Η αξία του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν είναι απλά το αποτέλεσμα μιας κανονικής εξέλιξης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Οι άνθρωποι είχαν την τύχη (;) να προικιστούν με έναν εγκέφαλο που ήταν αποτέλεμα μιας εξαιρετικά ταχύτατης εξέλιξης που ήταν αποκλειστικό προνόμιο μόνο των ανθρώπων από όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
“Απλώς η εξέλιξη εργάστηκε πολύ σκληρά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο” λέει ο Bruce Lahn βοηθός καθηγητή της ανθρώπινης γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στο Howard Hughes Medical Institute. Και συνεχίζει: “Η μελέτη μας, μας προσφέρει την πρώτη γενετική ένδειξη ότι οι άνθρωποι έχουν μια μοναδική θέση στο δένδρο της ζωής”
Η έρευνα του Bruce Lahn δείχνει ότι η εξέλιξη των γνωστικών ικανοτήτων του ανθρώπου δεν είναι ένα τυχαίο αποτέλεσμα σποραδικών γενετικών μεταλλάξεων – όπως συνήθως συμβαίνει στα ζωντανά όντα – αλλά μάλλον αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων σε μια πολύ σύντομη περίοδο.
Ο Lahn και η ομάδα του εξετασαν το DNA από 214 γονίδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ανθρώπους, μαϊμούδες, αρουραίους και ποντίκια. Με την σύγκριση των μεταλλάξεων που δεν είχαν επίδραση στην λειτουργία των γονιδίων αυτών, με τις μεταλλάξεις που είχαν, κατέληξαν στο να βρουν ένα μέτρο της πίεσης της φυσικής επιλογής πάνω σε αυτά τα γονίδια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα γονίδια του ανθρώπινου εγκεφάλου είχαν υποστεί μια έντονη αλλαγή μέσα από την εξέλιξη σε ένα σύντομο αναλογικά χρόνο – μια διαδικασία που είχε αφήσει πολύ πίσω την εξέλιξη των γονιδίων των άλλων ζώων.
“Αποδείξαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά” είπε ο καθηγητής Lahn. “Η ανθρώπινη εξέλιξη είναι, στην πραγματικότητα, μια προνομιακή διαδικασία διότι εμπλέκει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων σε έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων”
Και συνεχίζει: “Το να επιτύχεις τόσα πολλά σε τόσο μικρό εξελικτικό διάστημα – λίγες δεκάδες εκατομμυρίων ετών – απαιτεί μια επιλεκτική διαδικασία που ίσως ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία από τις τυπικές διαδικασίες απόκτησης νέων βιολογικών χαρακτηριστικών.”
Μια πιθανή εξήγηση που δίνει ο Lahn είναι ότι με κάποιο τρόπο η γρήγορη ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου σχετίζεται με την εξέλιξη της κοινωνικότητας του ανθρώπου. Σε ένα αυξημένα απαιτητικό κοινωνικό περιβάλλον, πιθανώς να προωθήθηκαν βιολογικά οι γνωστικές ικανότητες.
Αλλά, αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, δίνουμε μια απάντηση η οποία όμως είναι και αυτή ένα παζλ. Πώς μπορεί η ανάγκη για μια πιο εξελιγμένη κοινωνική ζωή να επιδράσει στον ρυθμό και το μέγεθος των βιολογικών μεταλλάξεων; Μήπως το άλμα μας γίνεται στο κενό; Μήπως τελικά αντικαθιστούμε το ένα μυστήριο με μια άλλη αναπόδεικτη “υπόθεση εργασίας”;
Πηγή: http://www.guardian.co.uk/life/science/story/0,12996,1380427,00.html