Ο πρόσφατος θάνατος του βασιλιά Φαχντ (που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, αφού βασίλεψε επί δύο δεκαετίες) έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα η οποία διαθέτει τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου και τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο (το 28%). Ο Φαχντ, το όνομα του οποίου σημαίνει «λεοπάρδαλη» στα αραβικά, ανήλθε το 1982 στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας. Η κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα μπεν Αμπντελαζίζ, 82 ετών ανακηρύχθηκε βασιλιάς, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σουλτάν μπεν Αμπντελαζίζ έλαβε τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου.
Στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του Φαχντ, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα. Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Φαντ είχε ουσιαστικά τα ηνία επί μία δεκαετία, αφού ο ανώτατος άρχοντας της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από το 1995. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η αλ-Κάιντα αναμένεται να αναπτύξει νέες δραστηριότητες στη Σαουδική Αραβία στο εγγύς μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι Σαουδάραβας κι έχει ορκισθεί ν’ ανατρέψει τη βασιλική οικογένεια της χώρας του, τον Οίκο των Σαούντ.
Α π ο κ ε φ α λ ι σ μ ο ί
Νιώθεις την αίσθηση του θανάτου με το που φθάνεις στο αεροδρόμιο του Ριάντ. «Η ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ» γράφει με κεφαλαία γράμματα η αίτηση που συμπληρώνεις πριν περάσεις των έλεγχο των διαβατηρίων. Η κατοχή αντικειμένων που προέρχονται από μέρη χοίρου (π.χ. χοιρόδερμα), τα όπλα, τα τυχερά παιγνίδια απαγορεύονται, όπως και το αλκοόλ. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν μακριά φουστάνια και να έχουν καλυμμένο το ντεκολτέ.
Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις 76 χώρες του κόσμου στις οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία εφαρμόζεται ακόμη η θανατική ποινή. Δεκάδες παιδιά παίζουν μπάλα και κυνηγητό στην πλατεία Ντίρα του Ριάντ. Είναι αδύνατο να πιστέψεις ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, κάθε Παρασκευή, πραγματοποιούνται αποκεφαλισμοί κρατουμένων. Εγκλήματα όπως η κατοχή ναρκωτικών ή ακόμη και η απλή ληστεία επισύρουν συχνά την ποινή του θανάτου, που πραγματοποιείται δημόσια μπροστά στα μάτια χιλιάδων περαστικών.
Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία δεν είναι από τα εύκολα. Ανέκαθεν οι έλεγχοι, σε ντόπιους και επισκέπτες, παντού ήταν εξονυχιστικοί και οι μετακινήσεις σχετικά δύσκολες. Τα πράγματα αλλάζουν αν πεις τη μαγική λέξη «Γιουνάν» και δείξεις το Ελληνικό Διαβατήριο. Σε κλάσματα δευτερολέπτου η εξυπηρέτηση γίνεται υποδειγματική. Πάντως αξίζει η όποια ταλαιπωρία γι αυτό το ταξίδι γνώσεων.
Στα πολιτιστικά επιτεύγματα των Αράβων ανήκει η εκφραστική και ευαίσθητη ποίηση των Βεδουίνων καθώς και η τέχνη της αραβικής γραφής. Εκτός αυτών οφείλουμε στους Άραβες τη μετάφραση Ελληνικών, Περσικών και Ινδικών έργων. Πολλά από αυτά θα χάνονταν χωρίς τις προσπάθειες των Αράβων σοφών, οι οποίοι ταξινόμησαν τις γνώσεις όλων των γνωστών έργων που αναφέρονται στην ιατρική, τα μαθηματικά, την αστρολογία, τη γεωγραφία και τη χημεία. Με τις μεθόδους τους στην έρευνα των φυσικών επιστημών ετοίμασαν το δρόμο για την πρόοδο του πνεύματος στη Δύση.
