Είναι πιο μαλακό και πιο ευαίσθητο από την γαρίδα. Ο τρόπος που δολώνεται δεν διαφέρει απ’ αυτόν της γαρίδας. Απευθύνεται συνήθως σε ψάρια του βυθού, όπως τη τσιπούρα, το σπάρο, τη μουρμούρα, τα λυθρίνια, τους σαργούς, τους χάνους, τις πέρκες κ.α. Το χρησιμοποιούμε σε όλους τους τρόπους ψαρέματος, στο παραγάδι, την καθετή, το πεταχτάρι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν θαυματουργά δολώματα. Δολώματα που τα ρίχνεις στο νερό και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παίρνουν την πρώτη και καλή τσιμπιά. Δολώματα που αποτελούν μεγάλο πειρασμό για μουρμούρες, τσιπούρες, και όλα τα καλά ψάρια και κυρίως που κάνουν για όλους τους τρόπους ψαρέματος. Τότε σίγουρα δεν γνωρίζουν το ζωντανό καραβιδάκι.
Το καραβιδάκι τρυπωμένο μέσα σε άμμο και σε βυθούς με λάσπη και βούρκο. Συνήθως είναι σε αρκετά ρηχά. Όλα σχεδόν τα καταστήματα αλιείας μας προμηθεύουν το καραβιδάκι και κατά την γνώμη μου σε πολύ καλή τιμή.Το καραβιδάκι όπως είπαμε, ψαρεύει ζωντανό. Άρα για να μπορέσουμε να ψαρέψουμε μ’ αυτό που αγοράσαμε , θα πρέπει, να το διατηρήσουμε ζωντανό. Τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε απλά και κατανοητά. Το καραβιδάκι, έχει μάθει να ζει μέσα σε θαλασσινό νερό. Συνεπώς για να το διατηρήσουμε ζωντανό θα πρέπει να το έχουμε μέσα στο νερό. Εάν βάλουμε λοιπόν κάποια καραβιδάκια σε ένα μπουγέλο με θαλασσινό νερό θα προσέξουμε ότι θα παραμείνουν ζωντανά μόνο για λίγο ,και σιγά σιγά θα αρχίσουν να ψοφάνε. Αυτό που τα επηρεάζει είναι η έλλειψη οξυγόνου και η διαφορά θερμοκρασίας .Αρα αν βρούμε τρόπο να οξυγονώσουμε το νερό και να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία λύσαμε και το πρόβλημα μας
Για την ανανέωση του οξυγόνου ένας απλός τρόπος είναι ο οξυγονωτής. Όμως εμείς εδώ θα σας υποδείξουμε έναν, απλούστερο τρόπο που θα μας διευκολύνει να πετύχουμε και την ανάλογη θερμοκρασία. Παίρνοντας λοιπόν ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι με καπάκι και ένα σουβλί δημιουργούμε διάφορες τρύπες γύρω από την περιφέρεια του αλλά και στο καπάκι του . Οι τρύπες στην περιφέρεια θα παίξουν τον ρόλο στην ανανέωση του νερού όταν θα είναι βουτηγμένο στη θάλασσα και στο καπάκι για να δημιουργήσουμε μία θηλιά ώστε να μπορέσουμε να το δέσουμε. Όταν λοιπόν το χρειαστούμε για να δολώσουμε το βγάζουμε ανοίγουμε το καπάκι παίρνουμε όσα επιθυμούμε το ξανακλείνουμε και το τοποθετούμε ξανά στη θάλασσα μέχρι την επόμενη δολωσιά .Αν δε μπορούμε να είμαστε κοντά στη θάλασσα για να εφαρμόσουμε τον παραπάνω τρόπο και πρέπει να μεταφερθούμε αρκετά μακριά, τότε θα πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση.
Εναλλακτική λοιπόν λύση είναι να τοποθετήσουμε τα καραβιδάκια μας μέσα σε υγρό φύκι. Κατάλληλο φύκι είναι το πλατύφυλλο, το οποίο φυτρώνει εκεί που σκάει το κύμα σε απάγκια σημεία. Άλλος τρόπος είναι η βρεγμένη εφημερίδα με θαλασσινό νερό. Τοποθετούμε στον πάτο ενός ψυγείου μιας χρήσης τα φυκάκια ή τη βρεγμένη εφημερίδα. Μετά βάζουμε τα καραβιδάκια μας αρκετά αραιά. Από πάνω τους τοποθετούμε πάλι φυκάκι ή εφημερίδα. Το ψυγείο αυτό φροντίζουμε να το έχουμε σε δροσερό μέρος.