Το πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Συνέχεια »Δυόσμος
Ο δυόσμος ανήκει στην οικογένεια της μέντας και έχει τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες. Μαζί με τον βασιλικό, είναι από τα πιο αρωματικά χόρτα. Φυτρώνει μόνος σε υγρούς και ορεινούς τόπους, αλλά συνήθως καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες.
Συνέχεια »Δυόσμος και ποικιλίες
Υπάρχουν πάνω από τριάντα διαφορετικές ποικιλίες δυόσμου, αλλά πιο δημοφιλείς είναι ο δυόσμος με τα μυτερά φύλλα, αυτός με τα στρογγυλά φύλλα και ο βιενταμέζικος δυόσμος.
Συνέχεια »Δυόσμος και φύλλα
Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, στην φαρμακοβιομηχανία ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής, σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως παστίλιες για τον βήχα, σιρόπι για γαργάρες και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών …
Συνέχεια »Κοινός δυόσμος και αιθέριο έλαιο
Ο κοινός δυόσμος, έχει στρογγυλά φύλλα και φρέσκο γλυκό άρωμα. Αιθέριο έλαιο δυόσμου μπορείτε να το προμηθευτείτε από επιλεγμένα φαρμακεία.
Συνέχεια »Βιετναμέζικος δυόσμος
Ο βιετναμέζικος δυόσμος, είναι γνωστός και με την ονομασία λάξα η δυόσμος της Καμπότζης. Έχει στενά και μυτερά φύλλα με ελαφρώς κόκκινοι χρώμα και πιπεράτη γεύση, γιʼ αυτό και θεωρείται καλός για την παρασκευή πικάντικων φαγητών.
Συνέχεια »Αγορά δυόσμου
Όταν αγοράζετε φρέσκο δυόσμο, πρέπει να προσέχετε τα φύλλα του να έχουν έντονο χρώμα και από τις δύο πλευρές και το κοτσάνι του να είναι ευθύ και συμπαγές.
Συνέχεια »Δυόσμος και άρωμα
Ο δυόσμος χάνει μέρος από το άρωμα του όταν κόβεται με το μαχαίρι, ενώ αποδίδει το μέγιστο του άρωμα, όταν κόβεται με τα χέρια. Αν πρέπει να ψιλοκόψετε φύλλα δυόσμου πρέπει αναγκαστικά να το κάνετε με το μαχαίρι, πασπαλίστε τον …
Συνέχεια »Δυόσμος και διατήρηση
Αν φυτέψετε στην γλάστρα ή στον κήπο σας δυόσμο, φροντίστε να τον μαζέψετε πριν ανθίσει το φυτό. Έπειτα για να τον διατηρήσετε φρέσκο, τοποθετήστε τον σε κλειστή πλαστική σακούλα.
Συνέχεια »Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα ανά 100 γραμμάρια, προσφέρουν 0,78 χιλιοστόγρμμα βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη αυτή είναι η καταλληλότερη βιταμίνη για προβλήματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους.
Συνέχεια »Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν 30 μονάδες της βιταμίνης Α, ανά 100 γραμμάρια. Τα πιο σκουρόχρωμα καρύδια μάλιστα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις.
Συνέχεια »Ξηροί καρποί και φυτική πρωτεΐνη
Οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, μονοκόρεστα, πολυκόρεστα λιπαρά οξέα και μηδενική ποσότητα χοληστερίνης.
Συνέχεια »Ξηροί καρποί και φυτικές ίνες
Οι ξηροί καρποί εκτός από φυτική πρωτεΐνη περιέχουν και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που ποικίλουν ανάλογα με το είδος τους. Για παράδειγμα στα 100 γραμμάρια φιστίκια παίρνουμε 9,3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Συνέχεια »Ξηροί καρποί και βιταμίνες
Οι ξηροί καρποί εκτός από φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, περιέχουν και ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, αλλά δυστυχώς, κρύβουν και πολλές θερμίδες.
Συνέχεια »Ξηροί καρποί και θερμιδική αξία
Η θερμιδική αξία των ξηρών καρπών ανέρχεται περίπου στις 600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, με πρωταγωνιστές βέβαια τα φουντούκια τα οποία έχουν τις περισσότερες θερμίδες.
Συνέχεια »Ξηροί καρποί και αλάτι
Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετή ποσότητα αλατιού και πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως από άτομα που έχουν υπέρταση.
Συνέχεια »