Ο Στήβεν Πωλ Τζομπς (Steven Paul Jobs, γενν. 24 Φεβρουαρίου 1955 – 5 Οκτωβρίου 2011) . Δεν μεγάλωσε με τους βιολογικους του γονείς.
Υιοθετήθηκε από τον Πωλ και την Κλάρα Τζόμπς και εκείνοι τον ονόμασαν Στίβεν Πωλ.Ηταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (μέχρις ότου εξαγοράστηκε από τη Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί θέση και της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος). Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.
Τρείς άνθρωποι έγιναν γνωστοί από ένα μήλο. Ο Νεύτωνας, ο Γουλιέλμος Τέλος και ο Στηβ Τζόμπς.
Από μικρός φαινόταν οτι θα ασχολιόταν με τους υπολογιστές αλλά κανείς δεν φανταζόταν οτι θα έφτιαχνε την δική του “γενιά”. Ενώ ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου, συνήθιζε μετά το σχολείο να πηγαίνει να παρακολουθεί σεμινάρια στην Hewlett Packard. Τελικά τον προσέλαβαν εκεί και δούλευε το καλοκαίρι.
Το 1972 τελείωσε το Γυμνάσιο και πήγε Κολέγιο στο Reed στο Πόρτλαντ. Σταμάτησε όμως γιατί δεν μπορούσε να πληρώνει τα δίδακτρα μετά το πρώτο εξάμηνο αλλά συνέχισε να παρακολουθεί κάποια από τα μαθήματα.
Τα χρόνια φτωχά. Κοιμόταν στο πάτωμα του δωματίου ενός φίλου του και για να μπορέσει να βρει κάτι να φάει μάζευε κενά μπουκάλια κοκα – κολα τα οποία επέστρεφε για λίγα δολάρια. Επίσης πήγαινε στα δωρεάν γεύματα των Χάρε Κρίσνα. Το μάθημα που παρακολουθούσε μετά μανίας ήταν η Καλλιγραφία. Και όπως εξήγησε πολλά χρόνια αργότερα αν δεν παρακολουθούσε αυτό το μάθημα ο Mac δεν θα είχε τόσες γραμματοσειρές και παραλλαγές τους.
Το Φθινόπωρο του 1974, επέστρεψε στην Καλιφόρνια και άρχισε να συμμετέχει σε ομάδες ργασίας πάνω σε υπολογιστές.
Επιασε δουλειά στην Atari, δημοφιλέστατη τότε για τα video games της και άρχισε να μαζεύει χρήματα για ένα πνευματικό ταξίδι στην Ινδία.
Οντως ταξίδεψε εκεί με έναν φίλο του από το κολέγιο ο οποίος έγινε και ο πρώτος υπάλληλος της Apple. Γύρισε Βουδιστής! Ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ρούχα.
Εζησε για λίγο στον κόσμο της ψυχεδέλειας και επέστρεψε κάποια στιγμή στην δουλειά του στην Atari.
‘Εχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία.
Η ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης της δουλειάς του δεύτερου ιδρυτή της Apple, Στηβ Bόζνιακ, ήταν δική του και η αρχική οικονομική επιτυχία της Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους υπολογιστές Apple I και II καθώς και μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, με τον υπολογιστή Macintosh, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρηματική του ικανότητα. Παρ’όλα αυτά, ο σκληρός τρόπος διαχείρισης καθώς και κάποιες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες και ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών κορυφώθηκαν το 1985 σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley και την απομόνωση και την μετέπειτα αποχώρησή του από την εταιρία.
Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, μια εταιρία που αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Παρότι αποτυχημένη εμπορικά, η NeXT συνέχισε να επιχειρεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αναπτύσσοντας και πωλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP (αργότερα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών OpenSTEP). Με την αγορά της NeXT από την Apple το 1996, το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.
To 1986 o Στήβ Τζόμπς αγόρασε την εταιρεία Pixar, μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm, εταιρίας που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας, ο οποίος είναι παραγωγός σειράς ταινιών όπως ο Πόλεμος των Άστρων. Η Pixar γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Με την Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story, κάτι που την έκανε γνωστή και απέφερε μεγάλα κέρδη στον Στήβ Τζόμπς. Παράλληλα το 1996, η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νεο Mac OS. Η αγορά της NeXT φέρνει τον Τζομπς πίσω στην Apple αρχικά ως interim CEO και αργότερα ως τον CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Η επιστροφή του Στηβ Τζόμπς στην Apple θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα τη κατάργηση του Apple Newton, την συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης $100 εκ. από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple γίνεται ξανά κερδοφόρα.
Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac Και τα iBook. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνείσφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων γι αυτόν. Αν και οι χρήστες των Mac θέλουν παραδοσιακά να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από τα ΙΒΜ PC και τα Microsoft Windows, o Στηβ δεν ακολούθησε αυτή την γραμμή.
Ιδιαίτερα σημαντική, επιχειρηματικά, ήταν η κίνηση της Apple στον χώρο της μουσικής. Ο Τζομπς, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS).
Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Στηβ Τζόμπς, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και διατίθεται επισήμως και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Τον Ιανουάριο του 2010 ο Τζομπς παρουσίασε το iPad. Κατά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.
Το καλοκαίρι του 2011 παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Apple για λόγους υγείας.
Έναν μήνα αργότερα, στις 6 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s, άφησε την τελευταία του πνοή.
O Μπαράκ Ομπάμα για τον Steve Jobs
«Ο Steve ήταν ένας από τους πιο πρωτοπόρους Αμερικανούς τόσο θαρραλέος ώστε να σκέφτεται διαφορετικά, τόσο τολμηρός ώστε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και τόσο ταλαντούχος που να μπορεί να το κάνει», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του ιδρυτή της Apple. «Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή», τονίζει ο Ομπάμα.
Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας Apple
“Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε χτίσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple”.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ
Καλό ταξίδι !! σε ευχαριστούμε για την κληρονομιά που μας άφησες ….