Π α τ ρ ι δ ο γ ν ω σ ία
Η Σαουδική Αραβία (4.431 χλμ.) είναι η μεγαλύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή. Καταλαμβάνει τα 4/5 της χερσονήσου της Αραβίας, ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα στα δυτικά και τον Περσικό κόλπο στ’ ανατολικά. Συνορεύει βορειοδυτικά με την Ιορδανία (744 χλμ.), βόρεια με το Ιράκ (814 χλμ.) και το Κουβέϊτ (222 χλμ.), ανατολικά με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (457 χλμ.), το Κατάρ (60 χλμ.) και το Ομάν (676 χλμ.) και νότια με την Υεμένη (1458 χλμ.).
Επιφάνεια: 2.248.000 τετρ. χλμ.
Κάτοικοι: 24.900.000 (σύμφωνα με εκτίμηση του 2005), με υψηλό προσδόκιμο ζωής (76 χρόνια) και αναπαράγεται με ρυθμούς δημογραφικού καλπασμού (2,3% ετήσιος ρυθμός αύξησης- κατά μέσο όρο έχει 4 παιδιά κάθε γυναίκα).
Πόλεις: Ριάντ (πρωτεύουσα, 660.000 κάτοικοι). Τζέντα (561.000). Μέκκα (367.000). Ταίφ (205.000). Μεδίνα (200.000).
Διαιρείται σε 13 επαρχίες. Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο βασιλιάς. Η κυβέρνηση αποτελείται από 23 προέδρους και 7 υπουργούς που είναι πρίγκιπες. Βουλή δεν υπάρχει. Ένα συμβουλευτικό σώμα αποτελείται από 90 μέλη με περιορισμένη πολιτική εξουσία. Η πληροφόρηση είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, με επίσημη δικαιολογία να προστατευτούν οι πολίτες από ειδήσεις που θα μπορούσαν να «διαφθείρουν» τα ήθη τους.
Στη χώρα επικρατεί ξηρό και ζεστό κλίμα. Τα εδάφη δεν είναι εύφορα, αφού λείπει η αναγκαία υγρασία. Στα δυτικά υπάρχουν οροπέδια και στα ανατολικά πεδινά με καυτό κλίμα. Η δασοκάλυψη είναι ασήμαντη (μόλις το 0,1%). Νοτιοδυτικά υπάρχουν βουνά και ψηλότερο είναι το Jabal Sawda (3.133 μ.). Αυτή η περιοχή φιλοξενεί το περισσότερο πράσινο και έχει το πιο δροσερό κλίμα. Το καλλιεργήσιμο έδαφος δεν ξεπερνά το 1,7%. Η έρημος Ρουμπ ελ Χαλί δεν έχει καθόλου βλάστηση, ενώ όλες οι άλλες περιοχές της χώρας είναι ημιορεινές με χαμηλή βλάστηση και ακανθώδεις θάμνους. Δεν υπάρχει κανένας ποταμός και καμία λίμνη. Το ζωϊκό βασίλειο της περιοχής περιλαμβάνει το αγριοκάτσικο, τους αγριόγατους και τους λύκους στις ορεινές περιοχές.
Ως ένα μεγάλο γεγονός που αποκτά σημασία για τη διεθνή ιστορία, είναι η εμφάνιση του προφήτη Μωάμεθ μέσα από τις μεμονωμένες φυλές και τις πόλεις των οάσεων. Από τη Μέκκα το 622 μ.Χ. αρχίζει η χρονολογική μέτρηση των μουσουλμάνων και η νεότερη αραβική ιστορία. Στην κοιτίδα του Ισλάμ βρίσκονται οι ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα.
Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ανήκει στην αυστηρή θρησκευτική αίρεση των Σουνιτών, τους Βαχαβίτες, οι οποίοι τηρούν το Ραμαζάν τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού σεληνιακού έτους. Σε αυτό το διάστημα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου απαγορεύεται να φάνε, να πιουν η να καπνίσουν. Όποιος παραβαίνει το νόμο τιμωρείται με φυλάκιση που διαρκεί για τους μη Άραβες μέχρι τη λήξη του ραμαζανιού, ενώ για τους ντόπιους μπορεί η ποινή να είναι μεγαλύτερη.
