Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Κύθνος, 15 παραλίες της απόλαυσης

Κύθνος, 15 παραλίες της απόλαυσης

Κύθνος, 15 παραλίες της απόλαυσης

Οι θάλασσες, καθαρές χρυσαφίζουν στο φως του ήλιου. Οι όρμοι μικροί και γραφικοί. Τα χωριά λίγα και πανέμορφα, πάλλευκα ασβεστωμένα με την Παναγιά Κανάλα, προστάτιδα του νησιού να έχει στην αγκάλη της όλη την Κύθνο. Χτισμένη πάνω στο βράχο θαυμάζει και η ίδια την θέα και ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

Δύο γραφικά, από κάθε άποψη, χωριά δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο νησί και φιλοξενούν τους 1.600 μόνιμους κάτοικους κάθε χειμώνα. H Χώρα ή Κύθνος, ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα , ο Σύλλακας όπως ονομάζουν το χωριό τους οι ντόπιοι, που διατηρεί το όνομα των πρώτων οικιστών, κάνουν κόντρες σε γραφικότητα και ομορφιά. Έχουν και οι δύο το επίνειό τους. Η Χώρα έχει τα Λουτρά, ενώ η Δρυοπίδα τον Μέριχα, όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.

Υπάρχουν παντού ξερολιθιές σαν γλυπτά, που χρησιμοποιούνται και ως διαχωριστικά για τις ιδιοκτησίες της γης. Εκείνο όμως για το οποίο φημίζεται το νησί είναι η απρόσμενη ηρεμία. Μία ανάσα από την Αττική, διαφέρει από τις υπόλοιπες πολύβουες και κοσμικές Κυκλάδες, τόσο που σε κάνει να λες «να κι ένα νησί που δεν υπέκυψε στον αλαλάζοντα μαζικό τουρισμό».

Η Κύθνος είναι ένα ορεινό Κυκλαδίτικο νησί, ανάμεσα στη Τζιά και τη Σέριφο με 15 ξεχωριστές παραλίες . Η πρωτεύουσα απέχει μόνο 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι Μέριχα . Περνώντας έξω από τις γειτονιές θα δεις πανέμορφα σπίτια. Η Χώρα κτισμένη σε φυσικά οχυρωμένη θέση, πάνω σε λόφο, διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Εξαιρετικά όμορφοι είναι οι μύλοι, αλλά και οι βρύσες κι οι καμάρες (στεάδια) που στεφανώνουν τα φιδίσια πλακόστρωτα δρομάκια. Οι νοικοκύρηδες των σπιτιών έχουν ζωγραφίσει όμορφα λουλούδια και μοτίβα της θάλασσας, προσθέτοντας ακόμα μια εξαιρετική νότα ομορφιάς.

Η καλόκαρδη διάθεση των κατοίκων φτιάχνει και το δικό σας κέφι. Είναι πολύ φιλόξενοι και οπωσδήποτε κάποιος θα σας καλέσει να πιείτε μαζί του καφέ, ουζάκι ή να γευτείτε τις τοπικές νοστιμιές, φρυγαδέλια, τυροβόλι και κοπανιστή.

Ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην « Κυθνίων πολιτεία » για να δηλώσει την άριστη διοίκηση. Η Κύθνος στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με τις ονομασίες Οφιούσα, Θηραμνία, Θερμία . Κύθνος ονομάστηκε από τον αρχηγό των Δρυόπων , οι οποίοι ήρθαν από την Εύβοια τον 12 ο με 11 ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Αργότερα έφτασαν Ίωνες άποικοι και οργάνωσαν το νησί σε ευνομούμενη πολιτεία. Όπως έδειξαν τα πρόσφατα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή των Λουτρών, το νησί ήταν κατοικημένο στους Μεσολιθικούς Χρόνους και εδώ υπήρχε η αρχαιότερη των εγκαταστάσεων στο χώρο των Κυκλάδων (7500-6500 π.Χ.). Κυριεύθηκε από Μακεδόνες, Πτολεμαίους, Ρωμαίους, Ενετούς και Τούρκους. Πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821. Απελευθερώθηκε το 1832.

