Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 11)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Σπόροι βανίλιας

Στους σπόρους της βανίλιας, βρίσκεται το πιο έντονο άρωμα της. Η συλλογή τους γίνεται με την κοπή του περικάρπιου, δηλαδή των καρπών της κατά μήκος, βγάζοντας τους μαύρους μικρούς σπόρους.

Συνέχεια »

Ζάχαρη ή σκόνη βανίλιας

Είναι η ζάχαρη που έχει αρωματιστεί από τα περικάρπια βανίλιας και χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά ως ελαφρύ αρωματικό ή μπορείτε να τη βάλετε σε δημητριακά ή κορν φλέικς σε πρωινό. Προσέχετε μην την συγχέετε με την τεχνητά αρωματισμένη ζάχαρη βανιλίνης.

Συνέχεια »

Τεχνητή βανίλια

Επειδή η φυσική βανίλια είναι ένα από τα ακριβότερα καρυκεύματα, παρασκευάζεται και τεχνητά. Ωστόσο, το προϊόν που προκύπτει, αν και έχει πολύ χαμηλότερο κόστος, στερείται την ποιότητα της φυσικής γεύσης βανίλιας, καθώς κατά την επεξεργασία του φυτού παράγονται και άλλες …

Συνέχεια »

Βανίλια υψηλής ποιότητας

Οι υψηλής ποιότητας λοβοί βανίλιας πρέπει να έχουν σκούρο καστανό χρώμα, να είναι ελαστικοί, λιπαροί, γυαλιστεροί και στην επιφάνεια να είναι καλυμμένοι με κρυστάλλους βανίλιας. Σπασμένοι καρποί αποτελούν προϊόν κατώτερης ποιότητας.

Συνέχεια »

Αρωμα βανίλιας και διατήρηση

Το άρωμα της βανίλιας αλλοιώνεται εύκολα και γι αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Παρόλα αυτά, όσο περνάει ο καιρός, θα χάνει λίγο από το άρωμα της. Γι αυτό, καλό είναι να μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, που θα αργήσετε να …

Συνέχεια »

Πιπεριά

Η πιπεριά είναι από τα ελάχιστα φυτά που παράγουν τόσους πολλούς και διαφορετικούς στην όψη καρπούς. Το χρώμα τους εξαρτάται από την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσης τους. Κάποιες από τις καυτερές ποικιλίες του φυτού αυτού, αφού αποξηρανθούν , γίνονται …

Συνέχεια »

Πιπεριές και περιεκτικότητα

Οι πράσινες πιπεριές είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καρατενοειδών, φυτικών ινών και καλίου. Μια ωμή πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και καροτενοειδή επηρεάζεται από το βαθμό ωριμότητας τους. Οι …

Συνέχεια »

Πιπεριά και καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη, είναι μι α ουσία που ουσιαστικά ευθύνεται για την έντονη καυτερή γεύση ορισμένων πιπεριών, θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους, γι αυτό και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους ως ισχυρό παυσίπονο.

Συνέχεια »

Πιπεριές και ιστορία

Αρχικά οι κόκκινες πιπεριές χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικό στοιχείο. Οι πιπεριές ήρθαν στην Ευρώπη μετά τα ταξίδια του Κολόμβου. Οι κόκκινες πιπεριές μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν από τους Ευρωπαίους ως φθηνό υποκατάστατο του μαύρου πιπεριού, που τότε ερχόταν από την Ασία και ξεπερνούσε …

Συνέχεια »

Πιπεριές στρογγυλές

Πρόκειται για κλασικές πιπεριές που τις βρίσκουμε συνήθως σε σκούρο ή ανοιχτό πράσινο χρώμα, αλλά και σε κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Οι πιπεριές αυτές είναι ιδανικές για σαλάτες ή γεμιστά.

Συνέχεια »

Πιπεριές Φλωρίνης

Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι μία από τις νοστιμότερες ποικιλίες, με έντονη γλυκιά γεύση και πλούσιο άρωμα. Το χρώμα τους είναι κόκκινο και το σχήμα τους μακρόστενο.

Συνέχεια »

Πράσινες πιπεριές και διατήρηση

Οι πιπεριές διατηρούνται στο ψυγείο, χωρίς να τις βάλετε σε πλαστική σακούλα γιατί μουχλιάζουν. Οι πράσινες πιπεριές μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 4 ημέρες, ενώ οι κόκκινες, ως πιο ώριμες, καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 2 ημέρες.

Συνέχεια »

Καυτερές πιπεριές και καθάρισμα

Όταν καθαρίζετε καυτερές πιπεριές, φοράτε γάντια και αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια ή άλλα ευαίσθητα σημεία του δέρματος σας, γιατί κινδυνεύετε να πάθετε εγκαύματα. Αν πιάσετε τους σπόρους και τη σάρκα χωρίς γάντια, τρίψτε τα χέρια σας με λίγο …

Συνέχεια »