Η Κως είναι, μετά τη Ρόδο, το δεύτερο νησί στις προτιμήσεις των τουριστών. Εν τούτοις ακόμα και στο φουλ της σεζόν μπορείτε να βρείτε ήσυχες γωνιές για ν απολαύσετε τις διακοπές σας μακριά από τα πλήθη. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και τη Νίσυρο. Είναι από τα πιο εύφορα νησιά στην περιοχή με άφθονα οπωροφόρα δένδρα, ελαιώνες και αμπέλια. Δεν είναι ιδιαίτερα ορεινή, αν εξαιρέσουμε το όρος Δίκαιο στα νοτιοανατολικά, που φτάνει σε ύψος τα 847 μέτρα.
Η πόλη σχεδιασμένη από τους Ιταλούς μετά τους σεισμούς του 1933, έχει φαρδείς δρόμους, ανοιχτές πλατείες, δενδροστοιχίες, εντυπωσιακά κτίρια. Τα ερείπια της αποκαλύφθηκαν μετά το σεισμό, όταν κατέρρευσαν οι οικοδομές. Οι Ρωμαίοι την αγαπούσαν τόσο πολύ, ώστε κάθε φορά που οι σεισμοί κατέστρεφαν τα μνημεία αυτοί τα ξανάχτιζαν.
Η πόλη βήμα προς βήμα
Στη ζώνη του λιμανιού βρέθηκαν: Τμήματα από το αρχαίο τείχος (4ου αι. π.Χ., πάχους 6-8 μέτρα, το οποίο έφτανε ως το στόμιο του τεχνητού λιμανιού), ιερό του Ηρακλή (3ου αι. π.Χ.), στοά (3ου αι. με πέντε αναστηλωμένους κίονες), ερείπια βασιλικής (4ου αι. π.Χ.), λείψανα μικρού ιερού Ελληνιστικής περιόδου, ιερό της Πανδήμου Αφροδίτης με κορινθιακούς κίονες και αγορά που εκτεινόταν μετά την αψίδα των δύο κιόνων.
Στη δυτική ζώνη, που περικλείεται από τις οδούς Πεισάνδρου, Παν. Τσαλδάρη και Γρηγορίου Ε΄ αποκαλύφθηκαν το Ξυστό, γυμναστήριο όπου σώζονται 17 κίονες από τους 81 που είχε, το Νυμφαίο, κτίσμα του 3ου αι. μ.Χ. (δεν πρόκειται για ιερό των νυμφών, αλλά για βεσπασιανή- δημόσια ουρητήρια), οι ρωμαϊκές θέρμες, η παλαιοχριστιανική βασιλική, το Ωδείο, η εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου στο νεκροταφείο χτισμένη με αρχαίο υλικό, τα ερείπια βωμού του Διόνυσου (μικρογραφία του μεγαλοπρεπούς ναού της Περγάμου) και αρχαίο στάδιο στη διασταύρωση των οδών 31ης Μαρτίου και Μεγ. Αλεξάνδρου.
Επίσης ανακαλύφθηκαν ρωμαϊκό σπίτι χτισμένο τον 3ο π.Χ. αι. πάνω σε ελληνιστική κατοικία με ωραία ψηφιδωτά, αναστηλωμένο από τους Ιταλούς και τα θεμέλια οικοδομής του 4ου αι. π.Χ. με θαυμάσια ψηφιδωτά, η οικία της Αρπαγής της Ευρώπης. Η ονομασία της προέρχεται από ένα ψηφιδωτό στο δάπεδο το οποίο παρουσιάζει την Ευρώπη γυμνή να την έχει αρπάξει ένας ταύρος. Σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο Δίας μεταμορφωμένος. Μάλιστα μπροστά στον ταύρο στέκεται ένας ημίθεος ο Έρωτας, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ταύρο κρατώντας στο χέρι του μια δάδα.
