Απόσπασμα από Περιβαλλοντολογική Μελέτη υπό την αιγίδα της Ευρωπαίκής Ανθρωπολογικής Εταιρείας και του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρώπινης Οικολογίας.
Tο 1960 επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Γάλλος Υπουργός περιβάλλοντος και Υγείας. Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, παρατήρησε πως από το 1920 άρχισε η συστηματική καταπάτηση αγρών και δασικών εκτάσεων. Παρατήρησε πως οι Έλληνες βοσκοί αφήνανε τα ζώα τους να καταστρέφουνε δασικές εκτάσεις, τις οποίες σύντομα καταπατούσαν, και με το πέρας των χρόνων Νομιμοποιούνταν.
Είδε την Αθήνα να μπαζώνεται, είδε δρόμους χωρίς δέντρα. Αυτό ονόμασε ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ και δήλωσε πως ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ, ΣΕ ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΒΡΑΧΩΔΗΣ, ΑΓΟΝΗ ΕΚΤΑΣΗ.
47 χρόνια αργότερα, η προφητεία του πραγματοποιείται με τον πιό δραματικό τρόπο.
Ας δούμε την αλήθεια κατάματα, ασχέτως κομματικών πεποιθήσεων: Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών δεν θα είναι μόνον οικονομικές και παραγωγικές.
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1. Η ποιότητα και ποσότητα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα είναι σε οριακά σημεία. Μόλις 30% οξυγόνου υπάρχει στην ατμόσφαιρα, πλούσιο σε δηλητηριώδεις ρύπους. Οι πρόσφατες πυρκαγιές έχουνε αυξήσει τους επικύνδινους αυτούς ρύπους, σε σημεία άκρως ανησυχητικά:
Όζον
Δευτερογενής ρύπος, ο οποίος δημιουργείται με την επίδραση του φωτός από το μονοξείδιο του άνθρακα, τους υδρογονάνθρακες,το μονοξείδιο και το διοξείδιο του αζώτου. Οι δασικές πυρκαγιές σε συνδυασμό με την άπνοια εντείνουν το φαινόμενο.
Αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10)
Προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, δυσλειτουργίες και επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, άσθμα κλπ.
Διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2)
Η δράση του ρύπου αυτού δημιουργεί όξινη βροχή. Βλάπτει σοβαρά ανθρώπους, χλωρίδα και πανίδα. Προκαλεί σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, κρίσεις άσθματος.
Βενζόλιο (C6H6)
Η καρκινογόνος ένωση !!! Ρύπος υψηλής επικυνδινότητας, προκαλεί καρκίνο, λευχαιμία, ασθένειες του αίματος. Αρκετοί ναυτικοί και άτομα που έρχονται σε επαφή με πετρέλαιο και παράγωγα, οχήματα κλπ είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Ευνοείται και αυτό από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η Αθήνα να είναι συγκρίσιμη με άλλες αστικές περιοχές, όπως το Λονδίνο.
Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι ανωτέροι ρύποι ήταν σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Οι ρύποι των πυρκαγιών που κετέστρεψαν τη χώρα μας, είναι κυρίως τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μόλυβδος και το κάδμιο, και αναμένεται να ανακυκλώνονται στην ατμόσφαιρα για μεγάλο διάστημα. Το μόριο του όζοντος αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου και παράγεται από … χαρακτηριστικά το διοξείδιο του θείου και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Επίσης το το διοξείδιο του θείου (SO3), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και ο μόλυβδος (Pb) – αν και βρέθηκαν το 2006 σε χαμηλότερα όρια, μετά τις πυρκαγιές αναμένεται δραματική αύξηση τους.
Αυξημένοι Ρύποι και στις Σχολικές Αίθουσες!
” Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου στην Ελλάδα, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί κατά 15% με 20% με ρύπους “
Στο σύνολο των σχολικών τάξεων που εξετάστηκαν σε πρόσφατη έρευνα των Τμημάτων Φυσικής και Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετρήθηκε έως και τέσσερις φορές πάνω από το κανονικό συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, υψηλή συγκέντρωση επικίνδυνων ρύπων, όπως φορμαλδεΰδη, οργανικές πτητικές ενώσεις, καθώς και ραδόνιο.
Αποτέλεσμα, ένας στους τέσσερις μαθητές παραπονείται κατά τη διάρκεια του μαθήματος για πονοκεφάλους, ένας στους δέκα για αναπνευστικά προβλήματα και αρκετοί για τσούξιμο στα μάτια, ενοχλήσεις στον λαιμό κτλ.
Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα είναι έως και έξι φορές μεγαλύτερη από το ανώτερο όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατά την περίοδο του χειμώνα και τέσσερις φορές μεγαλύτερη την άνοιξη και το φθινόπωρο.
ΟΖΟΝ, ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
Η μεγάλη ηλιοφάνεια και οι υπεριώδεις ακτινοβολίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα αυξάνουν κατακόρυφα το όζον, το οποίο επηρεάζει τα δάση, όπως το τσιγάρο τους πνεύμονες ενός καπνιστή Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, αφού μελέτησε τις επιπτώσεις του όζοντος στα ελληνικά δάση συμπέρανε πως το όζον επηρεάζει την υγεία των δασικών δένδρων και της βλάστησης γενικότερα. Τα προσβεβλημένα δένδρα παρουσιάζουν μειωμένη αύξηση των ριζών και των φύλλων, παράγουν λιγότερους υγιείς σπόρους και γίνονται πιο ευαίσθητα σε άλλους ρύπους, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα έντομα, στις ασθένειες. Κατά συνέπεια μειώνεται η υγεία και η βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων.
