Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 10)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί προέρχεται από καλά κοσκινισμένο σιτάρι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί εντελώς το φύτρο. Ο συγκεκριμένος τύπος ψωμιού, εντελώς λανθασμένα, θεωρείται ότι δεν έχει καμία θρεπτική αξία, κάτι βέβαια που σαφώς δεν ισχύει. Το λευκό χωμί μας παρέχει …

Συνέχεια »

Ψωμί ολικής άλεσης

Το ψωμί ολικής άλεσης φτιάχνεται από σιτάρι, χωρίς όμως να αφαιρείται το φύτρο, στο οποίο συγκεντρώνονται οι φυτικές ίνες, αλλά και οι μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου και μάλιστα αποτελεί μια …

Συνέχεια »

Πολύσπορο ψωμί

Το πολύσπορο ψωμί, όπως και το ψωμί ολικής άλεσης, είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τόσο σε βιταμίνες, όσο και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. φαίνεται ότι η ανταπόκριση της γλυκόζης στο αίμα είναι καλύτερη μετά την κατανάλωση πολύσπορου ψωμιού σε …

Συνέχεια »

Καλαμποκίσιο ψωμί

Ένα βαθύ κίτρινο που παρασκευάζεται από μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου. Έχει συνδεθεί με την περίοδο της κατοχής, αλλά έκτοτε έχει αντικατασταθεί από άλλα είδη ψωμιού που θεωρούνται υψηλότερης διατροφικής αξίας. Το καλαμποκίσιο ψωμί έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και …

Συνέχεια »

Γερμανικό ψωμί

Στη Γερμανία, οι τύποι του ψωμιού παίρνουν το όνομα του δημητριακού που χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη ποσότητα για την παρασκευή τους, αλλά κάποιες φορές και της μεθόδου προετοιμασίας τους. Έτσι, υπάρχει σταρένιο ψωμί και ψωμί σίκαλης, μαύρης σίκαλης και πολύσπορο, λευκό …

Συνέχεια »

Πευκόμελο

Το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κ.ά.), τα οποία βρίσκονται …

Συνέχεια »

Μέλι ελάτης

Το μέλι ελάτης είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κ.ά. Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνέχεια »

Θυμαρίσιο μέλι

Το θυμαρίσιο μέλι, θεωρείται άριστης ποιότητας μέλι λόγω του υπέροχου χρώματος του, της γεύσης του και των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα επίσης προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.

Συνέχεια »

Μέλι ποιότητα

Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια …

Συνέχεια »

Βανίλια υψηλής ποιότητας

Οι υψηλής ποιότητας λοβοί βανίλιας πρέπει να έχουν σκούρο καστανό χρώμα, να είναι ελαστικοί, λιπαροί, γυαλιστεροί και στην επιφάνεια να είναι καλυμμένοι με κρυστάλλους βανίλιας. Σπασμένοι καρποί αποτελούν προϊόν κατώτερης ποιότητας.

Συνέχεια »

Αρωμα βανίλιας και διατήρηση

Το άρωμα της βανίλιας αλλοιώνεται εύκολα και γι αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Παρόλα αυτά, όσο περνάει ο καιρός, θα χάνει λίγο από το άρωμα της. Γι αυτό, καλό είναι να μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, που θα αργήσετε να …

Συνέχεια »

Βανίλια

Η βανίλια είναι ένα μπαχαρικό με πολύ έντονο και χαρακτηριστικό άρωμα. Προέρχεται από τα περικάρπια ή του ςσπόρους ενός τροπικού αναρριχητικού φυτού που ονομάζεται βανίλια (vanilla) και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ορχιδέα.

Συνέχεια »

Βανίλια και παραγωγή

Τα άνθη της βανίλιας μοιάζουν με τσαμπιά πρασινοκίτρινων ορχιδέων, με τη διαφορά ότι ανθούν μόλις για λίγες ώρες. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ανάπτυξη των λοβών της, που μοιάζουν με μακρόστενα φασόλια και είναι γεμάτα μικρά σποράκια. Μόλις ολοκληρωθεί …

Συνέχεια »