Στο μουσείο η συλλογή περιλαμβάνει αγάλματα, ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες- τα περισσότερα ρωμαϊκά και ελληνιστικά. Ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα του Ιπποκράτη, το οποίο χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. και το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει την άφιξη του Ασκληπιού στο νησί. Ακόμα, στο μουσείο αξίζει να δείτε:
Το επιτύμβιο άγαλμα αθλητή με το στεφάνι της νίκης στα χέρια, το ακέφαλο άγαλμα γυναίκας με πλουσιότατη πτύχωση του ενδύματος, το τμήμα αρχαϊκού ανάγλυφου με ένα παιδί που κρατάει πετεινό, το άγαλμα της Δήμητρας, το ακέφαλο αγαλμάτιο του Ασκληπιού, το ανάγλυφο του Ηρακλή που κυνηγάει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες και το άγαλμα της Υγείας που προσφέρει αβγό στο φίδι, ενώ στα πόδια της βρίσκεται ο Έρως-Ύπνος, έργο του 2ου αι. μ.Χ.
Το Μητροπολιτικό Μέγαρο στην οδό Ιπποκράτους ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του. Χτίσθηκε μεταξύ των ετών 1896 και 1900, ύστερα από μελέτες 30 ετών.
Γέφυρα από τον πλάτανο οδηγεί στο Κάστρο των Ιπποτών, σήμα κατατεθέν της πόλης. Χρονολογείται από την εποχή που κυβερνούσαν το νησί οι Ιππότες του Άγιου Ιωάννη και αποτελεί κλασικό δείγμα επιβλητικής αμυντικής αρχιτεκτονικής της εποχής του. Το κάστρο χτιζόταν για πολλά χρόνια, κυρίως μεταξύ του 14ου και 16ου αιώνα, στα θεμέλια αρχαίου ελληνικού κι έχει διπλό τείχος και τάφρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι περιλαμβάνει κομμάτια μαρμάρου που προέρχονται από τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, το Ασκληπιείο. Η επίσκεψη στο κάστρο είναι ό,τι πρέπει για μια κοντινή βόλτα. Θα έχετε υπέροχη θέα της πόλης και της θάλασσας και θα βρεθείτε στο ιδανικό μέρος για φωτογραφήσεις ανάμεσα σε τείχη, βωμούς και στήλες. Η Κως μοιάζει με ξέφραγο αρχαιολογικό πάρκο. Πολλοί ξένοι τουρίστες το επωφελούνται και ποζάρουν στους αρχαίους ναούς και κίονες σε διάφορες στάσεις, ακόμα και σε πόζες …δωματίου.
Στην πόλη υπάρχει και η φημισμένη Κάζα Ρομάνα, μια μεγαλοπρεπέστατη ρωμαϊκή έπαυλη που ανακαινίστηκε στη δεκαετία του 1930, με υπέροχα ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και ένα κομμάτι της ρωμαϊκής οδού. Κοντά βρίσκεται και η Ρωμαϊκή Αγορά, που αποτελεί μέρος της αρχαίας αγοράς, ένας αρχαιολογικός χώρος με αρκετά στρώματα από διάφορες εποχές της ιστορίας. Αξιόλογος είναι ένας ναός του Ηρακλή από τον 3ο αι. π.Χ. Στην πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται το τζαμί Ντεφερντάρ, που αναστηλώθηκε φέτος. Πήρε την ονομασία του από τον οθωμανό υπουργό οικονομικών Ιμπραήμ Εφέντη, ο οποίος διέθεσε χρηματικό ποσό για την κατασκευή του τζαμιού τον 18ο αι. Το κτίριο είναι διώροφο , έχει σχήμα τετραγώνου, στο κέντρο του υπάρχει τρούλος και το μόνο διακοσμητικό στοιχείο στο εσωτερικό του είναι τα στρογγυλά πλαίσια με στίχους από το Κοράνι.
