Για πολλούς θεωρείται δόλωμα αποκλειστικά για τσιπούρες. Για άλλους ένα από τα καλύτερα δολώματα για όλα τα ψάρια.Το μύδι το βρίσκουμε συνήθως σε απάγκιες παραλίες με βραχάκια, συγκεντρωμένο κατά μικρές ή μεγάλες ομάδες. Οι παραλίες αυτές είναι συγκεκριμένες και εκεί πρέπει να πάμε για να το αναζητήσουμε.
Αλλά μέρη είναι τα μόνιμα φουντάγια, (σημαδούρες, ιχδυοκλωβοί, σκάφη που έχουν ρίξει κάποιο μόνιμο σίδερο και το σιδερόσχοινο) παραμένει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο κάτω από το νερό, συγκεντρώνοντας πάνω του αποικίες από μύδια. Επίσης, μπορεί να το συναντήσουμε μέσα σε μικρά λιμανάκια ή σε μεγάλα λιμάνια πάνω στο ντόκο όταν τα νερά είναι βαθιά.
Το μύδι είναι ένα ιδιόμορφο δόλωμα που θέλει αρκετά μεγάλη προσοχή στον τρόπο που θα δολωθεί. Μπορεί να δολωθεί σκέτο, δηλαδή μονάχα με το εσωτερικό του, που δουλεύει σε όλα τα ψάρια, αλλά μπορεί να δολωθεί και μαζί με το κέλυφος και να απευθύνεται σε συγκεκριμένα ψάρια. Ο πρώτος τρόπος που είναι και ο πιο απλός, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ανοίγουμε το μύδι μας, αφαιρούμε το κέλυφος και το εσωτερικό του το περνάμε κεντητά στο αγκίστρι μας.
Το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε εδώ αν δεν έχουμε εξοικειωθεί με το συγκεκριμένο δόλωμα είναι ότι επειδή είναι αρκετά μαλακό μπορεί να δυσκολευτούμε στο πέρασμα του στο αγκίστρι. Ο πιο εξειδικευμένος τρόπος να δολώσουμε το μύδι με το κέλυφος. Εδώ βέβαια υπάρχουν αρκετές παραλλαγές αλλά όλες έχουν τον ίδιο σκοπό. Να δολωθεί το μύδι με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει φυσικό για να μην τρομάζει τα ψάρια, αλλά συγχρόνως να προσφέρεται σαν ένας λαχταριστός μεζές για τα συγκεκριμένα ψάρια που απευθύνεται. Έτσι ανοίγουμε λίγο το κέλυφος του μυδιού και καρφώνουμε το αγκίστρι στο εσωτερικό του ή να αφαιρέσουμε το εσωτερικό του μυδιού από ένα μύδι και να περάσουμε αυτό κανονικά στο αγκίστρι μας. Στη συνέχεια αυτό το δολωμένο αγκίστρι θα το τοποθετήσουμε σε ένα νέο μύδι φροντίζοντας να αγκιστρώσουμε με το αγκίστρι μας και κάποιο τμήμα του νέου μυδιού.
Ο πρώτος τρόπος δολώματος του μυδιού, δηλαδή χωρίς το κέλυφος, απευθύνεται σε όλα τα ψάρια, μικρά και μεγάλα. Μουρμούρες, σαργοί, σπάροι κακαρέλοι, σκαθαράκια, τσιπούρες, μελανούρια, είναι τα πιο συνηθισμένα που αναζητούμε, χωρίς βέβαια να αποκλείσουμε όλα τα υπόλοιπα. Ο δεύτερος τρόπος δολώματος απευθύνεται σε ψάρια που έχουν γερά δόντια και μπορούν να θρυμματίσουν με αυτά το μύδι μας. Τέτοια είναι κυρίως η τσιπούρα και ο σαργός.
Με το μύδι σαν δόλωμα ψαρεύουμε με μονάγκιστρα, πεταχτάρια και ψιλές καθετές. Προτιμούμε ο τόπος που θα ψαρέψουμε να έχει μύδια ώστε το δολωμένο αγκίστρι μας να μην παραξενέψει τα ψάρια. Όταν ψαρεύουμε από σκάφος ή σε λιμάνια με μεγάλο βάθος φροντίζουμε να πετάμε στο νερό κάποια σπασμένα μύδια ώστε να προσελκύουμε τα ψάρια και στη συνέχεια να ρίξουμε στο νερό το δολωμένο αγκίστρι μας που είναι σκέτο ή έχει αν χρειαστεί, κάποιο ελάχιστο μολυβάκι.