Στην ενότητα αυτή θα συζητηθούν τα αίτια αιφνιδίου θανάτου των ενηλίκων, και στη συνέχεια τις δυνατότητες παρέμβασης σε αυτές, από ένα μη εξειδικευμένο άτομο.
Το 20% των αιφνιδίων θανάτων έχουν βίαιο χαρακτήρα (τροχαία , ατυχήματα άλλου τύπου , δολοφονίες κλπ) , ενώ το 80% οφείλονται σε παθολογικά αίτια.
Τα παθολογικά αίτια είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) , τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τέλος ο πνιγμός από εισρόφηση ξένου σώματος στην αναπνευστική οδό.
Αξίζει πιστεύω να αναφερθούμε λίγο στη συμπτωματολογία κάθε μίας από τις τρεις μείζονες παθολογικές αιτίες αιφνιδίου θανάτου.
Το καρδιακό επεισόδιο χαρακτηρίζεται από πόνο με εντόπιση συνήθως στο κέντρο του θώρακα , οπισθοστερνικά. Ο πόνος πιο σπάνια μπορεί να εντοπίζεται στο στομάχι (επιγάστριο), στον τράχηλο, στην προκάρδια περιοχή, ή και ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
Ο ασθενής περιγράφει τον πόνο ως βάρος, ως σφίξιμο, ή και ως αίσθημα γεμίσματος.
Συχνά είναι ιδρωμένος, ανήσυχος, μπορεί να ζαλίζεται , ενώ μπορεί και να λιποθυμήσει.
Στις εικόνες παρακάτω φαίνονται οι αντανακλάσεις του στεφανιαίου πόνου.
Τα ΑΕΕ που μπορεί να είναι αιμορραγικά ή θρομβωτικά (συνηθέστερα), μπορεί να εισβάλλουν με εμέτους και ναυτία, να συνοδεύονται από τρομερό πονοκέφαλο, με διαταραχές της ομιλίας (τραύλισμα, ακατάληπτες φράσεις και νοήματα), αίσθημα μουδιάσματος ή μυική αδυναμία στο μισό μέρος του σώματος , πτώση της γωνίας του στόματος, διπλωπία κλπ. Αν το ΑΕΕ είναι βαρύ , ο ασθενής πέφτει σε κώμα και μπορεί να παρουσιάσει γρήγορα και διαταραχές της αναπνοής.
Η απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα μπορεί να είναι πλήρης ή ατελής.
Στην πλήρη απόφραξη , τα άτομα γίνονται ταχέως κυανωτικά, κρατούν ο λαιμό τους , δεν μπορούν να μιλήσουν, ενώ σύντομα χάνουν (σε 1-3 λεπτά) τις αισθήσεις τους.
Αν η απόφραξη δεν είναι πλήρης τα άτομα βήχουν, περιφέρονται πανικόβληπτα βγάζοντας συριγμό, ή προφέρουν ακατάληπτους φθόγγους.