Μενού

Δεν κάνουμε χωριό

– Κοινή η φράση, αλλά φαίνεται πως προήλθε από τους Αλβανούς, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη Επανάσταση το 1770, που μας άφησαν οι Ρώσοι στο έλεος των… Τουρκαλβανών.
– Οι Τούρκοι τότε, έφεραν από την Αλβανία χιλιάδες Αλβανούς και τους διασκόρπισαν σε ορισμένες περιφέρειες της πατρίδας μας, για να αλλοιωθεί η σύνθεση του πληθυσμού μας. Αυτοί οι Αλβανοί είναι οι πρόγονοι των Αλβανόφωνων της Αττικής, Κεντρικής Εύβοιας, ορισμένων νησιών του Αιγαίου κλπ., που τώρα βέβαια έχουν αφομοιωθεί με το ελληνικό στοιχείο τέλεια.
– Αλλά οι Αρβανίτες αυτοί ήταν από διάφορες φυλές. Ύστερα, λοιπόν, από πολύμηνη πορεία να φτάσουν στη χώρα μας, εκδηλώθηκαν αντιθέσεις χαρακτήρων, αντιζηλίες, αντίθετα συμφέροντα κλπ. Έτσι μεταξύ τους αναπτύχθηκαν ασυμβίβαστες εχθρότητες και δεν τα κατάφεραν να συμβιώσουν. Όταν, λοιπόν, οι Οθωμανοί αρμόδιοι υπάλληλοι και άρχοντες, που ήθελαν ησυχία στον τόπο τους, ήρθε η ώρα να κάνουν τις εγκαταστάσεις των νεοφερμένων σε συνοικισμούς – χωριά, το πρώτο που τους ρώτησαν ήταν:
-Εδώ είναι το μέρος. Κάνετε χωριό
(ταιριάξετε, για ν’ αποτελέσετε όλοι μαζί μια κοινότητα – ένα χωριό).
-Κι αυτοί, ανάλογα με τα συναισθήματά τους, αποκρίνονταν:
«Κάνουμε χωριό» ή «Δεν κάνουμε χωριό».
Από αυτούς και από εκείνη την εποχή, έμεινε και η φράση, που λέγεται ακόμα και σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις.


Αφήστε μια απάντηση