Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Υδρογυμναστική / Υδρο-γυμναστική και αδυνάτισμα

Υδρο-γυμναστική και αδυνάτισμα

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όπως η ορθή δίαιτα, έτσι και η άσκηση στο νερό παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην όλη στρατηγική αδυνατίσματος. Δηλαδή τόσο στη πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της σε υπέρβαρα άτομα. Η αερόβια γυμναστική με όργανα στο νερό είναι πλέον πραγματικότητα και κάθε πισίνα πολύ εύκολα και γρήγορα μπορεί πλέον να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο υδρο-γυμναστήριο, βοηθώντας στο να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε σχέση με το αδυνάτισμα.

Το περιβάλλον του νερού δίνει την λύση σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των αθλουμένων, τους δίνει τη δυνατότητα να αθληθούν χωρίς επιβαρύνσεις σε οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους και μύες αποφεύγοντας έτσι πιθανούς τραυματισμούς ή αποθάρρυνση του ατόμου να συνεχίσει την άθληση. Επίσης η εντατική άσκηση στη ξηρά, σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, μπορεί να οδηγήσει τον ασκούμενο σε αφυδάτωση, από την ελάττωση λόγω εφίδρωσης του όγκου αίματος που κυκλοφορεί. Αντίθετα στην άσκηση στο νερό η θερμοκρασία του νερού ευνοεί τον ασκούμενο έτσι ώστε να μην ανέβει η θερμοκρασία σώματος σε υψηλά επίπεδα και να μην προκαλέσει δυσφορία αλλά και παρενέργειες στον οργανισμό του. Μερικά από τα πιο θετικά αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης με όργανα υδρο-γυμναστικής είναι τα εξής:

– Αύξηση της δαπάνης ενέργειας (θερμίδες που καταναλώνονται).

– Μικρομασάζ στην επιφάνεια του δέρματος, με την βοήθεια της υδροστατική πίεσης του νερού και αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της κυτταρίτιδας.

– Μείωση των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα.

– Αύξηση της HDL – χοληστερόλης

– Μείωση της LDL – χοληστερόλης.

– Μείωση της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας.

– Μείωση της αρτηριακής πίεσης.

– Μείωση του καρδιακού έργου.

– Αύξηση της μυϊκής μάζας.

– Μείωση της λιπώδης μάζας.

– Προστασία από την ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου.

– Επιβράδυνση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων των αρθρώσεων.

– Αύξηση του όγκου παλμού.

– Βελτίωση του νευρομυϊκού συντονισμού.

– Μείωση των περιφερειακών αντιστάσεων.

– Μείωση της ινσουλίνης πλάσματος.

– Αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στη ινσουλίνη.

– Αύξηση των μιτοχονδρίων και της οξειδωτικής ικανότητάς τους .

– Αύξηση της λειτουργικής υπολειπόμενης πνευμονικής χωρητικότητας.

Η αερόβια υδρο-γυμναστική θα πρέπει όμως να παρουσιάζει και ορισμένα χαρακτηριστικά για να είναι αποτελεσματική. Θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, να έχει διάρκεια 30-45 λεπτά και ένταση περίπου 60-85% της μέγιστης προβλεπόμενης καρδιακής συχνότητας.

Η άσκηση στο νερό αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας. Απολαύστε το νερό και ενημερωθείτε για τα πάντα που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και την υγείας σας


Αφήστε μια απάντηση