Τους περασμένους μήνες έστειλε ο βρετανός Αρχιτέκτονας και ιδρυτής της οργάνωσης Architecture for Humanity με κομμένη ανάσα, ένα Ε-μαιλ απελπισίας στους φίλους του και υποστηρικτές. «Δεν είναι ο σεισμός», παρά τα οικοδομήματα που σκοτώνουν τους ανθρώπους. Το πορτραίτο από το 1791 δείχνει τον εθνικό ήρωα της Αϊτής Fracois- Dominique Toussaint L´ Ouverture. Αυτός ήτανε ένας από τους αρχηγούς της Αϊτής και συγγραφέας του πρώτου συντάγματος.
Δεν υπάρχουν φυσικές καταστροφές, υπάρχουν μόνο φυσικά γεγονότα, που έχουν θανάσιμα επακόλουθα. Η συνέπεια από αυτά τα επακόλουθα είναι το ερώτημα της ενοχής, που εύκολα απαντάτε: απληστία και διαφθορά ήτανε σχεδόν πάντα η σκανδάλη μιας καταστροφής στην Αϊτή, αλλά βρίσκονται οι ρίζες της τραγωδίας βαθιά στην ιστορία της χώρας.Μήνες μετά το σεισμό στην Αϊτή, παραμένουν οι κάτοικοι με ψυχικά τραύματα, χιλιάδες έχουν μόνο ένα προσωρινή κατάλυμα και τρομάζουν από χειρότερα από την σαιζόν του Hurrikan.
Προλεγόμενα
Η Αϊτή, η πρώτη ανεξάρτητη Δημοκρατία των Μαύρων και μιγάδων, δραστηριοποιήθηκε για την κατάργηση της σκλαβιάς και βοήθησε επίσης την Βενεζουέλα, το Περού και την Κολομβία για τον δικό τους αγώνα για την ανεξαρτησία κάτω από τον επαναστατικούς αρχηγούς Bolivar και Miranda. Κάτω από τον Πρόεδρο Boyer, που από το 1806 ήτανε η χώρα χωρισμένη σε μια χώρα μιγάδων στον Νότο και μαύρων στο Βορρά, ενώθηκε το 1820. Κατάργησε στο Ανατολικό Μέρος του Νησιού, (την μετέπειτα Δομινικανή Δημοκρατία) που ήτανε ισπανική κατοχή το1922 επίσης εκεί την σκλαβιά.
Η Αϊτή ήτανε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ανεξαρτησία της Ελλάδας.Η Γαλλία απέτισε ως ανταπόδοση για την αναγνώριση της Ανεξαρτησίας της Αϊτής το έτος 1825 αποζημίωση για τους πρώην κατόχους των μεγάλων φυτειών.Μετά από δύο δεκαετίες της νίκης των εξεγέρσεων έστειλε ο βασιλιάς Karl X. Πολεμικά πλοία στην Αϊτή. Ένας αγγελιοφόρος έθεσε την κυβέρνηση προ της εκλογής: Η Αϊτή όφειλε για την αναγνώρισής της ως κράτος να πληρώσει 150 εκατομμύρια Francs.Αλλιώς αν δεν αποδεχθεί θα εισβάλλουμε και νέου και θα σκλαβώσουμε τον πληθυσμό.Το κύριο πρόβλημα ήτανε ένα συμβόλαιο φίμωτρου με την Γαλλία, που έκλεισε η νέα Δημοκρατία το 1825 και αγόρασε την διεθνή αναγνώριση.Η Αϊτή χρεώθηκε για να πληρώσει. Τα απαλλοτριωμένα μεγάλο-αγροκτήματα με 150 εκατομμύρια φράνκα σε χρυσό, ήτανε ένα αφάνταστο ποσό. Η Αϊτή δανείστηκε από τράπεζες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας πιστώσεις.
Ως το 1947 παρέλυσε το βάρος του χρέους την οικονομία της Αϊτής και έθεσε το θεμέλιο για τη φτώχεια και τη διαφθορά. Το 2004 υπολογίστηκαν οι καταβολές προς τη Γαλλία, που ανέβαιναν σε 22 δισς δολάρια. Τόκοι και απόσβεση μαζί τα 80% τοις εκατό του κρατικού προϋπολογισμού.Ακόμα και σε σταθερές εποχές δεν παρέμεινε τίποτε επιπλέον, για να επενδυθεί σε υποδομές.Η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα, που είχε εισχωρήσει σε μια μόνιμη κρίση χρέους.
