Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διατροφή - Τρόφιμα / Συμβουλές Διατροφής

Συμβουλές Διατροφής

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ:

  • Τα φρέσκα τρόφιμα (λαχανικά κλπ.) δεν πρέπει να μένουν πάνω από 3 μέρες στο ψυγείο.
  • Τα τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει να είναι προστατευμένα και σκεπασμένα σε ειδικά δοχεία. 
  • Καθαρισμός συχνά του ψυγείου. 
  • Η ημερομηνία κατάψυξης είναι απαραίτητα για τρόφιμα που καταψύχθηκαν ή που αγοράζονται έτοιμα κατεψυγμένα. 
  • Τα τρόφιμα που έχασαν την κατάψυξη τους δεν πρέπει να ξαναμπαίνουν στην κατάψυξη. 
  • Τα κρέατα πρέπει να είναι κοντά στην κατάψυξη για 2-3 μέρες. 
  • Το εσωτερικό της λεκάνης για τα λαχανικά πρέπει να επενδύεται με αλουμινόχαρτο. 
  • Τα τρόφιμα (μαγειρεμένα φαγητά) πρέπει να μπαίνουν όσο είναι ζεστά στο ψυγείο για να μην αναπτυχθούν μικρόβια. Η απότομη ψύξη του ζεστού βοηθάει σε αυτό. 
  • Οι κονσέρβες πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα ακόμη και αν η ημερομηνία λήξης είναι μετά από χρόνια. 
  • Οι κτυπημένες ή σκουριασμένες κονσέρβες είναι επικίνδυνες. 
  • Οι φουσκωμένες κονσέρβες σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κενές αέρος οπότε μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνα μικρόβια όπως αυτό της αλλαντίασης. 
  • Οι κονσέρβες πρέπει να πλένονται εξωτερικά για να μην μπουν σκόνες και μικρόβια στο εσωτερικό. 
  • Ποτέ δεν πρέπει να μπαίνει ανοικτή κονσέρβα στο ψυγείο . Το περιεχόμενο πρέπει να αδειάζει στο κατάλληλο δοχείο. 
  •  Οι θερμοκρασίες 20-50 βαθμούς C ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και τοξινών στα τρόφιμα. 
  • Τα φρούτα πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο γιατί στη θερμοκρασία δωματίου αφυδατώνονται και χάνουν μέρος των βιταμινών τους. 
  • Στο ψυγείο το ψάρι στην συντήρηση διατηρείται 1-2 μέρες, το γάλα 3-4 μέρες, το σκληρό τυρί 2-3 εβδομάδες.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ:

  • Βοδινό στον ατμό: είναι καλή μέθοδος γιατί διατηρούνται οι βιταμίνες. 
  • Βοδινό στο νερό: χάνεται ένα μέρος βιταμινών, χρειάζεται λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά στο ελάχιστο δυνατό όριο. 
  • Φούρνος και Σχάρα: ιδανικός τρόπος για κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Φεύγει το λίπος, το λάδι δε χρειάζεται την ώρα του φουρναρίσματος. 
  • Τηγάνι: το λάδι όταν τηγανίζουμε οξειδώνεται και οι τροφές απορροφούν μεγάλη ποσότητα λαδιού. Δεν είναι υγιεινός τρόπος μαγειρικής.

Αφήστε μια απάντηση