2 0 0 π ρ ί γ κ ι π ε ς
H σύγχρονη ιστορία της Σαουδικής Aραβίας, ξεκινά γύρω στο 1750, με τη συμμαχία του ηγέτη της ισχυρής βεδουϊνικής φατρίας των Σαούντ, Mοχάμεντ Iμπν Σαούντ, με τον ιδεαλιστή ισλαμιστή ιεροκήρυκα Mοχάμεντ Aμπντ αλ Oυαχάμπ. O Oυαχάμπ αρνείται κάθε καινοτομία στη λατρεία του Iσλάμ, όπως την αγιοποίηση των ενάρετων, τα προσκυνήματα στους τάφους των αγίων, το ξύρισμα της γενειάδας, τη χρήση καπνού, τη μουσική, το κομπολόι, καθώς και κάθε είδους διάκοσμο για τα τεμένη.
H φατρία των Σαούντ, με τη βοήθεια της νεόκοπης ιδεολογίας της, κατακτά στρατιωτικά τη Mέκκα το 1803. O αγώνας τους κατά των Oθωμανών γνωρίζει δυσκολίες, όταν ο τουρκικός στρατός, επικουρούμενος από Aιγυπτιακά στρατεύματα, εκδιώκει το στρατό των Σαούντ από την ιερή πόλη της Mέκκας το 1818. Έξι χρόνια αργότερα, ο στρατός των απογόνων του Mοχάμεντ Iμπν Σαούντ κατακτά και πάλι το Pιάντ, αλλά και τις ιερές πόλεις Mέκκα και Mεδίνα. Tα επόμενα χρόνια η φατρία των Σαούντ συγκλονίζεται από βίαιη διαπάλη εξουσίας, χάνοντας τον έλεγχο των ιερών τόπων.
Tο 1902, ο βασιλέας Aμπντέλ Aζίζ, πατέρας του προσφάτως αποθανόντος βασιλέα Φαχντ, εκδιώκει από το Pιάντ την αντίπαλη φατρία των Pασίντι, η οποία στο μεταξύ είχε κυριαρχήσει στην πρωτεύουσα και επιχειρεί να εδραιώσει την εξουσία του με αιματηρά μέσα σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο. Tο 1913, ελέγχει ήδη τα παράλια του Περσικού Kόλπου, ενώ το 1925 εδραιώνει την εξουσία του πάνω στις ιερές πόλεις Mέκκα και Mεδίνα, καθώς και στα παράλια της Eρυθράς Θάλασσας. Tο 1932 ιδρύει το βασίλειο της Σαουδικής Aραβίας και αυτοανακηρύσσεται βασιλέας του.
Στην προσπάθειά του να εδραιώσει οριστικά την εξουσία της φατρίας του, ο Aμπντέλ Aζίζ παντρεύεται πολλές κόρες αρχηγών σημαντικών τοπικών φυλών. Aποκτά 45 παιδιά, 25 από τα οποία βρίσκονται ακόμη εν ζωή. H βασιλική οικογένεια αριθμεί περί τα 25.000 μέλη και πάνω από 200 πρίγκιπες.
Tο 1938 αποτελεί έτος σταθμό για το βασίλειο της Σαουδικής Aραβίας, με την ανακάλυψη των πρώτων σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου, που κάνουν τη χώρα μία από τις πλουσιότερες του κόσμου. Mε το θάνατο του βασιλέα Aμπντούλ Aζίζ, στις 9 Nοεμβρίου του 1953, τις τύχες του βασιλείου αναλαμβάνει ο γιος του, Σαούντ. Kατηγορούμενος, όμως, για κακοδιαχείριση, ο Σαούντ υποχρεώνεται από το Συμβούλιο των Eμίρηδων να εγκαταλείψει το θρόνο, το 1964.
Στην άκρη της Σαουδαραβικής πρωτεύουσας, το Ριάντ, σε ένα νεκροταφείο της ερήμου όπου δεν υπάρχουν μνημεία, ενταφιάστηκε ο βασιλιάς Φαχντ. H αυστηρή παράδοση του Γουαχαμπισμού, στην οποία ανήκει και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, απαιτεί να μην υπάρχουν ταφόπλακες, αγάλματα ή οποιοδήποτε άλλο μνημείο που να τιμάει το νεκρό.