Πρέπει να δείτε
Το σημαντικότερο αξιοθέατο στο νησί είναι το Ασκληπιείο, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στην περιοχή της Παναγίας Ταρσού σε μία γραφική λοφοπλαγιά. Χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π. Χ. και χάρισε στην Κω τεράστια φήμη κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Ήταν μία εκδοχή των σύγχρονων κέντρων υγείας, αφιερωμένων στον Ασκληπιό, τον θεό της ίασης. Στα κατάλοιπά του διακρίνουμε από λουτρά μέχρι ναούς, στοές, αναστηλωμένους κίονες. Οι σπουδαιότεροι θησαυροί του Ασκληπιείου «έκαναν φτερά» από κάποιον Γερμανό ονόματι Χέρτσχοφ, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, μέσω Κωνσταντινούπολης, στο Βερολίνο.
Η φήμη του Ασκληπιείου και η διδασκαλία του Ιπποκράτη μετέτρεψαν την γύρω περιοχή σε αστικό κέντρο. Στα ιερά του θεού Ασκληπιού στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. προσέρχονταν καθημερινά ασθενείς για να τους “θεραπεύσει ο θεός”. Διέθετε θειούχες ιαματικές πηγές και γρήγορα ξεπέρασε όλα τα άλλα σε σπουδαιότητα, καθώς οι εκεί θεραπευμένοι αποτελούσαν την ακαταμάχητη ζωντανή του διαφήμιση. Το διηύθυνε ένας μεγάλος ιερέας σε συνεργασία με έναν πυροφόρο (βοηθό). Κι ακόμα, υπήρχαν πολλοί ιερομνήμονες (νοσοκόμοι), νεωκόροι και ιερείς. Οι προσερχόμενοι, πρώτα λούζονταν, μετά πρόσφεραν τα αφιερώματά τους κι έπειτα θεραπεύονταν από ιερέα, είτε πρακτικά είτε με υποβολή. Εκείνο τον καιρό, συνέπεσε να ιδρυθεί στον ίδιο χώρο και ιατρική σχολή που είχε την τύχη να φιλοξενεί διδάσκαλο τον Ιπποκράτη.
Στην Κω γεννήθηκε ο Ιπποκράτης (460-357 π.Χ.), πατέρας της ιατρικής. Ο μεγάλος επιστήμονας και φιλόσοφος μελέτησε τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ιδιότητές του, τις αρρώστιες και τις θεραπευτικές αγωγές. Προήγαγε τις ειδικότητες παθολογία, διαγνωστική, χειρουργική, γυναικολογία και μαιευτική. Το όνομά του φέρει ο όρκος που δίνουν οι νέοι γιατροί στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Ρα δύο μεγάλα ονόματα Ασκληπιός – Ιπποκράτης ήταν μαγνήτης για χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα και συνεχώς ο πληθυσμός αυξανόταν. Έτσι έφτασε κάποια στιγμή που το νησί αριθμούσε 170.000 κατοίκους. Στο κέντρο της πόλης ένας τεράστιος πλάτανος που υποτίθεται ότι φύτεψε ο ίδιος και δίδαξε στη σκιά του. Βέβαια το δέντρο είναι σχεδόν 2.000 ετών, δηλαδή πολύ νεώτερο απ ότι έπρεπε για να είναι η ιστορία αληθινή. Δίπλα βρίσκεται το τζαμί του Γαζή Χασάν Πασά η Λότζια, διώροφο κτίσμα του 1786 που αποτελείται από 14 πλευρές και με πανύψηλο κομψό μιναρέ, απομεινάρι της Τουρκοκρατίας. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μουσουλμανική κρήνη. Σήμερα οι περισσότεροι μουσουλμάνοι του νησιού κατοικούν στον Κερμεντέ, 2 χλμ. από την πόλη.
Μέσα και έξω από την πόλη υπάρχουν πολλές πρωτοχριστιανικές εκκλησίες (459- 554). Ξεχωρίζουν η βασιλική του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου «τα Επτά Βήματα» με σπάνια αρχιτεκτονική, σημαντικές τοιχογραφίες του 12 αι. και αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο Άγιος Νικήτας ο Φτωχός, η Αγία Αικατερίνη, η Παναγία η Συντριανή και η Παναγία «Τα Τσουκαλαριά». Όλες έχουν όμορφες τοιχογραφίες και υπέροχα τέμπλα.
