Εκτός από βούτυρο και κακάο, η μαύρη σοκολάτα περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 34-40% έως 75%. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά. Η μαύρη σοκολάτα ανά 100γρ. περιέχει 502 …
Συνέχεια »Κουβερτούρα
Η κουβερτούρα συνήθως χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά με τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι το ποσοστό κακάο που περιέχει δεν ξεπερνά το 35% με 40%.
Συνέχεια »Σοκολάτα γάλακτος
Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη. Η διατροφική ταυτότητα της σοκολάτας γάλακτος ανά 100γρ. είναι 535 θερμίδες, 29,7γρ. λίπη, 23mg χοληστερίνη, 20mg καφεΐνη, 189mg ασβέστιο, 208mg φώσφορο.
Συνέχεια »Λευκή σοκολάτα
Στα στατιστικά της λευκής σοκολάτας συγκαταλέγεται η ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα. Η διατροφική της ταυτότητα ανά 100γρ. είναι 539 θερμίδες, 32γρ. λίπη, 5mg χοληστερίνη, 199mg ασβέστιο και 176mg φώσφορο.
Συνέχεια »Γεμιστή σοκολάτα
Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί ή γέμιση, όπως πραλίνα, σιρόπι και άλλα.
Συνέχεια »Βιολογική σοκολάτα
Η βιολογική σοκολάτα είναι η πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.
Συνέχεια »Πορτοκάλι και βιταμίνη C
Νέες έρευνες φέρνουν καθημερινά το φως όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που είναι ταυτισμένη με το πορτοκάλι. Άλλωστε 1 πορτοκάλι καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C. Τα μικρά ή μέτρια, σφιχτά …
Συνέχεια »Πορτοκάλι και υπέρταση
Η κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη ρίχνει καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, συνεπώς προστατεύει από την υπέρταση. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται στο κρυολόγημα και στις …
Συνέχεια »Πορτοκάλι, σίδηρο και φυτικές ίνες
Το πορτοκάλι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία είναι καλό να πίνουν ένα χυμό πορτοκαλιού κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα τους. Λόγω των …
Συνέχεια »Σταφύλι και χρώμα
Το σταφύλι είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας, στην πραγματικότητα όλα τα είδη σταφυλιού προσφέρουν παρόμοια οφέλη. Ίσως, η άποψη …
Συνέχεια »Σταφύλι και προϊόντα
Το σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας. Σε αυτό βασίζεται, άλλωστε η σταφυλοθεραπεία, η διατροφή αποκλειστικά και μόνο με σταφύλι, με σκοπό κυρίως …
Συνέχεια »Σταφύλι και αποτοξίνωση
Το σταφύλι αποτελεί ίσως τη βασικότερη τροφή αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυξάνει τη διούρηση, άρα βοηθά στην αποβολή τοξινών και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην πρόληψη …
Συνέχεια »Μήλο και θρεπτικά συστατικά
Από τις 7000 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στον κόσμο, καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή που τα αγοράζουμε. Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε …
Συνέχεια »Μήλο και αντιοξειδωτική δράση
Το μήλο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια και μειώνει την πνευματική και σωματική κούραση. Επιπλέον, τονώνει τον οργανισμό και τον αποτοξινώνει. Πιστεύεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, γι αυτό και συστήνεται ως ενδεδειγμένο τρόφιμο σε …
Συνέχεια »Μήλο και φλούδα
Η φλούδα των μήλων είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, στη μείωση της χοληστερίνης και στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Συνέχεια »Μηχανική μόλυνση από τα λαχανικά
Αν δε πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά που βάζουμε στο πιάτο μας, κινδυνεύουμε πραγματικά από τη μηχνική μόλυνση, η οποία προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά κ.ά., που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα …
Συνέχεια »