Όμως, ο ηλικιωμένος βασιλιάς στην πραγματικότητα “πέθανε” το 1995, όταν ένα εγκεφαλικό τον κατέστησε ανάπηρο και παρέλυσε τον εγκέφαλό του. Και ο διάδοχός του, ετεροθαλής αδελφός του, Αμπντάλα, που τώρα τον διαδέχεται επισήμως, ήταν “βασιλιάς” από τότε, και τώρα, στην ηλικία των 81 ετών, απλώς παραμένει στην εξουσία. Ένας άλλος ετεροθαλής αδελφός του εκλιπόντος, ο πρίγκιπας Σουλτάν Αμπντούλ Αζίζ, είναι ο νέος πρίγκιπας διάδοχος. Και είναι ήδη 77 χρόνων…
O βασιλιάς Aμπντάλα είναι ο πέμπτος γιος του Σαουδάραβα ιδρυτή, που γίνεται μονάρχης στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Στο μέλλον θα τον διαδεχθεί όχι κάποιος από τους γιούς του, αλλά ένας αδελφός, λίγα χρόνια νεότερός του. H διαδικασία αυτή της διαδοχής θα συνεχιστεί, έως ότου θεωρητικά τουλάχιστον και οι 24 εν ζωή γιοι του Aμπντούλ Aζίζ θα έχουν γίνει για λίγο βασιλιάδες. (Θεωρώντας το γάμο τόσο σημαντικό, όσο και το σπαθί για την ένωση των φυλών της περιοχής, ο Aμπντούλ Aζίζ πήρε πολλές γυναίκες κι έσπειρε πολλούς γιους).
Πάντως, οι Σαουδάραβες θέλουν να διαψεύσουν την προφητεία του Iμπν Xαλντούν, του ισλαμιστή ιστορικού, που έγραψε τον 14ο αιώνα ότι αραβικές δυναστείες θα ανέβουν και θα πέσουν όπως οι οικογενειακές περιουσίες. H πρώτη γενιά αναλαμβάνει την εξουσία, η δεύτερη την εδραιώνει, η τρίτη την χρησιμοποιεί για να ζήσει πλουσιοπάροχα και χωρίς όρια και η τέταρτη κατασπαταλά τα πάντα, καθώς νέες σαρωτικές δυνάμεις έρχονται από την έρημο.
Ε ξ α ρ τ ι ό μ α σ τ ε
Όπως έγραψε ο Ρόμπερτ Φισκ της Independent «με τη δύναμη του Γουαχαμπισμού, ο βασιλιάς Φαχντ χρηματοδότησε τις λεγεώνες των Αράβων εναντίον της εισβολής των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν το 1979, όταν ο Μπιν Λάντεν πήρε τον τίτλο του “πρίγκιπα”, επειδή οι αληθινοί πρίγκιπες του Φαχντ – μεταξύ των οποίων 7.000 επίσημοι και ανεπίσημοι – προτίμησαν τα μπαρ του Μονακό ή τις πόρνες στο Παρίσι, αντί να πολεμήσουν για τη θρησκεία τους και τα εδάφη όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ιερά τους, η Μέκκα και η Μεδίνα. Και ήταν αυτός ο ίδιος ο οποίος επέφερε στην περιοχή του Κόλπου – και τελικά στην ίδια την Αμερική – την οργή του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντά του, ζητώντας από τις ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα για να προστατεύσουν τη χώρα του Προφήτη μετά την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990».