Η αναφορά της Κω στην Καινή Διαθήκη συνδέεται με το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι του Αποστόλου Παύλου και την επιστροφή του στην Ιερουσαλήμ. Ήταν η πρώτη στάση του, μετά την Μίλητο, σε ένα “βιαστικό” ταξίδι θέλοντας να φθάσει στα Ιεροσόλυμα την ημέρα της Πεντηκοστής.
Ιστορική ταυτότητα
Το όνομα της Κω δεν έχει αλλάξει ονομασία από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι το όνομα Κως προήλθε από το όνομα μιας βασιλοπούλας κόρης του βασιλιά Τρίοπα του δεύτερου που λεγόταν Κώος. Άλλοι λένε πως η ονομασία οφείλεται στη καρική λέξη κοίον είτε επειδή το σχήμα του νησιού θυμίζει πρόβατο είτε γιατί στη Κω υπήρχαν άφθονα πρόβατα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το νησί ονομάστηκε έτσι από τη λέξη κως που σήμαινε ειρκτή (φυλακή).
Μυθολογικές παραδόσεις θέλουν τον Ποσειδώνα, σε μάχη που είχαν οι θεοί με τους Γίγαντες, να κόβει με την τρίαινά του ένα κομμάτι της Κω, να το πετά στο Γίγαντα Πολυβώτη και να τον σκοτώνει. Απ αυτό το κομμάτι σχηματίσθηκε, όπως λέγεται, το νησί Νίσυρος. Η Κως δέχτηκε τις επιδράσεις τόσο του μινωικού (περίπου 2000-1500 π.Χ.), όσο και του μυκηναϊκού πολιτισμού (1600-1100 π.Χ). Δωριείς από την Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν στο νησί το 1100 π.Χ., ενώ από τον 7ο αιώνα μετείχε στη Δωρική Εξάπολη. Μετά το τέλος του 6ου αι. έγινε υποτελής των Περσών και της συμμάχου τους Αρτεμισίας.
Οι κάτοικοι από πολύ νωρίς στράφηκαν στο εμπόριο και τη ναυτιλία, ενώ μεγάλη ανάπτυξη γνώρισαν η σηροτροφία και η παραγωγή εξαιρετικά λεπτών υφασμάτων που ήταν περίφημα στην αρχαιότητα. Παράλληλα άνθησαν τα γράμματα, οι τέχνες οι επιστήμες και κυρίως η ιατρική. Την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου το νησί ακολούθησε τις τύχες των υπολοίπων Δωδεκανήσων και έζησε τον περσικό κίνδυνο τον οποίο απομάκρυνε οριστικά ο Μέγας Αλέξανδρος. Τότε (4ος αι. π.Χ.) γνώρισε μεγάλη άνθηση, οικονομική και πνευματική. Η ακμή συνεχίστηκε και στα κατοπινά χρόνια, κατά τα οποία υπαγόταν στο κράτος του Αντιγόνου. Την περίοδο της σύγκρουσης Ρωμαίων και Φιλίππου Ε΄ υποστήριξε τον Μακεδόνα βασιλιά, ενώ έζησε και τις ληστρικές επιδρομές του Μιθριδάτη (88 π.Χ.). Από το 82 π. Χ. αποτελούσε ρωμαϊκή επαρχία.
Τη Βυζαντινή εποχή ανήκε στο Θέμα των Νήσων και υπέστη πολλές καταστροφές από πειρατικές επιδρομές, αλλά και από σεισμούς με φοβερότερο αυτόν του 553. Από το 1204 έως και το 1282 ανήκε στους Βενετούς και στον άρχοντα Λέοντα Γαβαλά. Με εξαίρεση μικρά διαστήματα που ανήκε στο βυζαντινό κράτος, υπό βενετική και γενοβέζικη κατοχή η Κως ήταν φόρου υποτελής στους Ιππότες. Τότε οικοδομήθηκαν και τα ισχυρά φρούρια στο Πυλί, την Κέφαλο και την Αντιμάχεια τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να προστατέψουν τους κατοίκους από τις επιδρομές των Τούρκων. Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να κυριεύσουν την Κω στα 1452, μια χρονιά πριν να πέσει η Κωνσταντινούπολη και στα 1477. Αποκρούστηκαν και τις δυο φορές. Την πήραν μόνο όταν οι Ιωαννίτες παρέδωσαν τη Ρόδο. Οι Τούρκοι την κατέλαβαν το 1523.