15   ξ ε χ ω ρ ι σ τ έ ς   π α ρ α λ ί ε ς

Μπορείτε να κολυμπήσετε είτε βόρεια στη παραλία των Λουτρών, είτε νότια στην φημισμένη για τα πεντακάθαρα νερά της παραλία του Μέριχα. Πρόκειται για ένα όρμο φυσικό με ψιλή άμμο στην ακτή, που είναι γεμάτος από τα κόκκινα, γήινα, γαλάζια και λευκά χρώματα σαν αυτά που δεσπόζουν στο Αιγαίο. Στον οικισμό υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά για την διασκέδαση και τις ανάγκες σας, όπως εστιατόρια, ταβέρνες , ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ, καφετέριες, μπαράκια.

Κολυμπήστε στην πανέμορφη και πολυσύχναστή παραλία του Μέριχα και πολύ κοντά από εκεί στα Μαρτινάκια. Τα καραβάκια που φεύγουν από το Μέριχα πραγματοποιούν εκδρομές στο νησάκι του Αγίου Λουκά με τις ωραίες αμμώδεις παραλίες. Μπορείτε όμως να πάτε και με τα πόδια, αφού το ιδιόκτητο νησάκι συνδέεται με την Κύθνο με μια στενή λωρίδα άμμου.

Αξιόλογες και απάνεμες είναι και οι παραλίες της Επισκοπής και της Απόκρουσης. Για αλλαγή μπορείτε να κολυμπήσετε κάθε μέρα σε διαφορετική παραλία. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Καλό Λιβάδι , Αντώνηδες . Άγιος Δημήτριος, Γαϊδουρόμαντρα, Σι Μου Σι, Σκύλου, Φλαμπούρια, Άγιος Στέφανος. Όσοι ψάχνουν για ψιλό βότσαλο, άμμο και πράσινα βαθιά νερά δεν έχουν παρά να βουτήξουν στον Άγιο Σώστη, που είναι στα βόρεια του νησιού, 2 χλμ. από τα Λουτρά. Θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες στις Κυκλάδες.

Και μετά σας περιμένει η νυχτερινή Κύθνος. Τα στέκια διασκέδασης είναι αρκετά, από καφέ, μέχρι μπαράκια και κλαμπ, όλα έτοιμα να σας υποδεχτούν.

Στην Κύθνο λειτουργούν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο ιαματικά λουτρά (4,5 χλμ. από τη Χώρα, στο χωριό Λουτρά), όπου υπάρχουν μεγάλες οργανωμένες εγκαταστάσεις. Υπόγεια νερά, γνωστά από την αρχαιότητα, είναι πλούσια σε άλατα, ιώδιο, σίδηρο και θείο και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις. Στην περιοχή Κεφαλόκαστρο βρισκόταν χτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Σήμερα σώζονται μόνο ερείπια από το τείχος του Κάστρου, γνωστό ως Κάστρο της Ωριάς .

Σε μικρή απόσταση, ΒΑ της Χώρας, βρίσκεται το Αιολικό Πάρκο, όπου λειτουργούν ανεμόμυλοι για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με …δωρεά του Αιόλου . Είναι ο πρώτος αιολικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα και πολύ συχνά οι κάτοικοι δοκιμάζουν τα πλεονεκτήματα των ήπιων μορφών ενέργειας, για διαστήματα που φτάνουν και τις δώδεκα ώρες.

Στο ακρωτήριο Τζούλης ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα ορυχείου. Οι Κύθνιοι παλιά είχαν τα πρωτεία στην κατεργασία του χαλκού.

Κοντά στο Δρυοπίδα το σπήλαιο Καταφύκι είναι ένας μαγικός χώρος, που κρατάει καλά τα μυστικά του γιατί είναι ακόμα αναξιοποίητο.

