Το σταμναγκάθι είναι ένας ποώδης και αγκαθωτός θάμνος που φύεται κοντά σε ακτές. Τα χαρακτηριστικά του είναι οι αγκάθες, οι βλαστοί και τα γαλάζια άνθη (που ανθίζουν μόνο για λίγες ώρες, νωρίς το πρωί από Μάιο έως και Ιούλιο). Τα αγκάθια του δεν είναι τόσο αιχμηρά ώστε να καθιστούν δύσκολη την περισυλλογή των μικρών βρώσιμων πράσινων φύλλων του. Η ονομασία του οφείλεται σε μια παλιά συνήθεια των Κρητικών, οι οποίοι με τους θάμνoυς αυτούς σκέπαζαν τα στόμια των σταμνιών, για να μη μπαίνουν ζωύφια μέσα στο νερό.
Επίσης το σταμναγκάθι όπως έχουμε πληροφορηθεί από το Διοσκουρίδη, αποτελούσε φάρμακο για τους αρχαίους, γι αυτό το έχουν και σε μεγάλη εκτίμηση στην Κρήτη. Συλλέγεται και τρώγεται με λάδι και ξύδι, όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι και άνηθο.
Τέλος το σταμναγκάθι πέρασε με τη λαϊκή του ονομασία στη λογοτεχνία: ” Κράζει ο φονιάς, και ξεπατώνοντας το σταμναγκάθι ρίχνει…” (Οδύσσεια Καζαντζάκη , Α722).
Σταμναγκάθι ή Ραδίκι του βράχου ή Αλιφώνι (Cichοrium Spinosun)
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