Αλλά όχι μόνο οι αποικιακές δυνάμεις απέκλεισαν το Πρώτο Έθνος Ελεύθερων Μαύρων. Οι εορτασμοί των αγωνιστών της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής SIMON BOLIVAR αρνήθηκε ως Πρόεδρος της Μεγάλης Κολομβίας, να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τον πρώην σύμμαχό του, όπου ανέφερε, ότι η « Αϊτή σκαρώνει φυλετικές συγκρούσεις» Οι ΗΠΑ αρνιότανε την αναγνώριση της Αϊτής ως το 1862, όταν ο ABRAHAM LINCOLN πίστευε, ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λεκάνη συγκέντρωσης για απελευθερωμένους σκλάβους. Η ρατσιστική στάση της παγκόσμιας κοινωνίας κρατούσε, όταν ο Πρόεδρος Woodrow Wilson προετοιμαζότανε για την επέμβαση στην Αϊτή, που όφειλε να διαρκέσει από το 1915 ως το 1934…..Sueddeusche Zeitung, 19.01.2009,S.11.
Η κυρίαρχη ελίτ κατάλαβε γρήγορα, με τους όρους της μόνιμης κρίσης του χρέους δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κράτος. και μετέφερε τα λίγα χρήματα, που έμειναν στην Πολιτεία, και τα κατεύθυνε στην ίδια της την τσέπη.Ο αγώνας γύρω από την καλοπληρωμένη αμοιβή, μετατρέπονταν με πραξικοπήματα, σε κανονικό ρυθμό και έτσι ξέσπαζε η οργή της «ψυχοπλακωτικής» της μάζας σε εξεγέρσεις.Όταν η χώρα βρέθηκε προ του γκρεμού και την απειλή του χάους, φοβήθηκαν οι ΗΠΑ, ότι η Αϊτή θα σταματήσει να ξεπληρώνει το χρέος του δανείου και το ναυτικό κατέλαβε τη χώρα και τη διοικούσε ως το 1934 σαν στρατιωτικό Προτεκτοράτο. Βλέπε: www.taz.gr/1/politik
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΤΟ 1858 ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μόλις τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο ΠΑΡΊΣΙ, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ να εκποιηθούν, για να αγοραστούν όπλα για τον ελληνικό αγώνα. Επίσης έστειλε 100 εθελοντές μαύρους στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.Η Γαλλία απαίτησε ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αϊτής το έτος 1825 αποζημίωση για τους πρώην κατόχους των γάλλων μεγαλοκτηματιών.Την δεκαετία του 1820 αναγκάστηκαν να αποζημιώσουν τους Γάλλους επειδή τους έδιωξαν, με αποτέλεσμα να υποφέρει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια από τη φτώχεια.
Η Αϊτή πλήρωσε για πολλά χρόνια στη Γαλλία, συνολικά 90 εκατομμύρια φράνκα, σημερινή εκτίμηση 22 δισς.. Ευρώ. Μετά την ανεξαρτησία διαμοιράστηκαν τα μεγάλα κτήματα στο λαό, σε μικρά αγροκτήματα για εκμετάλλευση μόνο, όπου κατάρρευσαν οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.Από τότε έγινε η Αϊτή η φτωχότερη χώρα του Δυτικού ημισφαιρίου.Η Αϊτή υποφέρει κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας της κάτω από βίαιους κυρίαρχους και Κλεπτοκράτες. (Κλεπτοκρατία)
Το 1915-1934 τιμωρήθηκαν με μια αμερικανική κατοχή που κατά διαστήματα ήταν ιδιαίτερα βίαιη και σκληρή. Στη συνέχεια τιμωρήθηκαν από εγχώριους δικτάτορες, οι οποίοι ενισχύθηκαν από τους Αμερικανούς. Οι τελευταίες αμερικανικές κυβερνήσεις πότε ενισχύουν και πότε υπονομεύουν τη συνταγματική δημοκρατία της χώρας.Από το 1957 κατόρθωσε να προωθηθεί και να φτάσει ο πρώην γεωργικός γιατρός „Papa Doc“ Duvalier, Ντιβαλιέ και να αποσπάσει την κυριαρχία, εγκατέστησε ένα προσωποπαγές καθεστώς που στηρίχθηκε στη βία και τη διαφθορά με την χρήση παραστρατιωτικής οργάνωσης. Δηλαδή από το 1964 τοποθετήθηκε ως Voodoo-δικτάτορας και έγινε γνωστός με Tontons Macoutes, μια ηθελημένη ομάδα, που ένωσε παράγοντες μιας μυστικής υπηρεσίας και μιας ομάδας νταήδων-συμπλοκών.
