Όπως αναφερθήκαμε και στο προηγούμενο άρθρο oι ιδιότητες του νερού που ευθύνονται για τη ξεχωριστή του ιδιαιτερότητα είναι: η Θερμοκρασία , η Άνωση, η Αντίσταση και η Υδροστατική πίεση.
Σε αυτό το άρθρο μας θα αναφερθούμε στη δεύτερη πιο σημαντική ιδιότητα του νερού, την άνωση. Η αίσθηση ελαφρότητας και ευκολίας άσκησης στο νερό καθώς και η μη ύπαρξη βαρύτητας, που επιβαρύνει τις αρθρώσεις, οφείλονται κυρίως στην ιδιότητα της άνωσης.
Άνωση: H άνωση του νερού αντισταθμίζει τη βαρύτητα και ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση στα οστά και τις αρθρώσεις. Η ελάττωση του σωματικού βάρους στο βαθύ νερό είναι περίπου 90% και το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την ζώνη των ισχίων στη ζώνη του θώρακα.
Η άνωση που δέχεται κάθε οργανισμός εξαρτάται από την σύσταση των ιστών του σώματος και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται. Οι επιβαρύνσεις των συνδέσμων και των αρθρώσεων μειώνονται στο ελάχιστο ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια και αυξημένο εύρος στη κίνηση της άρθρωσης. Παράλληλα η άνωση δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ συμβάλει στη χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, λόγω της αποτελεσματικότερης επαναφοράς του αίματος στη καρδιά άρα και στην ελάφρυνση του καρδιακού έργου.
Το νερό βοηθώντας στο να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση σε οστά, συνδέσμους, αρθρώσεις και μύες και σε συνδυασμό με τη χρήση των οργάνων υδρογυμναστικής μετατρέπεται στο ιδανικό μέσο γύμνασης για:
- Έγκυες γυναίκες
- Όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν εύκολα και με ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση του μυοσκελετικού τους συστήματος.
- Παχύσαρκους ή υπέρβαρους
- Καρδιοπαθείς
- Άτομα με παθολογικά προβλήματα.
- Υπερτασικούς
- Διαβητικούς
- Άτομα τα οποία βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης τραυματισμού και επιθυμούν ένα περιβάλλον χωρίς καθόλου επιβαρύνσεις για να επιταχύνουν τον χρόνο αποκατάστασης.
Ως τελευταίο στοιχείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι φυσικές ιδιότητες του νερού δεν δρουν μεμονωμένα αλλά σε συνδυασμό και επηρεάζουν έτσι την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος αλλά και τη μορφή της άσκησης και της κίνησης.