Σκληρές δοκιμασίες πέρασε το νησί κατά την Επανάσταση του 1821. Οι Τούρκοι έσφαξαν πολλούς ντόπιους κι έκαναν λεηλασίες. Το πλατάνι του Ιπποκράτη μεταβλήθηκε σε αγχόνη. Το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στους Τούρκους. Το 1912 τα πήρε η Ιταλία, γνωρίζοντας νέα σκληρή κατοχή. Τελικά, επανεντάχθηκαν το 1948 στην Ελλάδα. Λίγο πριν όμως, το 1942, οι Γερμανοί έδειξαν στην Κω βάρβαρη σκληρότητα, επειδή οι ντόπιοι Έλληνες βοήθησαν τους Άγγλους.
Γωνιές γεμάτες φως γαλάζιο
Με επιφάνεια 290 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή 112 χλμ. είναι το δεύτερο σε πληθυσμό (περίπου 30.000 κάτοικοι) και το τρίτο σε μέγεθος νησί στα Δωδεκάνησα.
Οι εκτεταμένες αμμουδιές και οι καθαρές παραλίες είναι πραγματική απόλαυση στο νησί του Ιπποκράτη. Αν θέλετε ρηχά και κρυστάλλινα νερά τότε να πάτε στη Λάμπη, που για 12 χιλιόμετρα θυμίζει Χαβάη. Αλλαγή τοπίου στο Ψαλίδι, όπου η παραλία είναι βοτσαλωτή και η άμμος μαύρη, ηφαιστειακή.
Στην Κέφαλο υπάρχει η πιο κοσμική παραλία με ένα γραφικό κολπίσκο και διάφανα νερά. Οι λάτρεις του surf έχουν στέκι τους το Μαρμάρι, 17 χλμ. από την πρωτεύουσα.
27 χλμ. νότια του νησιού η Καρδάμαινα έχει μεταμορφωθεί από ψαροχώρι που ήταν σε αποικία των Άγγλων. Είναι σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να διασκεδάσουν σε μπαρ, ντίσκο και απέραντες αμμουδιές. Εδώ εκτός από το κολύμπι μπορείτε να επιδοθείτε και στα αγαπημένα σας σπορ: μπανάνα, τζετ σκι, surf, αλεξίπτωτο, ποδήλατο.
Οι καλύτερες ακρογιαλιές υπάρχουν δυτικότερα και περιλαμβάνουν την παραλία του Παραδείσου που έχει και το όνομα και τη χάρη. Στην περιοχή μπορείτε να δείτε τη βυζαντινή βασιλική εκκλησία της Αγίας Θεοδότης, στην αρχαία Αλάσσαρνα και λείψανα θεάτρου. Αν βρεθείτε καλοκαίρι σημειώστε να διασκεδάσετε στο πανηγύρι του Αγ. Ιωάννη στις 29 Αυγούστου και στο μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, το γενέθλιο της Θεοτόκου.
Η πιο κοντινή εκδρομή που μπορείτε να πάτε αν μένετε στην πρωτεύουσα είναι οι ιαματικές πηγές στις Θέρμες, 1 χλμ. από το τουριστικό θέρετρο του Αγ. Φωκά. Ανακαλύφθηκαν το 1934 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουτσιάνο Λαουρέντζι. Τα νερά τους είναι κατάλληλα για ρευματισμούς, αρθριτικά και γυναικολογικές παθήσεις. Θέρμες στο νησί βρέθηκαν κι αλλού, όπως στο λιμάνι και στην οδό 31ης Μαρτίου, που χρονολογούνται από τον 3ο αι. μ.Χ.
