Κόμμα Πειρατών – Η Αρχή στην Σουηδία
Το Κόμμα Πειρατών (σουηδικά: Piratpartiet) είναι ένα πολιτικό κόμμα στη Σουηδία, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Κύριος σκοπός του κόμματος είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.
Επίσης έχει εκφράσει διάφορες θέσεις, κατά της εμπορικής πατέντας και σχετικά με τα δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο. Ηγέτης του κόμματος είναι ο Ρίκαρντ Φάλβινκε. Το 2006 πήρε μέρος στις Γενικές εκλογές στη Σουηδία συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,63% (το τρίτο μεγαλύτερο για κόμματα εκτός του κοινοβουλίου).
Στις 31 Μαΐου του 2006, η Αστυνομία της Σουηδίας έκανε έφοδο στο μέρος όπου στεγαζόταν το Pirate Bay, προκαλώντας την διακοπή της σελίδας για 3 μέρες.
Η κίνηση αυτή έκανε την δημοφιλία του κόμματος να αυξηθεί δραματικά. Τον Ιούλιο του 2006 το κόμμα διοργάνωσε διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ. Το Φεβρουάριο του 2009 ξεκίνησε η δίκη της ιστοσελίδας Pirate Bay, για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι πρωτόδικες ποινές που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες του site ήταν ένας χρόνος φυλάκιση και 30 εκατομμύρια Σουηδικές Κορόνες (2,7 εκ. Ευρώ).
Μετά την δημοσιοποίηση των ποινών, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, τα μέλη του κόμματος τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα.
Το Κόμμα των Πειρατών έλαβε μέρος στις Ευρωεκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας ποσοστό 7,1%, εκλέγοντας έναν Ευρωβουλευτή. To «Κόμμα των Πειρατών» συγκέντρωσε 8.9% στις τοπικές εκλογές της «πόλης-κράτους» του Βερολίνου στις 18 Σεπτεμβρίου 2011
Βασικές αρχές & ιδέες του Κόμματος Πειρατών
Τα 56 ιδρυμένα και τα 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλο τον κόσμο, με εκλεγμένους 2 Ευρωβουλευτές, 15 Βουλευτές και 194 Δημοτικούς Συμβούλους σε όλη την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε να προωθήσουμε και να επεκτείνουμε τις Αρχές και τις Ιδέες που ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια στη Σουηδία για:
- Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.
- Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.
- Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες κι άδικη εκμετάλλευση.
Παράλληλα, τα Πειρατικά Κόμματα κάθε χώρας εστιάζουν σε επιμέρους προβλήματα των χωρών τους, σε πλαίσιο μεταξύ τους ανεξαρτησίας, έχοντας βασικές Αξίες όπως:
- Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
- Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
- Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
- Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής.
- Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
- Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
- Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
- Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
- Η Ανθρώπινη Ελευθερία.
- Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
- Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
- Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
- Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
- Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.
Κόμμα Πειρατών Ελλάδος
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας γεννήθηκε στον 21o αιώνα, για να αποτελέσει το ΝΕΟ Λειτουργικό Σύστημα της Κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα, να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον.
Ολα έγιναν με ταχύτητες… Διαδικτύου, ο διάλογος, η επικοινωνία, η διαμόρφωση των κειμένων. Μέσα σε τρεις μήνες η αρχική ιδέα υλοποιήθηκε. Στις 19 Νοεμβρίου 2011 σε μια καφετέρια στην καρδιά της Αθήνας έγινε και η πρώτη, εκ του σύνεγγυς, ιδρυτική συνάντηση.
Στις 19 Νοεμβρίου σε μια καφετέρια στην καρδιά της
Αθήνας έγινε και η πρώτη, ιδρυτική συνάντηση.
Για την πλειονότητα των ανθρώπων που μετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, η «κίνηση» στον κυβερνοχώρο αποτελεί μια απλή καθημερινή πρακτική. Πρόκειται για έναν πυρήνα περίπου 40 ατόμων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 22 έως 42 ετών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της πληροφορικής κ.λπ.
