Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εις Υγείαν … (Σελίδα 15)

Εις Υγείαν …

Εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις περί οίνου , αναψυκτικών , ποτών , καφές , κοκτέιλ,αφεψήματα,χυμών και διάφορων άλλων ποτών που “ευφράνουν καρδία και νου” και άντε “εις… υγείαν …”

Prunus

Υλικά : 120 ml χυμό δαμάσκηνου120 ml χυμό μήλου125 γ.ρ. γιαούρτι (με 2% λιπαρά)τρίμμα πάγου.Εκτέλεση : Βάζετε όλα τα υλικά στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν καλά. Βάζετε το τρίμμα του πάγου σε 2 ψηλά ποτήρια. Σε μια γαβάθα διαλύετε το …

Συνέχεια »

Mango Cocktail (Κοκτέιλ μάνγκο)

Υλικά : 500 γ.ρ. ώριμο μάνγκο500 ml χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι500 ml νερόζάχαρη16 παγάκιαροδέλες πορτοκάλι ή φλούδες πορτοκάλι. Εκτέλεση : ανοίγετε το μάνγκο, αφαιρείτε το κουκούτσι, χαράζετε τη σάρκα του σε κύβους και ύστερα την αποκολλάτε από τη φλούδα με …

Συνέχεια »

Sabra

Υλικά : 1 ώριμη μπανάνα κομμένη σε ροδέλες1 λίτρο χυμό γκρέιπ φρουτπαγάκια. Εκτέλεση : Χτυπάτε την μπανάνα με το χυμό γκρέιπ φρουτ στο μπλέντερ, μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια με πάγο.

Συνέχεια »

Pink Lady (Πίνκ Λάϊντυ)

Υλικά : 1 1/2 φλιτζάνι γάλα2 κουταλιές λεμόνι1 κουταλιά γρεναδίνη1 κουταλιά ζάχαρη6 παγάκια. Εκτέλεση : Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να θρυμματιστούν τα παγάκια. Στο τέλος σερβίρετε σε ποτήρια κολονάτα για κοκτέιλ.

Συνέχεια »

Banana Colada

Υλικά : 3 μέτριες ώριμες μπανάνες1 φλιτζάνι γάλα (0% λιπαρά)230 γρ. ανανά σε κύβους6 κουταλίες γάλα καρύδας2 κουταλίες ζάχαρηεσάνς ρούμι1 1/2 κουταλάκι μπαχαρικά all spice2 φλιτζάνια τρίμμα πάγου. Εκτέλεση : Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από τα παγάκια στο μπλέντερ …

Συνέχεια »

Mango Fix (Μάνγκο)

Υλικά : 600 ml νέκταρ μάνγκο350 ml γάλα καρύδας600 ml χυμό μήλο12 παγάκια6 κερασάκια μαρασκίνο. Εκτέλεση : Αναμειγνύετε όλα τα υλικά, εκτός από τα παγάκια στο μπλέντερ ή σε ένα σέικερ. Τέλος σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια, στα οποία έχετε ρίξει …

Συνέχεια »

Ανατολίτικος χυμός καρότου

Υλικά : 6 κουταλιές φρέσκο χυμό καρότου (3 μέτρια καρότα)1-2 κουταλιές γιαούρτι (2% λιπαρά)1 κουταλάκι τριμμένους σπόρους κάρδαμο3 παγάκια. Εκτέλεση : Περνάτε το καρότο από τον αποχυμωτή. Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή σε ένα σέικερ και τα χτυπάτε …

Συνέχεια »

Χυμός ντομάτα-καρότο-κόκκινη πιπεριά.

Υλικά : 3 ντομάτες (κομμένες στα 4)2 καθαρισμένα καρότα (κομμένα σε χοντρές ροδέλες)2 πιπεριές (κομμένες σε κομμάτια). Εκτέλεση : Ρίχνετε όλα τα λαχανικά στον αποχυμωτή. Τέλος τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα σερβίρετε.

Συνέχεια »

Απόσταγμα

Απόσταγμα, λοιπόν, είναι το ποτό το οποίο λαμβάνουμε δια της μεθόδου της αποστάξεως. Η πρώτη ύλη μπορεί να είναι φρούτο, δημητριακό, πατάτα, ζαχαροκάλαμο και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Μπορεί ακόμα να είναι κρασί (αποστάγματα οίνου ήτοι τα διάφορα …

Συνέχεια »

Τσίπουρο ή ρακί

Τσίπουρο ή ρακί (το). Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή (η). Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής συναντάμε ένα παρόμοιο ποτό ονόματι arak. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα (ή στράφυλα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών που …

Συνέχεια »

Μουρνόρακη

Αν και το τσίπουρο ορίζεται σαν απόσταγμα στέμφυλων στην καθομιλουμένη μπορεί να χαρακτηρίζει και αποστάγματα άλλων φρούτων, κυρίως άγριων. Έτσι στη Μακεδονία αγαπούμε π.χ. το κουμαρίσιο ρακί, στην Κρήτη συνηθίζεται η μουρνόρακη (από μούρα). Στην Ιταλία παράγεται ένα παρόμοιο ποτό …

Συνέχεια »

Ούζο

Το ούζο -σε αντίθεση με το τσίπουρο- μόνο σε μικρό μέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.

Συνέχεια »

Ονομασία Ούζου

Για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει: α) να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης) β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά. γ) Το ποσοστό του …

Συνέχεια »

Προέλευση ονομασίας ούζου

Λέγεται ότι η ονομασία του ούζου προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη “USO MASSALIA” δηλ. για χρήση στη …

Συνέχεια »