Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 10)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Ψωμί σπιτικό

Στο ψωμί που έφτιαχναν παλαιότερα στα σπίτια, χρησιμοποιούσαν κυρίως προζύμι. Αυτός ο τρόπος παρασκευής του ψωμιού είναι ο καλύτερος, καθώς το ψωμί γίνεται πολύ πιο νόστιμο, πιο αρωματικό και διατηρείται φρέσκο για περισσότερες ημέρες. Για να φτιαχτεί ένα προζύμι, χρειάζεται …

Συνέχεια »

Ψωμί με μαγιά

Το ψωμί με μαγιά γίνεται εύκολα και γρήγορα. Σήμερα, στην παρασκευή του ψωμιού χρησιμοποιούνται διάφορα ελτιωτικά, συντηρητικά και διογκωτικά μέσα που ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων (Ε). Τα πρόσθετα αυτά είναι κυρίως τα εξής : L – ασκορβικό οξύ (E300), λεκιθίνη (Ε322), κιτρικό …

Συνέχεια »

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί προέρχεται από καλά κοσκινισμένο σιτάρι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί εντελώς το φύτρο. Ο συγκεκριμένος τύπος ψωμιού, εντελώς λανθασμένα, θεωρείται ότι δεν έχει καμία θρεπτική αξία, κάτι βέβαια που σαφώς δεν ισχύει. Το λευκό χωμί μας παρέχει …

Συνέχεια »

Ψωμί ολικής άλεσης

Το ψωμί ολικής άλεσης φτιάχνεται από σιτάρι, χωρίς όμως να αφαιρείται το φύτρο, στο οποίο συγκεντρώνονται οι φυτικές ίνες, αλλά και οι μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου και μάλιστα αποτελεί μια …

Συνέχεια »

Πολύσπορο ψωμί

Το πολύσπορο ψωμί, όπως και το ψωμί ολικής άλεσης, είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τόσο σε βιταμίνες, όσο και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. φαίνεται ότι η ανταπόκριση της γλυκόζης στο αίμα είναι καλύτερη μετά την κατανάλωση πολύσπορου ψωμιού σε …

Συνέχεια »

Πευκόμελο

Το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κ.ά.), τα οποία βρίσκονται …

Συνέχεια »

Μέλι ελάτης

Το μέλι ελάτης είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κ.ά. Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνέχεια »

Θυμαρίσιο μέλι

Το θυμαρίσιο μέλι, θεωρείται άριστης ποιότητας μέλι λόγω του υπέροχου χρώματος του, της γεύσης του και των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα επίσης προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.

Συνέχεια »

Μέλι ποιότητα

Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια …

Συνέχεια »

Ζάχαρη ή σκόνη βανίλιας

Είναι η ζάχαρη που έχει αρωματιστεί από τα περικάρπια βανίλιας και χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά ως ελαφρύ αρωματικό ή μπορείτε να τη βάλετε σε δημητριακά ή κορν φλέικς σε πρωινό. Προσέχετε μην την συγχέετε με την τεχνητά αρωματισμένη ζάχαρη βανιλίνης.

Συνέχεια »

Τεχνητή βανίλια

Επειδή η φυσική βανίλια είναι ένα από τα ακριβότερα καρυκεύματα, παρασκευάζεται και τεχνητά. Ωστόσο, το προϊόν που προκύπτει, αν και έχει πολύ χαμηλότερο κόστος, στερείται την ποιότητα της φυσικής γεύσης βανίλιας, καθώς κατά την επεξεργασία του φυτού παράγονται και άλλες …

Συνέχεια »

Βανίλια υψηλής ποιότητας

Οι υψηλής ποιότητας λοβοί βανίλιας πρέπει να έχουν σκούρο καστανό χρώμα, να είναι ελαστικοί, λιπαροί, γυαλιστεροί και στην επιφάνεια να είναι καλυμμένοι με κρυστάλλους βανίλιας. Σπασμένοι καρποί αποτελούν προϊόν κατώτερης ποιότητας.

Συνέχεια »

Αρωμα βανίλιας και διατήρηση

Το άρωμα της βανίλιας αλλοιώνεται εύκολα και γι αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Παρόλα αυτά, όσο περνάει ο καιρός, θα χάνει λίγο από το άρωμα της. Γι αυτό, καλό είναι να μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, που θα αργήσετε να …

Συνέχεια »