Κοινό σημείο αναφοράς το Ιντερνετ και η έμπνευση από τα ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό. Εξόχως εντυπωσιακή, άλλωστε, ήταν η κατάκτηση 15 εδρών στην τοπική Βουλή του Βερολίνου, όπου οι Γερμανοί Πειρατές έλαβαν 9%!
Στην ελληνική πραγματικότητα βέβαια το εγχείρημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ στις προθέσεις των Πειρατών δεν περιλαμβάνονται οι παραδοσιακές δομές λειτουργίας των κομμάτων. «Ούτε γραφεία προς το παρόν ούτε οτιδήποτε απαιτεί έξοδα. Ουσιαστικά τα γραφεία μας είναι το… Ιντερνετ» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Ανέστης Σαμουρκασιάδης, μέλος του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη.
«Ολα τα θέματα θα τίθενται σε συνεχή ψηφιακή διαβούλευση, ενώ η εκπροσώπησή μας θα γίνεται από επταμελή διοικούσα επιτροπή. Κάθε χρόνο προβλέπεται η διεξαγωγή συνεδρίου, ενώ μια επιτροπή διαιτησίας θα επέχει ρόλο ανεξάρτητου κριτή». Ο κ. Σαμουρκασιάδης ήταν ένας εκ των τριών Ελλήνων που πρόσφατα ταξίδεψαν στο Οφενμπαχ της Γερμανίας για να λάβουν μέρος στο διεθνές συνέδριο των Πειρατών. Μέσα σε λίγους μήνες η ιδέα ωρίμασε και τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για το πολιτικό εγχείρημα.
Οσο για την πολιτική τους προέλευση; Προέρχονται από κάθε γωνιά του κομματικού ορίζοντα… «Προφανώς ο καθένας κουβαλά μια οικογένεια ή κάποια αντίληψη. Στις συζητήσεις ετοιμαζόμαστε για τη σύνθεση απόψεων από διαφορετικούς χώρους. Οι πρώτες σκέψεις για δημιουργία πολιτικού φορέα έγιναν το 2009 λίγο πριν από τις εκλογές, από ανθρώπους που σχετίζονται με το Ιντερνετ, ως κοινό αναφοράς και με ευαισθησίες σε θέματα ελευθερίας στην επικοινωνία.
Διαφάνεια
Η ιδέα επανήλθε τον Σεπτέμβριο με σπίθα την εκλογική επιτυχία στη Γερμανία. Η επικοινωνία γίνεται κυρίως μέσω Διαδικτύου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο ιδρυτικές συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο. Σε όλα υπάρχει διαφάνεια και όλα είναι καταχωρισμένα στο φόρουμ» τονίζει ο κ. Σαμουρκασιάδης και εξηγεί τις βασικές αρχές που διέπουν το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό να προστατευθεί η ελεύθερη επικοινωνία, ενώ αντίθετα είναι ?θεότρελο? να εισπράττουν εταιρείες πνευματικά δικαιώματα τρεις γενιές μετά. Οπως συμβαίνει και με τις περίφημες πατέντες των εταιρειών που έχουν κατοχυρώσει τα δικαιώματα, π.χ. στο γονιδίωμα ενός καρπού.
Σε όλες τις χώρες το Κόμμα των Πειρατών έχει ανάλογους προβληματισμούς, ενώ παράλληλα κατά περίπτωση προχωρούν και σε άλλες βασικές αξίες. Για εμάς στην Ελλάδα ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η άμεση ή έστω αμεσότερη Δημοκρατία. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να λαμβάνονται αποφάσεις από τον κόσμο σε τοπικό έως και πανελλαδικό επίπεδο. Ενα άλλο σημείο είναι η διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση. Θέλουμε περισσότερο διαφανές το Δημόσιο και αδιαφανές το άτομο».
Πηγές
el.wikipedia.org
pirateparty.gr