Ο γιος του Jean-Claude «Baby Doc“ Duvalier ακολούθησε αυτόν στην κυβέρνηση το 1971 σε ηλικία 19 ετών. Επί Προεδρίας του Ζαν Ντιβαλιέ, η χώρα έφτασε στο χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης και θεωρούνταν η φτωχότερη του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ο «Baby Doc“ ανατράπηκε και διώχθηκε από τη χώρα το 1986. Όταν εξαφανίστηκε στην εξορία μετά από μακρινές ταραχές, πήρε μαζί του περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια.Ειδικοί εμπειρογνώμονες επιχειρηματολογούν, ότι η κυβέρνηση Jean-Claude Duvalier είχε διαπραγματευθεί την ύπαρξη μιας μεγάλης πετρελαιοφόρου πηγής στον κόλπο του Πορτ και εξέτασε στο Πορτ-ο-Πρενς λίγο προτού την αποχώρησή του.To 1990 εξελέγη Πρόεδρος ο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και το 1991 ανατράπηκε με πραξικόπημα από τον Στρατηγό Ραούλ Σεντράς. Το πραξικόπημα προκάλεσε κύμα χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την χώρα.
Παρέκβαση:
Η θητεία του Αριστίντ μεταξύ 1991 και 2004, η πρώτη θητεία του τρεις μήνες , η δεύτερη τρία χρόνια, αναβιβάστηκε από έναν δήθεν για τη δικαιοσύνη αγωνιζόμενο απελευθερωτικό θεολόγο και μετατράπηκε σε έναν Δεσπότη. Κάτω από την κυριαρχία του γιόρταζαν η κακή οικονομική διαχείριση, διαφθορά και βία. Ακριβώς εφάρμοσε τις ίδιες μεθοδεύσεις, όπως πρωτύτερα, αυτές που καταπολεμούσε δηλαδή ο Duvaliers, „Papa Doc“ kai „Baby Doc“, προσπαθούσε ο Αριστίντ να σταθεροποιήσει την εξουσία του με τη βοήθεια που λεηλατούσαν με κακοποιούς.
Όταν το 1995 είχε διαλύσει τον στρατό, εξόπλισε ομάδες πολιτών, που όφειλαν να φυλάξουν αυτόν και το καθεστώς του. Ιδιαίτερα ο στρατός των „Kannibalen“ έγινε η μυστική μαχητική εξουσία του Αριστίντ. Άλλαξε όμως η οργάνωση το πεδίο δράσης και άρχισε να τον καταπολεμά. Οι πιστοί σε αυτόν και προσηλωμένοι οπαδοί δολοφόνησαν τον Σεπτέμβριο του 2003 τον αρχηγό των κανιβάλων Amiot Metayer.Τότε ξεκίνησε ξανά η βία στην Αϊτή, πολλαπλασιάστηκε σε παρόμοιες καταστάσεις με εμφύλιο πόλεμο. Το μέτωπο της αντίστασης εναντίον του Αριστίντ, όπως λεγότανε οι «Κανίβαλοι» τελευταία, πήγαιναν με την ίδια βαρβαρότητα, με τις ίδιες μεθοδεύσεις του εκφοβισμού, του εκβιασμού και της δολοφονίας… www.faz.net.