Ε κ κ λ η σί ε ς – Ε κ δ η λ ώ σ ε ι ς

Η Χώρα, όπως και όλο το νησί, έχει πολλές σημαντικές εκκλησίες, μονόκλιτες, δίκλιτες και τρίκλιτες. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βασιλική με τρούλο, είναι η παλαιότερη. Η σημερινή της μορφή έχει δεχθεί πολλές προσθήκες. Δίπλα στην εκκλησία σώζονται αρχαία γλυπτικά κομμάτια με επιγραφές.

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα, μονόκλιτη βασιλική με τρούλο του 17ου αι. Στο υπέρθυρο έχουν εντοιχιστεί επιγραφή του 1673 και οικόσημο του Αντ. Γκοζαδίνου. Στο εσωτερικό διατηρείται αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Όπως και άλλες εκκλησίες της Χώρας, ο Άγιος Σάββας στα χρόνια της Φραγκοκρατίας λειτουργούσε ταυτόχρονα σαν ορθόδοξη (το δεξιό της τμήμα) και σαν καθολική (το αριστερό τμήμα). Αξιόλογη η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, επίσης του 17ου αι., με υπέροχο τέμπλο.

Στις εκκλησίες της Κύθνου φυλάσσονται σημαντικές φορητές μεταβυζαντινές εικόνες, έργα των ζωγράφων της Κρητικής Σχολής, Αντώνη, Μανόλη και Ιωάννη Σκορδίλη. Ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αι. έχει η εκκλησία του Προδρόμου στην περιοχή Χορδάκι. Στη Χώρα, πάνω σε ύψωμα, βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, που το καθολικό της είναι τρίκλιτος βασιλική με τρούλο. Στα υπόγεια του μοναστηριού λειτουργούσε κρυφό σχολειό στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στα Φλαμπούρια, 20′ λεπτά περίπου, νότια του Μέριχα, είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Φλαμπουριανής. Σύμφωνα με την παράδοση, τα σημάδια που φαίνονται από την παραλία μέχρι την εκκλησία είναι τα ίχνη που άφησε η ίδια η Παναγία μέχρι να φτάσει στο μέρος που χτίστηκε η εκκλησία της. Στην όμορφη ακρογιαλιά τον Αύγουστο ανθίζουν άσπρα κρίνα που μοσχοβολούν.

Οι ντόπιοι θα σε ρωτήσουν από πού είσαι κι αν έχεις παιδιά. Αν είσαι άτεκνος θα σε συστήσουν να κάνεις τάμα στον Άγιο Αρτέμη , τον προστάτη της γονιμότητας των ανδρών…

Η εκκλησία της Παναγιάς της Κανάλας , είναι μια από τις πιο καλοφτιαγμένες των Κυκλάδων. Απέχει 16 χλμ. ανατολικά από τη Χώρα και φυλάσσει με σεβασμό τη θαυματουργή εικόνα, που θεωρείται έργο του Αποστόλου Λουκά. Είναι πολύς ο κόσμος που έρχεται προσκυνητής, ικετεύοντας για το θαύμα Της. Μια επιγραφή έξω από την εκκλησία μας διηγείται την ιστορία της:

«Σύμφωνα με την παράδοση, η αγία εικόνα της Παναγίας της Κανάλας βρέθηκε από ψαράδες στο μεταξύ της Κύθνου και Σερίφου κανάλι και γι αυτό ονομάστηκε Κανάλα. Μια νύχτα όμορφη και με γαληνεμένη θάλασσα, δύο ψαράδες σήκωναν τα παραγάδια τους. Κάπου λίγο μακριά τους αντίκρισαν ένα φως που παιγνίδιζε. Ένα φως που για μια στιγμή φαινότανε, ύστερα έσβηνε και πάλι παρουσιαζότανε. Παρά το μεγάλο τους φόβο οι ψαράδες πλησίασαν στο φως που τώρα είχε γίνει ανέσπερο και έλαμπε δυνατά. Διαπίστωσαν ότι έβγαινε μέσα από το βυθό της θάλασσας σαν πύρινη φλόγα και πλάϊ ένα ορθοστάδην πλεούμενο πλατύ ξύλο. Έριξαν το φως τους πάνω στο ξύλο και η Παναγιά γλυκιά και ήρεμη παρουσιάστηκε πάνω στο ξύλο ζωγραφισμένη».

