Ο σίδηρος περιέχεται σε ζωικές τροφές, καθώς και σε φυτικές τροφές. Ωστόσο, ο ζωικός σίδηρος είναι προτιμότερος, επειδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με το φυτικό. Μάλιστα το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου, γεγονός που δεν είναι …
Συνέχεια »Φρούτα και βιταμίνη C
Ο χυμός από πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, οι φράουλες, τα ακτινίδια κ.ά., είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C.
Συνέχεια »Λαχανικά και βιταμίνη C
Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ντομάτα , καθώς και ο χυμός από ντομάτα, οι πατάτες, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές κ.ά., είναι λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
Συνέχεια »Τρόφιμα και σίδηρος
Το κρέας, το ψάρι ή τα πουλερικά, είναι πολύ καλές πηγές ζωικού σιδήρου.
Συνέχεια »Ποτά και φυτικός σίδηρος
Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με καφέ, τσάι, αναψυκτικά, κόκκινο κρασί, γάλα και άλλα.
Συνέχεια »Τρόφιμα και φυτικός σίδηρος
Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με τυρί, γιαούρτι, σιτηρά ολικής άλεσης, προϊόντα σόγιας, παντζάρια, γλυκοπατάτα, σπανάκι και κρόκο αυγού.
Συνέχεια »Ποτό και σίδηρος
Οι πολυφαινόλες του λευκού κρασιού, ευνοούν στην καλή απορρόφηση του σιδήρου.
Συνέχεια »Δίμυτα (Helix pomatia)
Τα δίμυτα σαλιγκάρια, μοιάζουν με τους κρητικούς χοχλιούς, έχουν ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος, αλλά είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος. Θα τα βρείτε μετά από βροχή ή νωρίς το πρωί, όσο ακόμη διατηρείται η πρωινή υγρασία στα χόρτα και το έδαφος …
Συνέχεια »Χοχλοί (Helix aspersa)
Οι χοχλοί, που αποκαλούνται και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, escargot ή ρωμαϊκά, ξεχωρίζουν αμέσως, γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα δίμυτα και τα απόλυτα σαλιγκάρια. Αυτό το είδος συνήθως το βρίσκουμε σε βουνά με πλούσια βλάστηση και σε οροπέδια, συνήθως …
Συνέχεια »Απόλυτα (Helix lactea)
Τα απόλυτα σαλιγκάρια, θα τα γνωρίσετε αμέσως από το πλακουτσωτό, ανοιχτόχρωμο, σχεδόν άσπρο, κέλυφος τους, που έχει μια πιο σκούρα καστανή γραμμή σε σχήμα σπείρας. Είναι το πιο κοινό είδος στις παράκτιες περιοχές της χώρας μας και θα τα βρείτε …
Συνέχεια »Σαλιγκάρια και καθάρισμα
Η διαδικασία για τον καθαρισμό των σαλιγκαριών είναι : βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα καλάθι, στο οποίο έχουμε ρίξει μερικά καθαρά ξερά κλαδιά και λίγο αλεύρι για 3-5 ημέρες και το καλύπτουμε από πάνω με ύφασμα πολύ σφιχτά δεμένο, για …
Συνέχεια »Σαλιγκάρια και θρεπτική αξία
Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 90 θερμίδες, 16,1 % πρωτεΐνες και μόνο 1,4% λιπαρά. Οι παραπάνω τιμές αφορούν τα σκέτα σαλιγκάρια.
Συνέχεια »Σαλιγκάρια και ιχνοστοιχεία
Τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων 3,3%, ιδιαίτερα δε σιδήρου, περισσότερο από το κόκκινο κρέας, καλίου και μαγνησίου.
Συνέχεια »Παξιμάδι και είδη
Οι βασικοί, τύποι παξιμαδιών είναι τρεις και καθορίζονται από την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Έτσι, έχουμε τα κριθαρένια (κρίθινα) παξιμάδια, τα σταρένια και τα σικάλεως. Βέβαια, αυτοί οι τύποι παξιμαδιών, ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής …
Συνέχεια »Παξιμάδια και θρεπτική αξία
Τα παξιμάδια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Ανάλογα με την πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάζονται, μας προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών.
Συνέχεια »Παξιμάδια σικάλεως
Τα παξιμάδια σικάλεως αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Παράλληλα, περιέχουν μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, αμινοξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Συνέχεια »