Λίγες χώρες μπορούν να σκιαγραφήσουν τη ροή της ιστορίας τους πέρα από 10.000 χρόνια. Η Κύπρος γύρω στα 8.000 π.Χ. είναι ήδη κατοικημένο νησί και βρίσκεται στο στάδιο της Νεολιθικής περιόδου. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στα 1400 π.Χ. και εγκαταστάθηκαν μόνιμα όταν τέλειωσε ο Τρωϊκός πόλεμος. Ο Τελαμόνιος Τεύκτρος, αδερφός του Αίαντα, ίδρυσε τη Σαλαμίνα. Ο Αγαπήνωρ από την Αρκαδία ίδρυσε την Πάφο. Ο Χαλκάνωρ το Ιδάλιο. Ο Πράξανδρος από τη Λακωνία τη Λάπηθο. Ο Κηφεύς την Κερήνεια. Ο Ακάμας, γιός του Θησέα, έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο ακρωτήριο.
Φωτό: Πόσοι από αυτούς πηγαίνουν στα κατεχόμενα για τις πατρογονικές τους εστίες;
Το νησί ανήκει στη μεγάλη ελληνική οικογένεια. Η γλώσσα του και η θρησκεία είναι ίδιες. Οι Κύπριοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Ίωνες εναντίον των Περσών. Ο Κίμωνας ο Αθηναίος το 449 π.Χ. με διακόσια πλοία πολέμησε και έπεσε στο Κίτιο. Ο Ευαγόρας, ένδοξος βασιλιάς της Σαλαμίνας, βοήθησε τους Αθηναίους εφοδιάζοντάς τους με υλικά στην διάρκεια των επιχειρήσεων του Πελοποννησιακού πολέμου.
Οι αιώνες που ακολούθησαν βρήκαν το νησί κάτω από τους Αιγύπτιους, τους Πέρσες, τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους Ρωμαίους, μέχρι που η Κύπρος έγινε μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τη μεγάλη Βυζαντινή παράδοση διέκοψε η Φράγκικη και η Βενετσιάνικη κυριαρχία, από το 1191 μέχρι το 1571. Το νησί έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1571, ύστερα από πολύμηνες πολιορκίες τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αμμοχώστου. Μετά από τον ένδοξο απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, η Κύπρος ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος το 1960. Από το 1974 η Τουρκία κατακρατεί παράνομα το 37% του εδάφους στο βόρειο μέρος του νησιού και συνεχίζει να παραβιάζει παράφορα κάθε αρχή διεθνούς δικαίου.
Σήμερα που ακόμα και αυτές οι διακοπές επισκιάζονται από την «Πράσινη Γραμμή», που διχοτομεί το νησί, η Κύπρος προσφέρει το μοναδικό αίσθημα ασφάλειας παντού.
Το ελληνικό φυλάκιο στη Λευκωσία, στο τέλος της οδού Λήδρας, κατάντησε φολκλόρ με το πολύχρωμο και πολύβουο μελίσσι των τουριστών που το επισκέπτεται κάθε μέρα για να δει και να φωτογραφίσει τη νεκρή ζώνη της μοναδικής διχοτομημένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη.
Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων στο Κυπριακό θεαματική πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ελεύθερες περιοχές. Για το Μάρτιο που μας πέρασε ανακοινώθηκε ότι κυμάνθηκε στο 0,1% έναντι 1,4% που ήταν το Φεβρουάριο του 2004. Είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 10 νέων χωρών που θα προσχωρήσουν- μετά τη Φιλανδία και τη Λιθουανία. Πρόκειται για ένα οικονομικό θαύμα που επιβεβαίωσε πρόσφατα και η Eurostat.
Ο Χρ. Μυστιλιάδης στο ελληνικό φυλάκιο της Λήδρας.
Από τον περασμένο Απρίλιο, που έπαψαν να ισχύουν, μερικώς, οι απαγορεύσεις στην ελεύθερη διακίνηση, περίπου 80.000 Τουρκοκύπριοι εξέδωσαν Κυπριακά διαβατήρια και μπαινοβγαίνουν στην ελεύθερη Κύπρο με τα αμάξια τους, που έχουν λευκές πινακίδες με κόκκινο περίγραμμα. Επίσης κάθε μέρα, πορνόν- πορνόν, στις 6:30 με επτά, οκτώ με δέκα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι περνάνε τη νεκρή ζώνη και από την οδό Μ. Δράκου, πάνε στις δουλειές τους κι αργά το απόγευμα επιστρέφουν στα κατεχόμενα. Και μη νομιστεί ότι όλους αυτους εκμεταλλεύεται η εργοδοσία ως οικονομικούς μετανάστες. Οι Τουρκοκύπριοι που δουλεύουν σε κυπριακές επιχειρήσεις έχουν τις ίδιες απολαβές με τους ελληνοκύπριους, αλλά και τα ίδια δικαιώματα σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Όλοι αυτοί, όπως είναι φυσικό, ψήφισαν «ΝΑΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Όλοι τους είναι υπέρ της επανένωσης.
