόμενους, χωρίς σχεδόν ποτέ να το καταφέρνουν. Τα χρήματα που διακινούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα αν σκεφτεί κανείς ότι σε μία μόνο περίπτωση, (που δημιούργησε μια εταιρεία με το όνομα Fortuna Alliance) ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 6 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ! Δεύτερη σε δημοτικότητα κατηγορία είναι αυτή των Αεριτζήδων Παροχέων Υπηρεσιών Internet. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για άτομα ή επιχειρήσεις που εισπράττουν προκαταβολές για δημιουργία παρουσιάσεων στο Web ή παροχή πρόσβασης στο Internet και στην συνέχεια εξαφανίζονται. Το τρίτο σε δημοτικότητα κόλπο είναι η πώληση “άριστης ποιότητας” υλικού (hardware) σχετικού με το Internet σε αφάνταστα χαμηλές τιμές που όμως στην πράξη άλλες φορές αποδεικνύεται χαμηλής ποιότητας και άλλες απλώς δεν παραδίδεται ποτέ. Η τέταρτη πιο συνηθισμένη πρακτική είναι η εξαπάτηση επενδυτών που θέλουν να μπουν στο Internet με πλαστά στοιχεία (π.χ. εμείς κατασκευάσαμε αυτό το site και έχει 5.000.000 hits τη μέρα, ο ιδιοκτήτης του μας πλήρωσε 100.000$ και τώρα κερδίζει 200.000$ την εβδομάδα κτλ.). Η αλήθεια δεν γίνεται γνωστή παρά μόνο όταν γίνει η επένδυση οπότε είναι πλέον αργά. Τέλος, η πέμπτη πιο συνηθισμένη μέθοδος, στρέφεται κατά ελευθέρων επαγγελματιών και ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίες εργαζόμενοι από το σπίτι τους. Διάφοροι υποτιθέμενοι επενδυτές τους υπόσχονται πλουσιοπάροχες αμοιβές για απλές εργασίες όπως η επεξεργασία κειμένου ή η μετατροπή (conversion) αρχείων γραφικών από το ένα format στο άλλο. Για να συνεργαστεί όμως με τους “επενδυτές” το θύμα, θα πρέπει να αγοράσει από αυτούς ή από συνενόχους τους πανάκριβο λογισμικό. Όταν δε το κάνει, και αρχίσει η συνεργασία, λαμβάνει ένα ευγενικό γράμμα που το πληροφορεί πως η ποιότητα της εργασίας που παρέδωσε δεν καλύπτει τα ποιοτικά πρότυπα της εταιρείας και για τον λόγο αυτό η συνεργασία μαζί του διακόπτεται. Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τρόπος για να προστατευτούν από τις απάτες οι χρήστες του Internet και οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί:
Τρόποι ΠροστασίαςΘα ήθελα πάρα πολύ η ενότητα αυτή να ήταν τόσο μακροσκελής όσο και εκείνη με τα χαρακτηριστικά του δικτύου που βοηθούν τους παρανομούντες. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ. Οι δικές μου προτάσεις είναι οι ακόλουθες:
Όμως Προσοχή! Μην προβαίνετε εσείς οι ίδιοι σε καταγγελίες σε δημόσιους χώρους (usenet, mailing lists κτλ.) όσο σίγουροι και αν είστε για αυτές. Κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος και αν κάνετε λάθος κινδυνεύετε να καταστρέψετε την υπόληψη ή την εργασία κάποιου που δεν φταίει σε τίποτε. Καλύτερα λοιπόν να αφήνετε το έργο αυτό σε άλλους πιο αρμόδιους. |
Απάτες στο Internet
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