(Τι και εάν έχουν περάσει χρόνια από τη σύνταξη της πρότασης μας και παρά τις βελτιώσεις στην κάλυψη του ψηφιακού μας χάσματος θα έρθει μία ημέρα που θα δικαιωθούμε)
– Δευτέρα 8 Μαρτίου 2004 – 21:05 . Γράφαμε στην Ιστοσελίδα μας :
«Οι λαοί πορεύονται και οριοθετούν το μέλλον τους όταν δημιουργούν ή αξιοποιούν συγκριτικά – στρατηγικά πλεονεκτήματα . Στην εποχή της γνώσης και της τεχνολογίας πρέπει να ετοιμάσουμε την Ελλάδα του 2010-20 .
Έχοντας το άλλοθι της asxetoσύνης μας ρίχνουμε στο τραπέζι …αυτή τη σημαδιακή μέρα… την ιδέα – άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί Υφυπουργείο Νέων Τεχνολογιών – Έρευνας – Πληροφορικής και Internet που θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και με υφυπουργό επιστήμονα αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους».
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το Ελντοράντο της Ευρώπης στην Κοινωνία της γνώσης και της τεχνολογίας. Ισχυρά κίνητρα – μηδενική φορολόγηση – ειδικό καθεστώς .
Στηρίξτε – διαδώστε την ιδέα μας και που ξέρετε αυτή η χώρα έχει μάθει να δημιουργεί Πολιτισμό … e-Πολιτισμό ;”
– Η Ελλάδα πάρα το γεγονός ότι έχει εισέλθει σε μία περίοδο εκσυγχρονισμού , αρχής γενομένης από την Πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Σημίτη, προκαλεί θλίψη οι επιδόσεις της Ελλάδος στην λεγόμενη “Κοινωνία της Πληροφορίας” και στον “βαθμό διείσδυσης του Internet” .
– Εξάλλου δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί ο μέσος ενημερωμένος Έλληνας Πολίτης και χρήστης των νέων τεχνολογιών και του Internet την τεχνολογική μιζέρια και τον ”
τεχνολογικό αναλφαβητισμό” που ταλανίζει μεγάλα στρώματα της Ελληνικής Παραγωγής (εργαζόμενους – στελέχη – εργοδότες – Δημόσια διοίκηση κλπ) .
– Η έλλειψη Τεχνολογικής γνώσης και η αδυναμία κατανόησης και υιοθέτησης των Τεχνολογιών και του internet στην καθημερινή παραγωγική διαδικασία του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα
οδηγεί σε τραγελαφικές και λυπηρές καταστάσεις :
α. Μειωμένης Παραγωγικότητας … με ότι οικονομικές συνέπειες έχει σε επιχειρησιακό και εθνικό επίπεδο .
β. Υψηλού Κόστους ανά Μονάδα Παραγόμενου Προϊόντος ή Υπηρεσίας με ότι συνέπειες έχει στο βιοτικό επίπεδο , κέρδη και αγοραστική δύναμη κλπ
γ. Χαμηλής Ποιότητας προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες
δ. Κατασπατάληση Εθνικών Πόρων (βλέπε πχ Δημόσιους Υπάλληλους ανάξιους για την θέση που κατέχουν , αντιπαραγωγικούς και … και ..)
ε. Άλλες συνέπειες εκτός των όσων αναφέρθηκαν . (δεν είναι σκοπός μας να τις αναφέρουμε τώρα…)
– Η αναγκαιότητα ίδρυσης ενός Υφυπουργείο Νέων Τεχνολογιών και Internet (όπως περιληπτικά το αναφέρουμε και το οραματιζόμαστε στην εισαγωγή μας) δεν προκύπτει τόσο από την “μιζέρια” που εμείς περιγράψαμε όσο από Στατιστικά στοιχεία που ενίοτε έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας .
– Ενα Υφυπουργείο Νέων Τεχνολογιών και Internet είναι μία αναγκαιότητα γιατί :
- Επί συνόλου 19 χωρών και αφού ελήφθησαν υπόψη 25 διαφορετικοί δείκτες η Ελλάδα του στυλό καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη βαθμολογία του CORDIS (ευρωπαϊκός διαδικτυακός κόμβος για την έρευνα, την τεχνολογία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία) .
- Στην Ελλάδα η Ακαθάριστη εγχώρια δαπάνη για Έρευνα και Τεχνολογία είναι 0,65 % του ΑΕΠ έναντι 1,9% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
- Οι Δημόσιες επενδύσεις στην Έρευνα ανέρχονται στο 70 % των Ευρωπαϊκών (0,48% στην Ελλάδα έναντι 0,69 % στην Ευρώπη) .
- Η Ελλάδα είναι η τελευταία σε δαπάνες για νέες τεχνολογίες (μόλις το 1,9 % του ΑΕΠ έναντι 3,53 % του μ.ο της Ε.Ε) .
- Η Ελλάδα είναι τελευταία στη δια βίου εκπαίδευση (1,2 % προς 8,4% του μ.ο της Ε.Ε)
- Η Ελλάδα είναι τελευταία (!!!) στην πρόσβαση στο Internet (0,05 % έναντι 0,51 % του μ.ο της Ε.Ε)
- Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις είναι οι τελευταίες (!!!) στην Ευρώπη σε επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας (0,19 % του ΑΕΠ έναντι 1,30 % του μ.ο της Ε.Ε)
- Η Ελλάδα στους 25 δείκτες της CORDIS που αναφέραμε περνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μόνος στους 3 από τους 25 δείκτες (!!) .Και οι 3 δείκτες αναφέρονται και αφορούν την Καινοτομία στο χώρο των υπηρεσιών.
α. Καινοτομία στη συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων
β. Παραγωγή νέων καινοτομιών στο χώρο των υπηρεσιών και
γ. Παραγωγή νέων για την αγορά κα παραγωγή νέων για τις επιχειρήσεις
υπηρεσιών. - Έξι δείκτες από τους 25 κυμαίνονται στο 3 με 10 % του μέσου όρου της Ευρώπης . Μία από αυτές ; Η Κατοχύρωση πατεντών !!, 8 πατέντες ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 182 !! του μ.ο της Ευρώπης . (άρα που είναι οι εγκέφαλοι που λέμε ότι έχουμε σαν χώρα ; ) .
- Στην απασχόληση ερευνητών είναι 18η σε αριθμό ερευνητών ανά 1.000 κατοίκους ξεπερνώντας μόνο την Ιταλία και την Τουρκία .
- Στην Ελλάδα μόνο το 3 % των χρηστών έχει πραγματοποιήσει έστω και μία αγορά από το internet ενώ ο μ.ο της Ε.Ε είναι 16 % .
– Οι αριθμοί “μίλησαν” , κατέδειξαν και αυτοί την Τεχνολογική ερήμωση της Ελληνικής πραγματικότητας , την τεχνολογική asxetosini όσων ορίζουν τις τύχες αυτού του τόπου (δείτε τις ιστοσελίδες των πολιτικών και θα καταλάβετε).
Με μέτρα περιστασιακά , εφάπαξ επιδοτήσεις , κίνιτρα που στερούνται μακροχρόνιας προοπτικής , χωρίς Εθνική στρατηγική , χωρίς πλάνο και μακροχρόνια στόχευση , συνεχώς θα αυξάνουμε τον Τεχνολογικό μας αναλφαβητισμό και το χάσμα που μας χωρίζει από την Ε.Ε .
– Η λύση είναι μία, απαιτεί γενναίες αποφάσεις , ανθρώπους με όραμα και γνώση.
– Θα σας δούμε στα εγκαίνια του Υφυπουργείου Νέων Τεχνολογιών και Internet
…….αρκεί μέχρι τότε…… να μας αφήσουν να φύγουμε από το Γηροκομείο !! : -))