Σχήμα 1: Σχηματική παράσταση παραγωγής όζοντος στην στρατόσφαιρα (σε ύψη άνω των 15 Km ) από την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο όξυγόνο. Παραγωγή όζοντος στο οριακό στρώμα της ατμόσφαιρας (από το έδαφος μέχρι περίπου το ύψος των 2 Km) από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στα παράγωγα των καύσεων. (Πηγή: Κέντρο Ερεύνης Φυσικής Της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, 2006)
Σχήμα 2: Σχηματική παράσταση των πολυπλόκων φωτοχημικών και φυσικοχημικών μηχανισμών στην ατμόσφαιρα μέχρι του ύψους περίπου των 15 Km (τροπόσφαιρα) και των διανταλλαγών που συμβαίνουν με την επιφάνεια της υδρογείου και με την ανώτερη ατμόσφαιρα (στρατόσφαιρα). (Πηγή: Κέντρο Ερεύνης Φυσικής Της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, 2006)
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου στην Ελλάδα, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί κατά 15% με 20% με ρύπους που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη υγεία. Οι πυρκαγές του Αυγούστου θα επιβαρύνουν την υγεία των Ελλήνων σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Οι ρύποι, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, δεν θα απορροφώνται, ούτε θα «φιλτράρονται», και έτσι οι συνθήκες στην πόλη θα αλλάξουν, η θερμοκρασία θα αυξηθεί και η ατμόσφαιρα θα είναι περισσότερο αποπνικτική.
Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κάθε χρόνο 240.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τα στερεά μικροσωματίδια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το όζον και τα μικροσωματίδια ΡΜ10, ΡΜ2,5 και ΡΜ1 είναι οι πλέον απειλητικοί ρύποι γιά την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου
Πρόκειται για ένα μείγμα στερεών ή υγρών σωματιδίων που λόγω του μικρού τους μεγέθους αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στους πνεύμονες, στο κυκλοφορικό σύστημα και άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από τις εξατμίσεις και τα ελαστικά των αυτοκινήτων, τους βιομηχανικούς ρύπους και τα δημόσια έργα.
Η βροχή στάχτης που κατέκλυσε του Ελληνικούς ουρανούς τις τελευταίες ημέρες, αλλά και οι βροχές του ερχόμενου χειμώνα, σίγουρα δεν είναι προμάντεμα καλού.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα σε πληθυσμό και σε έκταση, χωρίς βαρειά βιομηχανία, και συνεπώς ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.
ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
- Διάβρωση εδάφους, αρχικά στα ανώτερα, και σταδιακά στα εσώτερα γήινα στρώματα. Αδυναμία απορόφησης των νερών της βροχής. Υπερχείλιση ποταμών, πλημμύρες, δημιουργία ορμητικών χειμάρρων οι οποίοι σε διαβρωμένη γη ανεξέλεγκτα θα παρασύρουν δένδρα, κτίσματα κλπ στο πέρασμα τους.
- Αύξηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Φτωχή ποιότητα και ποσότητα οξυγόνου.
- Αυξημένα προβλήματα υγείας:
- Αναπνευστικά, Αλλεργίες, Καρκίνος, Λευχαιμία θα χτυπήσουνε κυρίως τις ‘κοινωνικά ευπαθείς ομάδες’, δηλαδή παιδιά και ηλικιωμένους.
- Υπογονιμότητα.
- Μείωση μέσου όρου θνησιμότητας της χώρας.
- Επικυνδινότητα στο πόσιμο νερό. Τα αιωρούμενα σωματίδια και οι άλλοι ρύποι θα περιέχονται στα βρόχινα νερά. Θα απαιτηθεί πολύ καλό φιλτράρισμα νερού σε ολόκληρη την χώρα.
- Επικυνδινότητα στο Θαλάσσιο νερό. Κύνδινος σαλμονέλλας και πολλών σοβαρών ασθενειών στους λουόμενους, τους εργάτες Λιμένων και όσους έρχονται σε επαφή με το νερό.
- Κύνδινοι από την τροφή: Εφ’όσον τρεφόμαστε με μολυσμένη χλωρίδα και πανίδα, τα φυτά, το κρέας και τα ψάρια ενδέχεται να επιφέρουν τον κύνδινο δηλητηριάσεων.
- Αλλαγή του Ελληνικού κλίματος από Μεσογειακό σε Τροπικό, με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας.
- Αύξηση της στάθμης των υδάτων, και περαιτέρω ξηρασία της γης, εφόσον η διάβρωση του εδάφους δεν θα μπορεί να απορροφήσει την υγρασία.
Τα ανωτέρω σενάρια δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, αλλά σοβαρές πιθανότητες.
Ας κλείσει αυτό το απόσπασμα μελέτης με αισιοδοξία, κουράγιο και δύναμη ψυχής:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ
- ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ.
- ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΠΑΝΙΑ, ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ.
- ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ.
- ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.
- ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ: Όπως στην Αμερική, έτσι και εδώ οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης μπορούν να γίνουν υπόγειοι πολλαπλών επιπέδων, δίνοντας θέση σε πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής.
- Φροντίδα στους προσωπικούς μας κήπους. Ας γεμίσουμε φυτά και λουλούδια τις ταράτσες, τους ακάλυπτους: α) γιά ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ, β) γιά ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ γ) για λόγους ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑΣ και ΑΡΜΟΝΙΑΣ !
Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το περιβάλλον του:
Είτε το θέλουμε είτε όχι, η όψη μας, η υγεία μας, σωματική και ψυχική, πάντα αντικατοπτρίζει την αρμονία που εισπράττουμε από τον χώρο όπου ζούμε κι εργαζόμαστε.