Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα τριγλυκερίδια , τόσο γι αυτά που περιέχονται στην τροφή μας όσο και γι αυτά που υπάρχουν στο σώμα μας. Το θέμα έχει συνδεθεί με το καθημερινό μας διαιτολόγιο, με τη χοληστερόλη και, γενικότερα, με τα λιπίδια του αίματος, με τη γενική κατάσταση της υγείας και ειδικότερα με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ή αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, με την παχυσαρκία, με τις διάφορες δίαιτες απίσχνανσης, με τη σωματική μας διάπλαση, με τα καλλιστεία της πασαρέλας και της πλάζ, κλπ. Γι αυτό και εδώ θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, με όσο γίνεται απλά λόγια, δίνοντας απαντήσεις σε μερικά εύλογα ερωτήματα που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές: Ερώτημα Α: Τι είναι τα τριγλυκερίδια;Τα τριγλυκερίδια ονομάζονται και ουδέτερα λίπη Είναι οργανικές χημικές ενώσεις, και το μόριό τους αποτελείται από ένα μόριο γλυκερόλης, ενωμένο με τρία μόρια ανώτερων λιπαρών οξέων. Από αυτήν ακριβώς τη σύνθεση λαμβάνουν και το χαρακτηριστικό τους όνομα ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ Στη σύνθεση των διαφόρων τριγλυκεριδίων χρησιμοποιούνται περίπου 50 διαφορετικά λιπαρά οξέα. Επειδή στο κάθε μόριο τριγλυκεριδίου είναι δυνατό να περιέχονται τρία μόρια του ίδιου λιπαρού οξέος, είτε και δύο ή τρία μόρια διαφορετικών λιπαρών οξέων, οι δυνατοί συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί, και συνεπώς και τα είδη των τριγλυκεριδίων είναι πάρα πολλά. Από την αναλογία των κορεσμένων και των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο μόριο του τριγλυκεριδίου, καθορίζεται, κατά γενικό κανόνα, και η θερμοκρασία κατά την οποία η κατάστασή του μεταβάλλεται από στερεά σε υγρή. Έτσι, τα διάφορα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι στερεά στη συνήθη θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή είναι λίπη, είτε να είναι υγρά, πότε και αποκαλούνται έλαια. Ερώτημα Β: Πού παράγονται τα τριγλυκερίδια;Τα τριγλυκερίδια παράγονται τόσο από το φυτικό όσο και από το ζωικό οργανισμό, με τη μορφή των ελαίων και λιπών. Γι αυτό τα τριγλυκερίδια περιέχονται τόσο στη φυτική τροφή (κατά κύριο λόγο μέσα σε σπόρους και καρπούς), όσο και στην τροφή ζωικής προέλευσης (ζωικό λίπος, βούτυρο γάλακτος, συκώτι, αλλά και άλλα κρέατα και εντόσθια). Στα ζώα (και στον άνθρωπο), τα τριγλυκερίδια συντίθενται, κατά κύριο λόγο, μέσα στα ηπατικά κύτταρα (δηλαδή μέσα στο συκώτι), καθώς και μέσα στα λιποκύτταρα, δηλαδή μέσα στα κύτταρα του λιπώδη ιστού του σώματος. Σημαντική ποσότητα τριγλυκεριδίων συντίθενται επίσης και μέσα στα αδενικά κύτταρα των μαστών κατά την περίοδο της γαλουχίας, και αποδίδονται προς το γάλα. Σε πολύ μικρότερα όμως ποσά συντίθενται και μέσα σε άλλα κύτταρα. Ερώτημα Γ: Από ποιες ουσίες παράγονται τα τριγλυκερίδια στον άνθρωπο; 1.Από τα ίδια τα τριγλυκερίδια της τροφής είτε αυτά είναι φυτικής είτε είναι ζωικής προέλευσης, και εφόσον προσλαμβάνονται σε ποσό πέρα από αυτό που χρειάζεται για την άμεση ενεργειοδότηση του σώματος. Ερώτημα Δ: Ποια είναι η διεργασία της πέψης και της απορρόφησης των τριγλυκεριδίων της τροφής;1.Στο γαστρικό υγρό (στο στομάχι) υπάρχει ένα ένζυμο που λέγεται τριβουτυράση, που έχει τη δυνατότητα να προκαλεί μια μερική διάσπαση Κατά τη δίοδο του αίματος από τα τριχοειδή του λιπώδους ιστού και του ήπατος, τα τριγλυκερίδια που περιέχονται μέσα στα χυλομικρά διασπώνται σε γλυκερόλη και τρία λιπαρά οξέα με την επίδραση μιας λιπάσης που βρίσκεται στο τοίχωμα αυτών των αγγείων, και τα λιπαρά οξέα παραλαμβάνονται από τα λιποκύτταρα είτε και από τα ηπατοκύτταρα και ανασυντίθενται σε τριγλυκερίδια μέσα σ αυτά τα κύτταρα. 9. Ένα μικρό ποσοστό λιπαρών οξέων με βραχεία αλυσίδα ατόμων άνθρακα, όπως αυτά που περιέχονται στα τριγλυκερίδια του γάλακτος (και βέβαια και μέσα στο βούτυρο και τα τυριά που κατασκευάζονται από γάλα), δεν ακολουθούν την παραπάνω οδό απορρόφησης, αλλά απορροφούνται κατευθείαν προς το αίμα και φέρονται προς το ήπαρ με τη μορφή των ελεύθερων λιπαρών οξέων, και εκεί μέσα χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση τριγλυκεριδίων του ήπατος. Ερώτημα Ε: Σε τι χρειάζονται τα τριγλυκερίδια του σώματος; Τα τριγλυκερίδια, με τη μορφή του λίπους, αποτελούν βέβαια δομικά στοιχεία του σώματος, και, όταν η αναλογία τους στο σώμα είναι η «φυσιολογική,» προσδίδουν αρμονία, χάρη και απαλότητα στο περίγραμμα του σώματος και στο παράστημα του ατόμου. Από λειτουργική όμως άποψη, τα τριγλυκερίδια παρέχουν , με την μορφή του υποδόριου λίπους , και σημαντική θερμική μόνωση του σώματος από τις χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Χωρίς αυτή την προστασία, οι ανάγκες του σώματος σε θερμίδες, όταν κάνει κρύο, θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πράγματι απαιτούνται.Η σημαντικότερη όμως λειτουργία τους είναι ότι αποτελούν το κύριο απόθεμα ενέργειας στο σώμα. Πράγματι, οι άλλες πηγές ενέργειας στο σώμα, δηλαδή οι υδατάνθρακες και, σε μικρότερο βαθμό τα λευκώματα, δεν είναι δυνατό να αποθηκεύονται σε ποσά που να επαρκούν για την ενεργειοδότηση του σώματος για περισσότερο από ένα 24ωρο. Αντίθετα, το λίπος μπορεί να αποθηκεύεται σε ποσά που επαρκούν για τις θερμιδικές ανάγκες του σώματος για εβδομάδες είτε και για μήνες! Για παράδειγμα, σε άντρα με σωματικό βάρος 65 κιλών, φυσιολογικά περιέχονται στο σώμα του 10 κιλά λίπους, μέσα στα οποία περιέχεται ενέργεια 90.000 Θερμίδων (kcal) ( 9 kcal/gr). Αυτή η ενέργεια επαρκεί για τις ανάγκες του μεταβολισμού αυτού του σώματος (έστω και προς 2.500 kcal/24ωρο) για 36 μέρες! Ευχερέστατα λοιπόν αυτό το άτομο μπορεί να παραμείνει νηστικό για 18 μέρες, κατά τις οποίες θα καταναλωθεί περίπου το μισό λίπος που περιέχεται στο σώμα του! (Σε μια τέτοια περίπτωση , αυτό το άτομο θα πρέπει να προσλαμβάνει 30 ως 45 gr, πρωτεϊνης ανά 24ωρο για την αναπλήρωση του λευκώματος που υποχρεωτικά μεταβολίζεται, καθώς και τις απαραίτητες βιταμίνες , το νερό και τα ανόργανα άλατα που χρειάζεται). Ερώτημα ΣΤ: Ποια είναι η «σωστή μερίδα» των τριγλυκεριδίων στο διαιτολόγιό μας; Η απάντηση σ αυτό το ερώτημα μπορεί και πρέπει να είναι πολλαπλή, γιατί και το Στα 100 γραμμάρια τροφής, τα 75 να είναι υδατάνθρακες, τα 15 να είναι πρωτεϊνες, και τα υπόλοιπα 10 να είναι τριγλυκερίδια (λίπη, έλαια). Πράγματι, τα 100 αυτά γραμμάρια θρεπτικών ουσιών παρέχουν αντίστοιχα: 75 Χ 4 = 300 Θερμίδες, + 15 Χ 4 = 60 Θερμίδες, + 10 Χ 9 = 90 Θερμίδες, δηλαδή ένα σύνολο 450 Θερμίδων ((kcal). Προκειμένου για μεταβολισμό 1.800 Θερμίδωνν/24ωρο, η μονάδα αυτή των 100 γραμμαρίων λαμβάνεται στο τετραπλάσιο (σύνολο θρεπτικών ουσιών ανά 24ωρο = 400 γραμμάρια) προκειμένου δε για μεταβολισμό 2.250 Θερμίδων λαμβάνεται στο πενταπλάσιο (σύνολο θρεπτικών ουσιών ανά 24ωρο = 500 γραμμάρια). Με αυτό τον τρόπο, η πρόσληψη πρωτεϊνών καλύπτεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (60 ως 75 γραμμάρια ανά 24ωρο), η δε πρόσληψη λίπους, 40 ως 50 γραμμάρια ανά 24ωρο, δηλαδή 360 ως 450 Θερμίδες, καλύπτει τα 20% μόνο των θερμιδικών αναγκών του ατόμου, γεγονός που θεωρείται από κάθε άποψη ως ιδανικό όσον αφορά την περιεκτικότητα της τροφής σε λίπος. |
Τα Τριγλυκερίδια
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