Πρώτο Μέρος
Αλεξάνδρια
Η Αλεξάνδρεια η μητέρα όλων των Μητροπόλεων, ο κόμβος της γης, όπως λεγότανε κάποτε. Μπροστά από 2100 χρόνια ζούσαν στο Δέλτα του Νείλου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Τα αφικνούμενα πλοία χαιρετιζόντανε από έναν φωτεινό φάρο ύψους 130 μέτρων, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου της αρχαιότητας.
Όμως μια μέρα τελείωσαν όλα. Φυσικές καταστροφές άφησαν μπροστά από χίλια χρόνια όλο το μεγαλείο, ώστε ποτέ πια να μην το ξαναδούμε βυθισμένο στη λάσπη του Νείλου. Και όμως χάρη στις νέες τεχνικές εξελίξεις έφτασαν στο φως της ημέρας τα αξιόλογα ευρήματα της μοναδικής Μητρόπολης.
Το Μουσείο Kunst- und Ausstelungshalle der BRD στη Βόννη παρουσιάζει την έκθεση “ Οι αιγυπτιακοί βυθισμένοι θησαυροί “ με περίπου 500 εκθέματα. Η έκθεση παρουσιάστηκε πρωτύτερα στο Βερολίνο και το Παρίσι και προσέλκυσε συνολικά 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες.
Ο υποθαλάσσιος αρχαιολόγος Franck Goddio,ανακάλυψε τα τελευταία δέκα χρόνια μπροστά στην ακτή της σημερινής Αλεξάνδρειας καθώς επίσης και στον κόλπο ABUKIR εξέχοντα ευρήματα της αιγυπτιακής ιστορίας από το 700 π.Χ. μέχρι το 800 μετά Χριστόν. Αυτά είχαν βυθισθεί στη θάλασσα προ χιλίων ετών μετά από πολλές καταστροφές. Μεγαλειώδη αγάλματα, επίσης κέρματα, κοσμήματα και αντικείμενα λατρείας κατατοπίστηκαν και σε μακροχρόνια εργασία με νεότερες μεθόδους ανασύρθηκαν.
Τα ευρήματα εκπροσωπούν μια χρονική περίοδο από τους τελευταίους Φαραώ, τον ιδρυτή της πόλης Μεγαλέξανδρο και τους Έλληνες άρχοντες των Βασιλέων Πτολεμαίων στο Νείλο την ρωμαϊκή εποχή των Καίσαρων ως την εποχή των Αυτοκρατόρων της Ανατολικής Ρώμης.
Αυτά τα εξέχοντα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τα αξιώματα των τριών πόλεων που στην αρχαιότητα ανήκαν στα πιο φημισμένα κέντρα του εμπορίου, της επιστήμης, της κουλτούρας και της θρησκείας. Επιρροές από την Ελλάδα και την Ρώμη εναρμονίζονται με τον αρχαίο πολιτισμό των Φαραώ. Δημιουργήθηκαν νέες θρησκείες και πολιτιστικές μορφές ζωής, που η αρχαία Αίγυπτος διαμόρφωσε μόνιμα…
θα συνεχιστεί…