Υπάρχουν όμως και ελληνοκύπριοι που έχουν επαγγελματική συνεργασία με τα κατεχόμενα. Είναι αυτοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την πολεοδομική και χωροταξική ανασυγκρότηση της κατεχόμενης Λευκωσίας. Όλοι τους είναι επιστήμονες και περνούν καθημερινά την «Πράσινη Γραμμή». Οι περισσότεροι από αυτούς στο δημοψήφισμα ψήφισαν «ΝΑΙ».
Φωτό: Ο Χρ. Μυστιλιάδης με το τηλεοπτικό συνεργείο του CNN TURK στα κατεχόμενα.
Μέσα σ αυτό το «ποτάμι» που μπαίνει στην ελεύθερη Κύπρο πρέπει να προστεθούν και οι επισκέπτες του Σαββάτου. Είναι εκείνοι που έρχονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά αποκλειστικά για τα ψώνια τους. Συνήθως, αγοράζουν είδη διατροφής και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές. Ούτε λόγος να γίνεται για το φαγητό τους. Ολόκληρη μέρα μένουν νηστικοί και λίγο πριν επιστρέψουν στα κατεχόμενα τρώνε κανένα κεμπάμ με χοιρινό. Το φαγητό είναι πανάκριβο για τους Τουρκοκύπριους- ακόμα και για μας τους Ελλαδίτες τουρίστες. Σ ένα ταχυφαγείο για τρία σάντουϊτς, αναψυκτικά και καφέδες πληρώνεις γύρω στις 70 λίρες (πάνω από 130 ευρώ).
Για να περάσεις στα κατεχόμενα, τώρα πια, δεν είναι δύσκολο. Οι διατυπώσεις είναι εύκολες και μέχρι τα μεσάνυχτα οι «πύλες» εισόδου είναι ανοιχτές. Οι Ελληνοκύπριοι, επισήμως, πηγαίνουν για να δουν από κοντά τις ερειπωμένες πατρογονικές τους εστίες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που έλκονται από την εκεί νυχτερινή ζωή: στα μπαρ, εστιατόρια, καμπαρέ και νάϊτ κλαμπ
Τα καζίνα είναι γνωστή αδυναμία των Κυπρίων. Με το σύνδρομο της στέρησης που έχουν στο νότο καταφεύγουν κυρίως σ ένα από τα 22 που υπάρχουν στην Κερύνεια η σ ένα από τα 6 της Λευκωσίας. Πηγαίνουν (βουρούν), τρώνε δωρεάν (μούχτη), δοκιμάζουν την τύχη τους κι επιπλέον δέχονται και μια χούφτα ριάλια στην αρχή για να παίξουν πιο άνετα. Όμως οι προσφορές δεν σταματούν εδώ. Όλα τα καζίνα συστεγάζονται σε πολυτελή ξενοδοχεία ( πέντε αστέρων) που υπάρχουν σε πολλές τουριστικές περιοχές του βορρά. Τα περισσότερα μαζί με το τζόγο προσφέρουν επιπλέον και μια αιθέρια ύπαρξη του πρώην ανατολικού μπλοκ για να κάνει συντροφιά στον πελάτη στο δωμάτιο του!!
Φωτό: Καζίνο, 5 μίλια από την κατεχόμενη Κερύνεια.
Φανταστείτε σκηνικό: Ένας ελληνοκύπριος δοκιμάζει τις αντοχές του (οικονομικές και άλλες) στο φημισμένο Hotel- Cazino «Σαράϊ» και στον από κάτω όροφο παίρνει το δείπνο του ο Ραούφ Ντεκτάς, από τους πιο τακτικούς θαμώνες του ξενοδοχείου.
Διευκρίνιση: Όλοι, αυτοί που βουρούν από τα κατεχόμενα προς την ελεύθερη Λευκωσία για το μεροκάματο και οι ημέτεροι που κάθε Σάββατο περνούν τη νεκρή ζώνη για να δοκιμάσουν στα καζίνα τύχη τους, όλοι τους τάσσονται υπέρ της επανένωσης και της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων. Ίσως αυτοί είναι που με τη στάση τους παραπλάνησαν τον Κόφι Αναν και έφαγε το κυπριακό πατσαρκά.(χαστούκι) του 76%.