Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά (Σελίδα 13)

Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά

Online εγκυκλοπαίδεια των Χριστουγέννων και των γιορτών σε κατηγορίες όπως : Χριστουγεννιάτικο δέντρο, διακόσμηση, γλυκά, τραγούδια, κάλαντα, έθιμα,Christmas bazaar, ευχές, Αι Βασίληδες, δώρα χριστουγέννων, καλικάντζαροι κλπ

Παραμονή Χριστουγέννων και χοίρος στην Κρήτη

Στα κρητικά χωριά, λίγο παλιότερα, οι νοικοκυραίοι ή όσοι νήστευαν τη σαρακοστή που προηγείται των Χριστουγέννων, μόλις άρχιζε η Σαρακοστή αγόραζαν ένα ζωντανό μικρό γουρουνάκι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή Χριστουγέννων, για να εορταστεί την αύριο το γεγονός. Η σφαγή …

Συνέχεια »

Χριστόξυλο

Στα χωριά της βορείου Ελλάδας, ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών και διαλέγει το Χριστόξυλο, δηλαδή το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που θα το πάει σπίτι του, με σκοπό να καίει …

Συνέχεια »

Καλή χέρα την Πρωτοχρονιά

Μετά τα Χριστούγεννα ακολουθεί η Πρωτοχρονιά, γιορτή που όλα τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα κάποιο δώρο είτε από το νονό είτε από τους γονείς και φίλους. Στην Κρήτη παλιά αντί για παιγνίδια έδιναν ως δώρο στα παιδιά γλυκίσματα και κάποια …

Συνέχεια »

Χριστόξυλο και τζάκι (Βόρειο Ελλάδα)

Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει καλά το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν …

Συνέχεια »

Ποδαρικό Πρωτοχρονιάς

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ποιος θα τους κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο. Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να …

Συνέχεια »

Κυνήγι για τα Χριστούγεννα (χωρία της Μάνης)

Κατά τη διάρκεια της σαρακοστής τα περισσότερα παιδιά βγαίνανε κυνήγι. Τα βράδια, όταν το σούρουπο έπεφτε για καλά και το κρύο άρχιζε να τσούζει, παίρνανε το φακό με καινούργια πλάκα και γυρίζανε στα χαλάσματα και στα σπήλια κοντά στο χωριό. …

Συνέχεια »

Κέικ Χριστουγέννων

Το χριστουγεννιάτικο κέικ όσο καιρό παραμείνει τόσο πιο νόστιμο γίνεται, γι αυτό και συνήθως το φτιάχνει κανείς μια εβδομάδα πριν καταναλωθεί. Ένα τέτοιο κέικ έχει πολλά υλικά, όπως αλεύρι, ζάχαρη, μαργαρίνη ή βούτυρο, αυγά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Προσφέρεται …

Συνέχεια »

Κουραμπιέδες και ζυμάρι

Από το σύνολο των κουραμπιέδων που θα συναντήσετε διαλέξτε τους πιο μικρούς, για να γλιτώσετε λίπος και θερμίδες. Άλλωστε τα μικρά κουραμπιεδάκια είναι πιο κομψά από τους μεγάλους κουραμπιέδες. Το ζυμάρι του κουραμπιέ γίνεται με βούτυρο, αλεύρι και αμύγδαλα. Υπάρχουν …

Συνέχεια »

Μελομακάρονα και ζυμάρι

Το ζυμάρι των μελομακάρονων είναι πολύ απλό. Γίνεται με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. Τα μελομακάρονα σιροπιάζονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια και κανελογαρίφαλα. Είναι πολύ καλά γλυκά, για τι δεν περιέχουν κορεσμένα λιπίδια. Προσφέρουν μονοκόρεστα λιπίδια, αν …

Συνέχεια »

Βασιλόπιτα

Εφόσον η βασιλόπιτα δεν θα λείψει από το σπίτι σας, επιλέξτε την καλύτερη. Καλύτερη είναι η βασιλόπιτα αυτή που έχει το λιγότερο λίπος και αυτή είναι η πολίτικη, που γίνεται με προζύμι. Οι άλλες βασιλόπιτες είτε μοιάζουν με τσουρέκι, είτε …

Συνέχεια »

Δίπλες

Η δίπλα είναι ένα τηγανητό κομμάτι ζυμαριού, που γίνεται με αλεύρι και αυγά. Γλυκαίνεται με σιρόπι ή με μέλι και πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο καρύδι. Δεν είναι βλαβερό γλυκό, αρκεί να τηγανιστεί σε ελαιόλαδο και όχι σε σπορέλαιο. Αντέχει πολύ εκτός …

Συνέχεια »

Εργολάβοι

Ο εργολάβος μοιάζει με αφράτο γεμιστό μπισκότο. Έχει ζύμη από αμυγδαλόπαστα, ασπράδια αυγού, ζάχαρη και γέμιση κρέμα βουτύρου ή πιο σπάνια μαρμελάδα. Για αν διατηρείται φρέσκος, στα ζαχαροπλαστεία τον τυλίγουν σε σελοφάν και στα σπίτια τον διατηρούν σε καλά κλεισμένα …

Συνέχεια »

Ισλί

Τι ισλί μοιάζει με γεμιστό μελομακάρονο. Η ζύμη του περιέχει μαργαρίνη, αλλά μπορεί να γίνει και με λάδι. Η γέμιση του περιέχει καρύδι, κανέλα και ζάχαρη. Τα ισλί σιροπιάζονται λιγότερο από τα μελομακάρονα και διατηρούνται αναλλοίωτα ακόμη και δύο εβδομάδες.

Συνέχεια »

Γαλοπούλα

Στην Ευρώπη, υπήρχε παλαιότερα η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Συνέχεια »

Βασιλόπιτα

– Το κόψιμο στις βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λουκάτο αποτελεί εξέλιξη του γνωστού και λαϊκού εθίμου στις πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε …

Συνέχεια »