Αυτός ήταν ο βασιλιάς, ο οποίος διέθετε τα τεράστια χρηματικά αποθέματά του στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του πολέμου του εναντίον του Ιράν, σιωπώντας για τη δολοφονία με αέρια περίπου 60.000 Ιρανών στρατιωτών και αμάχων, επειδή ήλπιζε ότι το «Κτήνος της Βαγδάτης» (ο φίλος μας εκείνης της εποχής) θα ανέτρεπε εκείνο το πολύ πιο φρικτό κτήνος, τον Αγιατολάχ Ρουχόλα Χομεϊνί. Κι ακόμα ήταν ο Φαχντ και οι Πακιστανοί οι οποίοι, εκ μέρους των Αμερικανών, βοήθησαν να εξοπλιστούν οι δυνάμεις στο Αφγανιστάν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, και έπειτα υποστήριξαν το στρατό των Γουαχαμπιστών του μουλά Ομάρ, δηλαδή εκείνους τους χωρικούς κληρικούς, τους Ταλιμπάν.
Το 1990 όταν το Ιράκ, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία στάθηκε στο πλευρό των συμμάχων και παραχώρησε το έδαφός της στις επιχειρήσεις με το όνομα «Καταιγίδα της Ερήμου».
Τέλος, επί Φαχντ η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε τις μαντράσες (ιεροδιδασκαλεία) στο Πακιστάν. Καθώς όμως εξαρτιόμαστε ολοένα και περισσότερο από τους Σαουδάραβες για το πετρέλαιο, σιωπούμε για το… σάπιο που υπάρχει στο Βασίλειο. Για να αντιληφθείτε: H πολιτική μας απέναντι στη Σαουδική Αραβία είναι ακριβώς όπως ήταν προς το Ιράν, πριν από την πτώση του Σάχη το 1979.
Α ξ ι ο θ έ α τ α
Ανάλογα με την έκταση της είναι χώρα αραιοκατοικημένη. Αντιστοιχούν 11 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Σχεδόν ακατοίκητες είναι οι έρημοι Νεφούντ και Ρουμπ ελ Χαλί. Το 27% του πληθυσμού ζει στην ανατολική περιοχή και το ίδιο ποσοστό ζει στα δυτικά, όπου οι πόλεις Τζέντα, Μέκκα και Ταίφ έχουν περισσότερους από 200.000 κατοίκους η καθεμία. Στα βόρεια της χώρας, όπου συγκεντρώνεται το 10% του πληθυσμού επικρατούν οι νομάδες και το υπόλοιπο ¼ των κατοίκων ζει στο κέντρο της χώρας.
Εκτός από το πετρέλαιο που αποτελεί το 90% των εξαγωγών της χώρας, παράγει πετροχημικά, τσιμέντο, χάλυβα, λιπάσματα και πλαστικά. Εισάγει μηχανήματα και ανταλλακτικά, τρόφιμα, χημικές ουσίες και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Εμπορικοί εταίροι της είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ινδία, το Ηνωμένο βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία.
Η Σαουδική Αραβία είναι αρκετά πλούσια χώρα. Παρουσιάζει 12.000 δολάρια ετήσιο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Πληθωρισμός δεν υπάρχει, αλλά το μεγάλο μέρος του πλούτου διανέμεται μεταξύ μιας μικρής ελίτ στην κοινωνία.
Αξίζει να διασχίσεις τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, από τη Τζέντα στο Νταχράν. Και φυσικά είναι απαραίτητες οι εκδρομές στη Μεδίνα, στα ορεινά του Ασίρ και σε κάποιες ακτές που συνολικά φτάνουν τα 2.640 χλμ. Στις μεγάλες πόλεις γυαλί, ατσάλι και τσιμέντο δημιουργούν μια «όαση» από μοντέρνα κτίρια.
Η Τζέντα είναι μια σημαντική πόλη με 2.300.000 κατοίκους, επηρεασμένη από τη Δύση, αλλά και η πιο καλοδιατηρημένη πόλη από την άλλοτε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχει μεγάλη οικονομική σπουδαιότητα γιατί είναι το λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνήθως είναι ο ενδιάμεσος σταθμός πριν πάτε στη Μέκκα. Οι περίπατοι θα σας μείνουν αξέχαστοι και θα χρειαστείτε μεγάλη προσπάθεια στα στενά σοκάκια για να ανακαλύψετε το παλιότερο τζαμί που υπάρχει από τον 7ο αιώνα και το φρούριο Μασμάκ του 19ου αι. που η άλωση του από την φυλή των Σαούντ άλλαξε την ιστορία της Αραβικής χερσονήσου. Εδώ είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε Έλληνες μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε εταιρίες «μαύρου χρυσού». Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε στην παλιά πόλη το πιο διάσημο σουκ, το Souk Al Alawi.