23 χλμ. νοτιοδυτικά από το λιμάνι βρίσκεται η Αντιμάχεια, το πιο χαρούμενο χωριό του νησιού. Θα είστε πραγματικά τυχεροί αν παρευρεθείτε σε κάποια γιορταστική εκδήλωση. Θα σας εντυπωσιάσουν οι στιχοπλόκοι κάτοικοι, οι οργανοπαίκτες, οι τραγουδιστές και οι χορευτές. Είναι το μοναδικό χωριό που διατήρησε την αρχαία του ονομασία. Δείτε τον ανεμόμυλο που λειτουργεί και μπείτε στο παραδοσιακό σπίτι. Το βενετσιάνικο κάστρο είναι ένα επιβλητικό οικοδόμημα που χτίστηκε (από το μάγιστρο Helion de Villeneuve) πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου ενετικού κτίσματος. Τα τείχη του σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια από δεξαμενές νερού και από καστρόσπιτα, δυο παλιές εκκλησίες, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου με αγιογραφίες του 16ου αι. Η αρχιτεκτονική του κάστρου και η θέα που προσφέρει αποζημιώνουν τον επισκέπτη.
Το Μαστιχάρι, 4 χλμ. βόρεια και 20 από την πρωτεύουσα είναι το επίνειο της Αντιμάχειας. Τα συνδυάζει όλα: μπάνιο, surfing, ψάρεμα, ταβερνούλες, μπαρ, ωραία αμμουδιά. Από εδώ υπάρχει καθημερινή σύνδεση με την Κάλυμνο.
Οι φίλοι του μπάνιου και των θαλάσσιων σπορ έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλές παραλίες στην περιοχή της Κεφάλου: Καμάρι, Χρυσή Ακτή, Πολέμι, Σαν Μπητς, Ξερόκαμπος, Λαγκάδες, Παράδεισος, Καμήλα και στη βόρεια πλευρά (περίπου 7 χλμ.) Άγ. Θεολόγος, περιοχή Λιμνιώνα και δυο ακόμα μικρές παραλίες με θέα απέναντι την Κάλυμνο.
Σε οικολογικούς παράδεισους
Στους πρόποδες του Δικαίου υπάρχουν διάσπαρτοι γραφικοί οικισμοί που ανήκουν στο Ασφενδιού: Ευαγγελίστρια, Άγ. Δημήτριος, Χαϊχούτες, Ασώματος, Ζιά. Η πεδινή περιοχή έχει κέντρο το Ζηπάρι. Πολύ κοντά είναι η Μεσαριά, το Λινοτόπι και το Τιγκάκι που θεωρείται η νούμερο «1» παραθεριστική περιοχή του νησιού με βραβευμένη παραλία που είναι φιλική στα άτομα με ειδικές ανάγκες . Είναι η τοποθεσία που οι τουρίστριες αναζητούν νύχτες με έντονη νυχτερινή ζωή, γεμάτες φεγγάρια και έρωτες.
Οι εκκλησίες στις πλαγιές τ Ασφενδιού είναι σαν ζωγραφιά αρμονίας πάνω στο βουνό. Να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Χριστού στην κορυφή του Δικαίου, των Ασωμάτων Ταξιάρχων για να θαυμάσετε το καλοδουλεμένο τέμπλο (11ου αι.), την Κεφαλόβρυση, τα Εισόδια, την Κοίμηση Θεοτόκου χτισμένες από τον όσιο Χριστόδουλο στη Ζιά και τον Αγ. Ιωάννη Πρόδρομου Λαγουδιού που είναι κτισμένος ανάμεσα στους βράχους. Να πάτε στο βουνό όταν ο ήλιος πάει να γείρει και μια ορεινή δροσιά αγκαλιάζει την πλαγιά. Τα χρώματα της ίριδας παρελαύνουν στον ουρανό κι εκρήγνυνται σε διάφορες αποχρώσεις βάφοντας τη Δύση με κόκκινο και πορτοκαλί. Ένα μεθυστικό άρωμα απορροφά τις αισθήσεις σας καθώς τα νυχτολούλουδα απλώνουν το άρωμά τους παντού. Οι έννοιες και τα προβλήματα σας μοιάζουν πολύ μακρινά καθώς θα ρουφάτε την τελευταία γουλιά καφέ στο σνακ μπαρ «Πρίων» (τηλέφ. 22420 68204) η στο «Ηλιοβασίλεμα» του Στέργου. Στο βάθος μακριά ίσα που φαίνεται η ψαρόβαρκα να λικνίζεται απαλά στο κύμα του Αιγαίου.
Ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια. Στο Ζηπάρι το πανηγύρι της Ανάληψης του Σωτήρα με γλέντι την παραμονή. Τα πανηγύρια του Αγ. Δημητρίου ( 26 Οκτωβρίου ) στις Χαϊχούτες, του Αγ. Γεωργίου στο δασάκι Μαυροκαμπιών και του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στις 8 Μαϊου στο Λαγούδι.
Η Κέφαλος βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, 43 χλμ. από το λιμάνι. Στην τοποθεσία «Παλάτια» υπάρχουν ερείπια της Αστυπάλαιας, που ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Ιδρύθηκε το 412 π.Χ. κοντά στην τοποθεσία Παλάτια. Σε απόσταση 2 χλμ. δυτικά, σώζονται θεμέλια αρχαίου ναού και λείψανα θεάτρου. Το παραδοσιακό σπίτι, ο μύλος του παπά και τα λείψανα του κάστρου είναι τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην περιοχή. Αν έχετε αυτοκίνητο να επισκεφθείτε την Παναγία την Παλατιανή και θα αποζημιωθείτε αγναντεύοντας όλη την ανατολική πλευρά της Κω, το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη στη Λάτρα (7 χλμ.), την Παναγιά τη Ζινιώτισσα πάνω στο βουνό, το σπήλαιο Άσπρη Πέτρα και τα ερείπια του Αγ. Στεφάνου, παλαιοχριστιανική βασιλική στον Κάμπο με ωραία μωσαϊκά και κίονες. Στην περιοχή θα ανακαλύψετε παρθένες παραλίες κι ας είναι η πρόσβαση δύσκολη. Απέναντι από τον Αγ. Στέφανο βρίσκεται το νησάκι Καστρί με το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο στην Κω.
Τοπικές εκδηλώσεις στην Κέφαλο: Τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουνίου, του Αγ. Ιωάννη στις 29 Αυγούστου, της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και το καρναβάλι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Απλωμένο σε κάμπο με ελαιώνες και κηπευτικά, το Πυλί βρίσκεται στην καρδιά του νησιού και κρατάει ζωντανό το σφυγμό του από αρχαιοτάτων χρόνων. 100 μ. από την πλατεία υπάρχει πηγή που το κρυστάλλινο νερό της τρέχει από έξι κρουνούς. Οι αρχαίοι θόλοι που είναι δίπλα σύμφωνα με την παράδοση σχετίζονται με το Χαρμύλο, αρχαίο βασιλιά. Ο τάφος του βρίσκεται σε θολωτό κτίσμα όπου υπάρχει σύνολο 12 τάφων και από πάνω είναι το εκκλησάκι του Σταυρού. Στην περιοχή πρέπει να δείτε το παλιό Πυλί (4 χλμ.), εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο στο βουνό Δίκαιο και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Άρχοντος Μιχαήλ, αλλά και την εκκλησία της Υπαπαντής με τοιχογραφίες του 14ου αι., ξυλόγλυπτο τέμπλο και αρχαίες κολόνες, ίσως από το ιερό της Δήμητρας που βρισκόταν στη θέση «Κυπαρίσσι» στο Αμάνι. Στο κοντινό Μαρμάρι η χρυσή αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες ντόπιους και αλλοδαπούς τη θερινή περίοδο. Στο Πυλί το Καρναβάλι της Αποκριάς είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου κι εκτός από την παρέλαση που κάνουν τα άρματα οι ντόπιοι απαγγέλλουν σατιρικούς στίχους. Στις 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου γίνονται φημισμένες αλογοδρομίες.
Πολύ καλή ιδέα είναι να οργανώσετε το γύρο του νησιού η ένα Jeep Safari.