Με παραδοσιακό τρόπο γιορτάζεται το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου στο μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους και του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

Π ο υ  θ α  μ ε ί ν ε τ ε

Μεγάλες και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες δεν υπάρχουν στο νησί. Θα βρείτε όμως αρκετά καταλύματα σε διάφορες περιοχές σε προσιτές τιμές, που εξασφαλίζουν την όμορφη και άνετη παραμονή σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

Πόρτο Κλάρας (Λουτρά) 22810-31276

Μελτέμι (Λουτρά) 22810-31271

Κύθνος Μπαίη (Λουτρά) 22810- 32218

Ξενία Αναγέννησις (Λουτρά) 22810 31217

Έλσα (Μέριχας) 22810-32443

Μαρτίνος (Μέριχας) 22810-32469

Δ. Γονίδης (Κανάλα) 22810-32366

Γ. Καλλίλας (Άγιος Δημήτριος) 22810-32208

Χ ρ ή σ ι μα   Τ η λ έ φ ω ν α

Υπεραστικός Κωδικός 22810.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Λιμενική αρχή στο 32290.

Δήμος Κύθνου 31617.

Δήμος Δρυοπίδας 32230.

Αστυνομία: 31201.

ΟΤΕ 31499.

Γραφείο Πληροφοριών Δήμου/ Τουριστικής Ανάπτυξης: 32250.

Παναγιά Κανάλα, ΟΤΕ 32355.

Π ρ ο τ ά σ ε ι ς

Στο νησί δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το φαγητό. Η κοπανιστή, το θυμαρίσιο μέλι και το γευστικό κρασί είναι φημισμένα από την αρχαιότητα. Να δοκιμάστε οπωσδήποτε πίτες, το χοιρινό (σίγλινο), τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια και το σφουγγάτο, μια τοπική σπεσιαλιτέ που φτιάχνεται με τυρί, αυγό και αλεύρι.

Στην ταβέρνα του Μήλα, στον Άγιο Δημήτριο, δοκιμάσετε παϊδάκια, στραπατσάδα με κολοκυθάκια και ντόπιο κρασί. Στην Πελαγία Γιαννιτσάνη στη Δρυοπίδα και στου Καντρή στον Άγιο Στέφανο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά. Στα Λουτρά η «Κατερίνα» είναι πασίγνωστη για τα μαγειρευτά της και η « Ξερολιθιά» για τα μεζεδάκια της.

Για φρέσκο ψάρι θα πρέπει να πάτε στον Μέριχα, στην ταβέρνα Όστρια. Στα Λουτρά σερβίρονται σπιτικά πιάτα και καλό κρασί στον «Κούτσικο». Τον καφέ σας θα τον απολαύσετε με ανάλογη θέα στου Σούμα στη Χώρα.

Οι σκαφάτοι θα δέσουν στο Μέριχα, όπου λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού. Για προσωρινό αγκυροβόλιο προσφέρονται και οι όρμοι των Λουτρών και της Κολώνας.

Π ω ς  θ α  π ά τ ε

Στην Κύθνο μπορείτε να πάτε με το πλοίο σε τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά (τηλ. 210 4511310-17) και σε μία ώρα με ταχύπλοο από το Λαύριο (τηλ. 210 22920- 25429) . Με ιπτάμενο δελφίνι από τη Μαρίνα Ζέας. Μία φορά την εβδομάδα υπάρχει επίσης δρομολόγιο για την Ερμούπολη Σύρου.

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις στο νησί είναι μικρές και το ασφάλτινο οδικό δίκτυο προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον Μέριχα η Χώρα απέχει 7 χλμ., τα Λουτρά 11, η Δρυοπίδα 5,5, ο Άγιος Δημήτριος 17, ο Άγιος Στέφανος 16, τα Φλαμπούρια 13 και η Κανάλα 11 χλμ.


Αφήστε μια απάντηση