Κοντά στη Τζέντα βρίσκεται η μικρή πόλη Άμπα, κτισμένη σε οροπέδιο στα 2.200 μ. που εξελίσσεται σε σπουδαίο θέρετρο. Επίσης, τριάντα χιλιόμετρα από εδώ σε μια όαση ανάμεσα στους φοίνικες υψώνονται τα ερείπια μιας πολιτείας φτιαγμένης από λάσπη, που από τον 15ο αι. αποτελούσε την κοιτίδα των Σαούντ.
Η Μέκκα (1.400.000), ως πόλη που γεννήθηκε ο Μωάμεθ, συγκεντρώνει πολύ κόσμο, αλλά είναι απαγορευμένη για τους «άπιστους». Αρκεί να σκεφθείτε ότι κάθε μουσουλμάνος πρέπει να την επισκεφθεί έστω και μια φορά στη ζωή του. Σημείο προσκυνήματος αποτελεί το τζαμί Αλ Χαράμι με την Κάαμπα, ένα κυβικό κτίσμα που το σκεπάζει ένα μαύρο ύφασμα με πολύτιμα κεντήματα. Ο Μωάμεθ το ονόμασε «Σπίτι του Αλλάχ». Μέσα σ αυτόν τον κύβο, που έχει ύψος 15 μέτρα, βρίσκεται η ιερή Μαύρη Πέτρα. Το αεροδρόμιο είναι ανοικτό σε όλους, αλλά οι αλλόθρησκοι μέσω παρακαμπτηρίου φεύγουν από τη Μέκκα. Τελευταία εικόνα στο αεροδρόμιο η πινακίδα της εταιρίας που το κατασκεύασε: «Επιχειρήσεις Μπιν Λάντεν»!
400 χλμ. βορειοδυτικά από τη Μέκκα βρίσκεται η κωμόπολη Αλ Ούλα και λίγα χιλιόμετρα από εδώ ορθώνονται 131 εντυπωσιακοί τάφοι των Ναβαταίων.
Στη Μεδίνα (870.000), στη νοτιοανατολική άκρη του τζαμιού βρίσκεται ο τάφος του Μωάμεθ. Απέχει 440 χλμ. από τη Μέκκα και είναι η δεύτερη ιερή πόλη του ισλαμικού κόσμου.
Η Ταίφ (590.000), κτισμένη σε υψόμετρο 1.300 μ. είναι το θέρετρο του βασιλιά και των μελών της κυβέρνησης. Αποτελεί το νούμερο «1» τουριστικό προορισμό της χώρας.
Το Ριάντ (4.000.000 κάτοικοι) είναι ο τόπος καταγωγής της βασιλικής οικογένειας. Επίσης είναι κέντρο των Βαχαβιτών. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας σε υψόμετρο 1.000 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το πιο σπουδαίο αξιοθέατο της πόλης είναι μεγάλη πλατεία με το Τζαμί της Παρασκευής. Το Εθνικό Μουσείο είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και για τους Άραβες, που θαυμάζουν αρχαιολογικά ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι την πρώϊμη ισλαμική περίοδο.
Το Νταχράν (105.000) και το Ρας Τανούρα (150.000), είναι τα μοντέρνα λιμάνια της χώρας με τις βιομηχανίες στον Περσικό Κόλπο. Δημιουργούν μια εντυπωσιακή αντίθεση με τα κάστρα από οπτή γη, τους πύργους, τις επάλξεις και τις πύλες των παλαιών πόλεων.