Όπου κι αν πάτε χρειάζεται ν αποφεύγετε φωτογραφήσεις σε στρατιωτικές περιοχές κι όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχετε περιπέτειες και θα κατασχεθεί το φίλμ.
Σπόρ – Ψώνια- Φαγητό
Σκι, γουιντσέρφινγκ, αλεξίπτωτο, τζετ σκι, κανό, θαλάσσια ποδήλατα και σκάφη για ιστιοπλοϊα θα βρείτε σε όλες τις οργανωμένες παραλίες. Πισίνες, παιδική χαρά, γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, όργανα γυμναστικής, μπιλιάρδα, πιγκ πογκ και γκόλφ διαθέτουν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία. Στη Λάμπη και στο Μαρμάρι υπάρχει σχολή ιππασίας. Οι φίλοι του ψαρέματος μάλλον θα απογοητευθούν, γιατί τα τελευταία χρόνια τα αλιεύματα όλο και λιγοστεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τους κυνηγούς.
Οι μανιακοί του σόπινγκ θα πρέπει να ξεχάσουν τα εισαγόμενα ουϊσκι και τις ομπρέλες διότι δεν ισχύει πλέον το χαμηλό δασμολόγιο. Θα βρείτε όμως στην αγορά κεραμικά, κοσμήματα, αγαλματίδια, εικόνες, σουβενίρ, υφαντά, κόκκινο τυρί, γαλομυζήθρα και εξαιρετικό μέλι.
Δοκιμάστε το ντόπιο λευκό ημίγλυκο κρασί και το κόκκινο τυρί που ψήνεται με το κατακάθι ερυθρού κρασιού. Γευστικό είναι το «πλιγούρι» και τα ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα. Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχουν γλυκά ταψιού, από τα οποία φημισμένα είναι τα μπακλαβαδάκια. Μη φύγετε από το νησί χωρίς να πάρετε γλυκό κουταλιού ντοματάκι- από «βαζανάτες» ντομάτες.
Πως θα πάτε
Η Κως έχει καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά (απέχει 200 ναυτικά μίλια) και Ρόδο. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα η στην Αθήνα τηλ. 210 89 19 880, στη Θεσσαλονίκη 2310 560 800, στην Κω τηλ. 22420 και στη Ρόδο τηλ. 22410 75665.
Το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού απέχει 20 χλμ. από την πρωτεύουσα και συνδέεται με την Αθήνα με αεροπλάνα της Ολυμπιακής και της Aegean Air Lines.
Καλό νούμερο η Κως στο τοπ τεν του τουριστικού συναλλάγματος διαθέτει 65.000 κλίνες.
Οι διακοπές στο νησί του Ιπποκράτη μπορούν να συνδυασθούν και με κοντινές εξορμήσεις. Προσφέρει την ευκαιρία να πάτε μέχρι τη Ρόδο το νησί του Ήλιου, στη Σύμη το γραφικό νησί με το Μοναστήρι του Πανορμίτη, την Πάτμο όπου ο Άγιος Ιωάννης οραματίστηκε και έγραψε το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης την Αποκάλυψη, στην Κάλυμνο με τα παραδοσιακά σφουγγάρια και την Εκκλησία του Αγίου Σάββα, στη Νίσυρο το νησί του Ηφαιστείου όπου μπορείτε κυριολεκτικά να σταθείτε στο κρατήρα του Ηφαιστείου, στη Λέρο, στην Κάρπαθο, ακόμα και στη Σάμο…
Κάθε χρόνο δέχεται οκτακόσιους χιλιάδες τουρίστες που πραγματοποιούν πέντε εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Πλούσιο σε ιστορία, μνημεία και φυσικό κάλλος το νησί έχει αναπτυχθεί τουριστικά και μπορεί να ικανοποιήσει τα γούστα όλων των επισκεπτών. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα νησί αστείρευτης ομορφιάς, μνημεία της ιστορίας και ζωντανή παράδοση η Κως είναι το ιδανικό μέρος.
Επίσης δείτε 48 φωτογραφίες από την Κω