VER DI ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ – Lidl- Εφημερίδα του Συνδικάτου ver.di – Νρ. 02
Εταιρείες με φθηνά προϊόντα είναι εκμεταλλευτές των εργαζομένων;
Η εταιρεία Λίντελν βρίσκεται κάτω από παρακολούθηση και έχει δραστηριοποιηθεί από το Συνδικάτο καμπάνια για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην εργασία, όπου εκδίδει μία ειδική εφημερίδα για το Λίντελν. Το δεύτερο τετρασέλιδο φύλλο του συνδικάτου Βέρντι περιγράφει την εταιρεία Λίντελν και την σχετική ανταπόκριση από την Βρετανία που αναφέρει ότι οι 6.000 καταστήματα στην Ευρώπη συνοδεύονται με κριτικές και στην Αγγλία εκτός από τη Γερμανία , με ένα σύστημα που προκαλεί τον φόβο με αυθαίρετους ελέγχους και τεράστιες εργατικές βιασύνες, καταπιέσεις, που οι κατηγορίες του συνδικάτου επιδρούν σε μερικές αλλαγές. Η καθημερινότητα στο Λίντελν μόλις «ανακοινώνεται επίσκεψη των κεντρικών γραφείων σε μια επίσκεψη καταστήματος, τότε βρίσκονται όλοι κάτω από ένα ισχυρό ρεύμα, γιατί καθένας έχει φόβο».
Ο μηχανισμός απαλλαγής από τους μη αναπαυτικούς ή ηλικιωμένους ή ακριβούς συνεργάτες είναι πλατειά διαδεδομένος καθώς γίνεται μια ύποπτη έντεχνη παραποίηση και με τις ώρες , διακοπές, διακοπές τουαλέτας και ώρες εργασίας. Το προσωπικό του είναι κατ΄ επιλογή κάτω από σαράντα. Η εταιρεία έχει συνειδητοποιήσει, ότι βρίσκεται κάτω από τη συνεχή παρακολούθηση. Παρόλα αυτά βρίσκονται τα καταστήματα Λίντελν με την επιθετικότητα της ευγένειας προς τα έξω και συνεχώς σε κατάφορη αντίθεση με την καθημερινή φρίκη για πολλούς απασχολημένους. Από τότε που δημοσίευσε το συνδικάτο Ver.di την Μαύρη Βίβλο για το Lidl αξιώνεται όλο και περισσότερο η αξίωση για αξιοσέβαστους ανθρωπινότερους όρους εργασίας και αυτό όχι μόνο στον Λίντελν και προ πολλού όχι μόνο στους κύκλους συνδικάτων, διότι δεν υπάρχουν μόνο για μεμονωμένες υποθέσεις, παρά αφορά για ένα σύστημα «Lidl».
Ακόμα περισσότερο ευνοείται από δομικά κοινωνικά προβλήματα: Ανεργία, δραματική αύξηση της κρίσιμης απασχόλησης, φτώχεια, φόβοι ύπαρξης. Αυτές οι εξελίξεις διευκολύνουν την «φθήνια των προϊόντων σε βάρος των απασχολούμενων» που διαπέρασε και σε άλλες επιχειρήσεις. Μπορεί να φανταστεί κανείς την πορτοκαλάδα από την Βραζιλία με τους χειρότερους όρους εργασίας και τις χειρότερες αμοιβές, που κερδίζουν σε πλαντάζε ( 0,025 λεπτά για κάθε λίτρο) παραγωγής.
Εργοστασιακά Συμβούλια, συμμαχίες και ομάδες πρωτοβουλίας
Πολλοί άνθρωποι συμμαχούν, καλλιτέχνες, συγγραφείς, συνδικαλιστές, προσωπικότητες και πολιτικοί και υποστηρίζουν τους απασχολημένους στο Λίντελν διαμέσου συγκεκριμένης αλληλεγγύης, έρευνες υποκαταστημάτων, διαμέσου παρουσίασης προβλημάτων και κύκλους συζητήσεων ή και διαμέσου παραλαβής καταστημάτων δια αναδοχής και σε περίπτωση, που έχουν κουράγιο απασχολούμενοι καταστημάτων Λίντελν και αν τεθούν από τους προϊστάμενους των καταστημάτων κάτω από πίεση.
Η καθημερινή τακτική του Λίντελν,
« Ήτανε και είναι, να χτίζει και να επεκτείνει μεγάλους ανωφελείς-άχρηστες αποθήκες, ώστε κάποτε να απομακρύνει τα ενδιάμεσα εσωτερικά χωρίσματα»…
Τα εργοστασιακά συμβούλια, που προβλέπει ο γερμανικός Νόμος είναι σπάνια στα Λίντελν και ενώ «είναι το ενδιαφέρον πολύ μεγάλο για συμβούλια επιχειρήσεων, ο φόβος είναι επίσης μεγάλος. Αλλά σε κάθε περίπτωση επιμένουν οι εργαζόμενοι και οι υποστηριχτές τους».
Το σλόγκαν του συνδικάτου Ver-di, περί του Λίντελν «Das Prinzip LIDL Billig durch Ausbeutung, ver-di – Für menschenwürdige Arbeitsbedingungen . Η αρχή Λίντελν φθηνά προϊόντα διαμέσου εκμετάλλευσης. Αξίωση του Ver-di για ανθρώπινους αξιοπρέπειας όρους εργασίας » «Οι αγορές τεστ είναι μία βρωμοδουλειά , αυτές δεν είναι ειλικρινείς. Αν κανείς βρίσκεται στην λίστα κατάρρευσης, τότε γίνεται κομπίνα».
Όλα τα κοινωνικά στρώματα και εκκλησίες στη Γερμανία συζητούν το παράδειγμα του Λίντελν… βλέπε επίσης: IMPRESSUM: Bundesvorstand Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (Ver-di) Berlin, Nr. 02/2005
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ LIDL
Διάσημοι προσωπικότητες ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τα Λίντελν και στη Γερμανία.. Αν σε ένα υποκατάστημα του Μονάχου πρέπει να ιδρυθεί ένα εργοστασιακό συμβούλιο Betriebsrat πρέπει να φροντίσει προσωπικά ο πρώτος Δήμαρχος του Μονάχου και ο διευθύνων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο τοπικό Κοινοβούλιο ,επίσης και ο πρόεδρος του συνδικάτου για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκλογής του BETRIEBSRAT προσωπικά, διότι τα φθηνά προϊόντα και η κατάσταση πιέζει τους εργαζομένους.
Για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον έλεγχο του Λίντελν κάλεσε το συνδικάτο διάσημους προσωπικότητες από καλλιτέχνες, πολιτικούς, εκκλησίες και άλλους να αναλάβουν ως ανάδοχοι υποκαταστήματα Λίντελν προς παρακολούθηση και επέμβαση. Πρέπει να είναι κατανοητή η υποστήριξη των προσωπικοτήτων, αν φανταστεί κανείς, ότι στη Γερμανία υπάρχουν 2.600 καταστήματα Λίντελν και υπάρχουν μόλις οχτώ σύμβουλοι (Betriebsräte) .Αν όμως η επιχείρηση εμποδίσει την εκλογή του Συμβουλίου, τότε ο δρόμος για το δικαστήριο είναι ανοιχτός
Πηγή: DIE TAGESZEITUNG (TAZ), Berlin 12.Juli 2005