Π λ η ρ ο φ ο ρ ί ε ς
– Από την Αθήνα, το Ριάντ απέχει 2.700 χλμ. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάβασης είναι το αεροπλάνο. Ο διεθνής αερολιμένας Khalid βρίσκεται 35 χλμ. βόρεια του Ριάντ. Να συμφωνήσετε την τιμή πριν μπείτε στο ταξί και να προτιμήσετε λιμουζίνα με ταξίμετρο. Γενικά η Σαουδική Αραβία είναι ακριβός προορισμός.
– Το αεροδρόμιο είναι πολύ μοντέρνο. Αρκεί να σκεφθείτε ότι εκτός από τα καταστήματα και τα γραφεία πληροφοριών για τους τουρίστες διαθέτει 24 τράπεζες, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, εστιατόρια και καφετέριες.
– Το διαβατήριο πρέπει να είναι έγκυρο τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες. Για να πάτε στη Σαουδική Αραβία πρέπει προηγουμένως να σας έχει γίνει πρόσκληση από κάποιο ντόπιο η κάποια εταιρία. Είναι το πιο κλειστό κράτος του κόσμου. Απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων, σε μεθυσμένους ταξιδιώτες και γενικά σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τελωνειακών αρχών.
– Η Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ: Τηλέφ. 009661 4801974-5 E-mail greekemp@sbm.net.sa
– Γλώσσα: Αραβικά. Στους επιχειρηματικούς κύκλους μιλούν αγγλικά.
– Νόμισμα: 1 Ριάλ Σαουδικής Αραβίας, υποδιαιρείται σε είκοσι ρουέλς κι αυτά σε εκατό χαλάλας. Ισοτιμία με το Ευρώ 0.27 (περίπου). Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε 500, 100, 50, 10 και 1 Ριάλ. Τα χαλάλας σε νομίσματα των 50, 25 και 10. Οι τράπεζες προσφέρουν τις καλύτερες συναλλαγματικές ισοτιμίες και συνιστάται ν’ αποφεύγεται τους μαυραγορίτες.
– Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές στα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα, με μικρή κράτηση. Υπάρχει περίπτωση να μη δέχονται κάρτες οι μικρές επιχειρήσεις.
– Ο τομέας του πετρελαίου αναλογεί στο 40% του ΑΕΠ και στο 90% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές. Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου σε παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου ποτέ δεν παραπονέθηκε κανένας για την τιμή της βενζίνης. Γεμίζεις το ρεζερβουάρ της Κάντιλακ με μόλις 91 χαλάλας το λίτρο, δηλαδή περίπου 20 λεπτά! Περιττό να πούμε ότι το νερό είναι ακριβότερο από τον «μαύρο χρυσό». Επίσης, τυχεροί θεωρούνται και οι επενδυτές του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου, όπου ο γενικός δείκτης σπάει σχεδόν καθημερινά το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης.
– Φυσικά δεν θα ψωνίσετε …πετρέλαιο, όμως οι αγορές στα σουκς είναι προκλητικές. Μη ξεχνάτε ότι το παζάρεμα της τιμής είναι απαραίτητο. Υπαίθριες αγορές υπάρχουν κάθε Πέμπτη, πριν από την επίσημη αργία της Παρασκευής που είναι νέκρα παντού. Μπορείτε να πάρετε χαλιά προσευχής, παλιά όπλα, καφετιέρες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα από ξύλο και άλλα αντικείμενα. Ανάρπαστα γίνονται από τους τουρίστες τα εγχειρίδια, που συνήθως είναι χρυσά, διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους.
– Η καλύτερη εποχή γι αυτό το ταξίδι είναι από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο. Προηγουμένως βεβαιωθείτε ότι δεν συμπίπτει με το Ραμαζάν, που είναι μήνας νηστείας. Στο τέλος του Ραμαζάν γίνεται η γιορτή της Διακοπής της Νηστείας (Ιντ αλ Φιτρ) και 58 ημέρες μετά το Ραμαζάν αρχίζει η περίοδος του προσκυνήματος (Χατζ).
– Χρήσιμα τηλέφωνα: Έκτακτη ανάγκη 993. Ασθενοφόρο 997. Πυροσβεστική 998. Αστυνομία 999.
