Πολλές φορές η απώλεια βάρους, παρουσιάζεται ως μια επιτακτική ανάγκη για την προστασία της υγεία μας. Πως όμως φτάσαμε στο σημείο να έχουμε παραπάνω κιλά, από όσα θα έπρεπε να έχουμε; Ο ορισμός της αύξησης της σωματικής μάζας, μας βοηθά απλά να προσδιορίσουμε την αιτία: η συστηματική πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων) περισσότερης από όση δαπανά ο οργανισμός, οδηγεί σε αύξηση της σωματικής μάζας!
Είναι αποδειγμένο ότι μεγαλύτερη από την επιθυμητή σωματική μάζα, συνδέεται με την εκδήλωση επικίνδυνων νόσων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση κ.α ενώ τα προβλήματα μεγαλώνουν όταν φτάσουμε στην παχυσαρκία. Πώς μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε την απώλεια βάρους και να βελτιώσουμε το σώμα μας αλλά και την υγεία μας;
Ο ιδανικός τρόπος είναι με ένα σωστό συνδυασμό μειωμένης πρόσληψης θερμίδων και αυξημένης δαπάνης ενέργειας. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, όπου σταδιακά θα μειώσει της προσλαμβάνουσες θερμίδες και θα παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά σε επαρκείς ποσότητες, σε συνδυασμό με μια συστηματική άσκηση, όπου θα μας βοηθήσει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, αποτελεί ένα πολύ καλό και εφικτό συνδυασμό!
Η δύο λέξεις κλειδιά σε όλα όσα αναφέραμε, είναι η διατροφή και η άσκηση…
Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη διατροφή αντί για δίαιτα!
Σε αυτό το σημείο θα δανειστούμε ένα σχόλιο από το εξαιρετικό βιβλίο ΄΄Η βιοχημεία της άσκησης΄΄ όπου αναφέρει: ΄΄Δίαιτες που επιβάλλουν την πρόσληψη ενός μόνο ή λίγων τροφίμων και τον αποκλεισμό άλλων, στερούνται επιστημονικής βάσης και περικλείουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας κάποιου ή κάποιων θρεπτικών συστατικών. Αν προκαλούν αδυνάτισμα, το χρωστάνε στη λίγη ενέργεια και όχι σε κάποια μαγική επίδραση των τροφίμων που προτείνουν. Όσο για τις δίαιτες του «φάτε όσο θέλετε» αλλά από συγκεκριμένα τρόφιμα, πέρα από το ότι κολακεύουν τη λαιμαργία, ένα ελάττωμα (και κατά κάποιους θανάσιμο αμάρτημα) που δεν μπορεί να συνοδεύει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ποντάρουν απλά στην αποστροφή που προκαλεί η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων της ίδιας συνεχώς τροφής!
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε την αντίθεσή μας και σε δίαιτες πολύ χαμηλής ενέργειας (κάτω από 1200 kcal την ημέρα) με σκοπό το γρήγορο αδυνάτισμα. Οι δίαιτες αυτές παρουσιάζουν προβλήματα, όπως:
1. Περιέχουν ανεπαρκείς ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα αρνητικό ισοζύγιο αζώτου, δηλαδή απώλεια μυϊκής μάζας (συμπεριλαμβανομένου και του μυοκαρδίου).
2. Είναι ανεπαρκείς σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
3. Μπορεί να συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αδυναμία. κάματος, πονοκέφαλος, καρδιακές αρρυθμίες και υπόταση, ιδιαίτερα οι δίαιτες εξαιρετικά χαμηλής ενέργειας (κάτω από 800 kcal την ημέρα).
4. Είναι από τη φύση τους προσωρινές και δεν εμπεδώνουν ένα μόνιμο υγιεινό τρόπο διατροφής. Όταν διακοπούν, το άτομο επανέρχεται συχνά στην αρχική σωματική μάζα.΄΄
Η βελτίωση της διατροφής αποτελεί βελτίωση του τρόπου ζωής και μπορεί πραγματικά να συνδυαστεί με τις ανάγκες τους σώματος μας και τις ιδιαιτερότητές του. Μη τιμωρείτε το σώμα σας με εξαντλητικές δίαιτες για την αύξηση των κιλών σας, αλλά βοηθήστε το και προσαρμόστε το, σε ένα σωστό τρόπο διατροφής, όπου θα βρίσκετε σε αρμονία με τις προσωπικές σας ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες.