Μενού

Μάνγκο (Mango)

Το Μάνγκο είναι από τα πιο νόστιμα και εκλεκτά τροπικά φρούτα. Διάφορες
ποικιλίες καλλιεργούνται στους Τροπικούς, από την Καραϊβική μέχρι την Αφρική, τη
Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ινδία. Αν και υπάρχουν σε πολλά
διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα, τα μάνγκο είναι συνήθως καμπυλωτά,
στενόμακρα, με πράσινη, ροζέ – χρυσή ή κόκκινη φλούδα και σάρκα πολύ αρωματική
σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, η οποία περικλείει ένα πολύ μεγάλο, τριχωτό, επίπεδο
κουκούτσι που δεν τρώγεται. Η πολύ μαλακή σάρκα τους είναι πάντα ζουμερή και
γλυκιά, αν και μερικές φορές είναι λίγο στυφή. Ορισμένα μάνγκο έχουν ινώδη
σάρκα, ενώ άλλα είναι ζουμερά και βουτυράτα. Κάποιες ποικιλίες λένε ότι έχουν
γεύση μέντας, λεμονιού, μπανάνας κ.ά. αλλά στην πραγματικότητα έχουν  τη
δική τους γεύση.
Η ιστορία του Μάνγκο μας γυρίζει 6000 χρόνι πίσω και
είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ινδουισμό. Λένε ότι ο Βούδας εμφανίστηκε στη σκιά
των δέντρων μιας φυτείας μάνγκο. Τα Μάνγκο  φυτρώνουν στη Μαλαισία και τη
Ινδία και αποτελούν μέρος της κουλτούρας και των θρύλων των λαών αυτών.
Τα
ώριμα Μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C και αποτελούν πηγή Βήτα –
καροτίνης.΄Εχουν περίπου 59 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.


Αφήστε μια απάντηση