– Ηλεκτρικό ρεύμα 125/215 Volt, 50/60 Hz.
– Νερό μόνο εμφιαλωμένο η βρασμένο. Προσοχή και στο γάλα διότι αυτό που κυκλοφορεί δεν είναι παστεριωμένο. Τα κρέατα στο εστιατόριο να ζητήσετε να είναι καλά ψημένα.
– Απαραίτητο αξεσουάρ του τουρίστα το καπέλο, η ελαφριά ενδυμασία και από Ιανουάριο μέχρι Μάϊο στο Ριάντ η ομπρέλα για πιθανή βροχή. Τα βράδια οι ζακέτες και τα πουλόβερ είναι απαραίτητα. Να πίνετε συχνά χυμούς και νερά για να μη πάθετε αφυδάτωση.
– Όσοι επισκέπτονται τη Μέκκα συνιστάται να κάνουν πριν το ταξίδι εμβολιασμό για ελονοσία, κίτρινο πυρετό, φυματίωση κ.λ.π. Τα νοσοκομεία στο Ριάντ είναι σύγχρονα, αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρουν πανάκριβες.
– Στις 23 Σεπτεμβρίου είναι εθνική γιορτή. Γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας (η ενοποίηση του βασιλείου το 1932). Εβδομαδιαία αργία είναι η Παρασκευή. Οι θρησκευτικές αργίες είναι σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο.
– Ρυθμίστε τα ρολόγια σας +3 ώρες από την ώρα Γκρήνουϊτς.
– Οι Τράπεζες είναι ανοικτές από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ., τα γραφεία από τις 9 π.μ. έως 5 το απόγευμα και τα καταστήματα από τις 7 το πρωϊ μέχρι τις 7 το βράδυ.
– Οι ντόπιοι ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση φορούν την παραδοσιακή περιβολή που λέγεται “thobe” (κελεμπία και κεφαλομάντηλο) , ενώ οι γυναίκες που εργάζονται σε δημόσιες θέσεις φορούν ένα μαύρο φόρεμα που λέγεται “abayah” συν ένα μαντήλι κι ένα πέπλο για να καλύπτει το κεφάλι και το πρόσωπο, προκειμένου, όπως ορίζει ο ιερός νόμος, να διαφυλαχτεί η τιμή τους. Να συμπληρώσουμε ότι οι γυναίκες μόλις το 2001 απέκτησαν το δικαίωμα να έχουν Δελτίο Ταυτότητας.
– Ακόμα και οι τουρίστες υποχρεούνται να ακολουθούν κάποιους κανόνες στο ντύσιμό τους όταν επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες, όπως το τελωνείο. Δηλαδή πρέπει να έχουν ντυμένο όλο το σώμα οι άντρες και οι γυναίκες φούστα μακριά κάτω από το γόνατο και μπλούζες που να καλύπτουν τα τρία τέταρτα του βραχίονα.
– Μη κάνετε το λάθος να παρασυρθείτε από το ερωτικό βλέμμα κάποιας γυναίκας που θα συναντήσετε στο δρόμο. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις τιμωρούνται με αποκεφαλισμό.
– Όταν φτάσετε ρυθμίστε τα ρολόγια σας 3 ώρες μπροστά σε σχέση με την ώρα Γκρήνουϊτς.
Δ ι α δ ί κ τ υ ο
Για να προετοιμαστείτε κατάλληλα, κάνετε κλικ στις παρακάτω διευθύνσεις στο Ίντερνετ:
http://www.arabnews.com/
http://www.hotelstravel.com/saudi.html
http://www.saudinf.com/
http://www.saudiembassy.net/
http://www.saudiairlines.com/index.jsp
http://www.iad.org/
http://www.arabtop.net/
Φωτογραφίες από τη Σαουδική Αραβία δείτε στο Photo Gallery
Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι ρίξετε μια ματιά στο link http://www.rodosport.gr/enlefko/weather/asia.html για να ξέρετε τι καιρό κάνει στο Ριάντ και δείτε πρόβλεψη για τις επόμενες 10 μέρες.