Τέλος της παρέκβασης
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του νέου καθεστώτος και τον Σεπτέμβριο του 1994 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή των Αμερικανών στο νησί.Ο Αριστίντ επαναφέρθηκε στην εξουσία και το 1995 διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές στις οποίες δεν έλαβε μέρος ο Αριστίντ και κέρδισε ο Ρενέ Πρεβάλ, με την υποστήριξη του Αριστίντ, που επανεξελέγη το 2000, με πάνω από 90% των Ψήφων, σε εκλογές που αμφισβητήθηκαν από την Αντιπολίτευση.Η Δυτική αναπτυξιακή ιδεολογία της δεκαετίας του ενενήντα είχε στην Αϊτή ιδιαίτερα χείριστα επακόλουθα. Εκτός των άλλων καταστράφηκε σε λίγα χρόνια η εγχώρια παραγωγή ρυζιού . Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάτω από τον Πρόεδρο Κλίντον βοήθησε τον Πρόεδρο Lean-Bertrande Aristide 1994, που οι στρατιωτικοί έκαναν πραξικόπημα εναντίον του, για να επιστρέψει και πάλι στην θέση του – αλλά μόνο κάτω από όρους, ότι θα πρέπει να κατεβάσει τους δασμούς για εισαγωγή ρυζιού από 50 πενήντα σε 3 τρία τοις εκατό.Ως τότε είχε η Αϊτή τέσσερα πέμπτα της εντόπιας ανάγκης ρυζιού καλυμμένα με την εντόπια καλλιέργεια. Μετά το πέσιμο της υπόθεσης των φραγμών για δασμούς παρουσιάστηκε υπεραφθονία στο νησί με εταιρείες των ΗΠΑ με φθηνές εισαγωγές.
Η κατάρρευση των τιμών έστειλε στην ανεργία 40.000 σαράντα χιλιάδες αγρότες. Σήμερα εισάγει η Αϊτή περισσότερο από δύο τρίτα της αναγκαιότητας του ρυζιού του.Το ίδιο ακριβώς συνέβη αρνητικά και από τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα με τα μεγαλύτερα εργοστάσια ζαχάρεως της χώρας.Έτσι κατ΄ αυτόν τον τρόπο και με τις επεμβάσεις των αξιώσεων των ΗΠΑ για ιδιωτικοποίηση, πουλήθηκε ένα μεγάλο εργοστάσιο σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του νησιού – αμέσως όμως μετά έκλεισε το εργοστάσιο και ανέλαβε το μονοπώλιο εισαγωγής ζάχαρης για τον προσωπικό του εμπλουτισμό.Το κράτος δεν μπόρεσε ποτέ στην 200ετή ιστορία της ανεξαρτησίας της Αϊτής να αναπτύξει λειτουργικούς θεσμούς. Φόροι μόλις μετά δυσκολίας παρακρατούνται, και για την ασφάλεια του πληθυσμού λαβαίνουν πάντα αλλοδαπή βοήθεια. Σε κρίσεις αναζητούν βοήθεια κατ΄ αρχάς από τις ηγεμονικές δυνάμεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Την αδυναμία της Πολιτείας εκμεταλλεύονται τελικά οι αλλοδαπές επιχειρήσεις. Η εγκατάσταση καναδικών υφαντουργείων και επίσης των ΗΠΑ, που άρχισαν την δεκαετία του 80 κάτω από τον «Baby Doc“ Duvalier, δεν κατόρθωσε να μειώσει την φτώχεια. Αντίθετα: Το μισθοδοτικό επίπεδο μεταξύ 1980 και 2000 κατέπεσε δραματικά. Το μίνιμουμ μεροκάματο βρισκότανε για πολλά χρόνια σε δύο δολάρια την ημέρα.Προ ολίγου καιρού αναβιβάστηκε το ημερομίσθιο σε τέσσερα δολάρια την ημέρα – μια αύξηση σε 5 πέντε δολάρια ημερήσιο μισθό απέρριψε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αλλοδαπών επενδυτών. Στη γειτονική χώρα της Δομινικανής Δημοκρατίας κείται ο ημερήσιος μισθός σε εννιά δολάρια..
