Η πρώτη εξέταση του παιδιού γίνεται από τον παιδίατρο στη βρεφική ηλικία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ελλιπούς ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης. Τα επόμενα χρόνια, ο παιδίατρος θα πρέπει να το εξετάζει στο πλαίσιο ενός γενικότερου τακτικού ελέγχου και αν …
Συνέχεια »Σκολίωση και κινησιοθεραπεία
Όταν η σκολίωση είναι στο αρχικό στάδιο, η αντιμετώπιση της περιορίζεται συνήθως σε κινησιοθεραπεία και επανεξέταση κάθε τέσσερις με έξι μήνες.
Συνέχεια »Σκολίωση και κηδεμόνας
Στις περιπτώσεις πιο προχωρημένης σκολίωσης, άγνωστης αιτιολογίας, στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, η θεραπεία είναι συντηρητική, με εφαρμογή κηδεμόνων σκολίωσης, φυσικοθεραπεία και συχνή παρακολούθηση. Ο κηδεμόνας ειδικού τύπου εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση, για πολλές ώρες.
Συνέχεια »Σκολίωση και χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις ή εάν η συντηρητική αντιμετώπιση με κηδεμόνα δεν λύσει το πρόβλημα.
Συνέχεια »Χοληστερίνη και θεραπεία
Η θεραπεία της χοληστερίνης στα παιδιά είναι διατροφική, ενώ φάρμακα δίνονται σε πολύ λίγα παιδιά που έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν ανταποκρίνονται καλά στη δίαιτα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η διατροφή που δίνεται στα παιδιά δεν εμποδίζει τη φυσιολογική τους …
Συνέχεια »Χοληστερίνη και διατροφή (i)
Για αν προφυλάξετε τα παιδιά σας από πιθανή χοληστερίνη πρέπει, να ακολουθήσουν μια διατροφή. Η διατροφή αυτή, πρέπει να περιέχει φυτικές ίνες όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια, λευκό άπαχο κρέας, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, ελαιόλαδο, τυριά με χαμηλά λιπαρά, όπως ανθότυρο, …
Συνέχεια »Χοληστερίνη και διατροφή (ii)
Για αν προφυλάξετε τα παιδιά σας από πιθανή χοληστερίνη πρέπει, να ακολουθήσουν μια διατροφή. Στη διατροφή αυτή πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά κρέατα, τηγανιτά και τσιγαριστά φαγητά, σάλτσες με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, γλυκά πλούσια σε λίπος, έτοιμα φαγητά, κρόκο …
Συνέχεια »Χοληστερίνη και φυσιολογικές τιμές
Οι τιμές που ακολουθούν είναι κατά προσέγγιση, οι μέσες φυσιολογικές τιμές για παιδιά από 2-14 ετών. Η ολική χοληστερίνη στα παιδιά πρέπει να είναι λιγότερο από 170, η HDL (καλή χοληστερίνη), πρέπει να είναι πάνω από 35, ενώ LDL (κακή …
Συνέχεια »Χοληστερίνη και παιδιά
Η υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα παιδιά. Ωστόσο, για να δημιουργηθεί σημαντική βλάβη στον οργανισμό, μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα γύρω στα 15 με 20 χρόνια. Συνεπώς ελέγχοντας την χοληστερίνη, αποτρέπουμε τα σοβαρά προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος στην …
Συνέχεια »Χοληστερίνη και ποσοστά
Περίπου ένα στα τρία παιδιά σήμερα στην Ελλάδα, ποσοστό περίπου 27-28%, έχουν αυξημένη χοληστερίνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό αυτό, είναι πολύ σημαντικό.
Συνέχεια »Χοληστερίνη, εξετάσεις και παιδιά
Στα παιδιά, η εξέταση για χοληστερίνη πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο ετών, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, στο πλαίσιο όμως του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου, καλό είναι να εξετάζονται …
Συνέχεια »Χοληστερίνη και αίτια
Η αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και κορεσμένα λίπη, σε κληρονομική διαταραχή, στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερίνης δεν είναι φυσιολογικός, σε νόσο που αυξάνει τα …
Συνέχεια »Ζαχαρόνερο και αναλγητική δράση
Το ζαχαρόνερο αυξάνει το όριο αντοχής του πόνου, γιατί έχει αναλγητική δράση. Αυτό αποδείχτηκε όταν ορισμένα βρέφη, στα οποία είχε χορηγηθεί ζαχαρόνερο πριν υποβληθούν σε επώδυνες εξετάσεις ή επεμβάσεις, όπως η περιτομή. Τα βρέφη στα οποία χορηγήθηκε ζαχαρόνερο, έκλαιγαν το …
Συνέχεια »Κολικός και αγελαδινό γάλα
Σύμφωνα με μελέτη που έκαναν Σουηδοί γιατροί, σε 60 βρέφη, διαπίστωσαν ότι 43 βρέφη ανάρρωσαν όταν το αγελαδινό γάλα που έπιναν αντικαταστάθηκε με γάλα σόγιας ή ειδικό καζεϊνούχο υδρόλυμα, στο οποίο οι πρωτεΐνες του γάλακτος που ενοχοποιούνται έχουν εξουδετερωθεί.
Συνέχεια »Κολικός και μητέρα
Εάν η μητέρα καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ουσίες που προξενούν κολικό μεταφέρονται στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος.
Συνέχεια »Κολικός και αντισώματα
Το πρόβλημα δημιουργείται από μια πρωτεΐνη, ένα συγκεκριμένο αντίσωμα της αγελάδας που μεταφέρεται από το κυκλοφορικό σύστημα του βοοειδούς στο γάλα που παράγει.
Συνέχεια »