Η ΑΪΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ;
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για αντιμετώπισα μάζας προσφύγων από τη Αϊτή και χτίζουν στο Γουαντάναμο καταλύματα, επίσης προετοιμάζονται στη Φλόριντα για έναν συνωστισμό Αϊτινών προσφύγων. Πιθανότατα οι ΗΠΑ να προετοιμάζονται εντατικά και να δραστηριοποιούνται στην Αϊτή για να κρατήσουν το πρόβλημα έξω από την πατρίδα τους, ώστε να μην έρθουν κύματα μεταναστών. Εκτός τούτου ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ ιδιαίτερα, ώστε μπροστά από την πόρτα τους, κατά τον Guenter Maihold, να μην βρίσκεται καμιά χώρα, που θα κυριαρχείται από τα καρτέλ των ναρκωτικών και της οργανωμένης εγκληματικότητας και συμπληρώνει αυτό μπορεί να συμβεί, αν η Αϊτή δεν μπορέσει να επιβάλει κρατικές δομές.
Ενώ μικρές χώρες όπως η Ισλανδία και φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής οργανώνουν νερό και είδη διατροφής στέλνουν οι ΗΠΑ αεροπλανοφόρα και στρατό. Κατέχουν κτιριακές εγκαταστάσεις και το μοναδικό αεροδρόμιο, όχι να οργανώσουν καλύτερα τη βοήθεια, παρά για να διατηρήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα. Αεροπλάνα με βοήθεια από τις Λατινικές χώρες και με επείγουσα ιατρική βοήθεια με άλλα αεροπλάνα των φιλανθρωπικών οργανισμών δεν επιτρέπεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο και υποχρεώνονται να προσγειωθούν στη γειτονική χώρα, όπου δεν μπορούν οι άνθρωποι πλέον να βοηθηθούν.
Οι 10.000 αμερικανοί στρατιώτες και συμπληρωματικά ναυτικοί δεν προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, κατά την άποψη των φιλανθρωπικών οργανισμών, παρά περισσότερο την εμποδίζουν. Από την πλευρά της Λατινικής Αμερικής, την Βενεζουέλα και Βολιβία ακούγεται ιδιαίτερα σκληρή κριτική στις ΗΠΑ, Μια στρατιωτική κατοχή της Αϊτής δεν είναι μόνο μια απλή θεωρία συνωμοσίας, παρά υποστηρίζεται από τους συντηρητικούς στοχαστές. Αλλιώς οι ΗΠΑ φοβούνται να μην πέσει η Χώρα κάτω από την επιρροή της Κούβας και της Βενεζουέλας.
Είναι όμως καθήκον της παγκόσμιας κοινωνίας με τα εκατομμύρια δωρεών και υποστήριξης, αλλά και το καθήκον και η υποχρέωση των ΗΠΑ με προγράμματα ανασυγκρότησης να βοηθήσει τη Χώρα να εξέλθει από την κρίση με μια ισχυρότερη Δημοκρατία.Είναι όμως τούτο εύκολο, καθότι οι κριτές αναφέρουν, ότι με την μακροχρόνια κατοχή τα παραδείγματα της ελλιπής Δημοκρατίας του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν την ευνοϊκή ευκαιρία, για να εγκατασταθούν για να αφαιρέσουν την επιρροή των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι για μια κατοχή, για τα εκεί ευρισκόμενα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, υποτιθέμενα στο υπέδαφος της Αϊτής. Κατά την άποψη των Daniel και Ginette Mathurn, υπάρχουν περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.Και ετούτο το πετρέλαιο δεν άνοιξε μέχρι τώρα, διότι ισχύουν ως στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιτρέψει μια εξόρυξη.. Τώρα μπορεί να φοβούνται, ότι τα αποθέματα μπορούν να πέσουν στα χέρια της Νότια Αμερικής.Τώρα τελικά γνωστοποιήθηκε γιατί οι Αμερικανοί προωθούν ολόκληρο στρατό με αεροπλανοφόρα, αεροπλάνα και τόσα μεγάλα έξοδα εξαιτίας της Αϊτής, αλλά για τα γιγαντιαία αποθέματα πετρελαίου.
Ήδη το 2008 δήλωσαν μεγάλες εταιρείες πετρελαίου την ανεύρεση πετρελαίου στην Κούβα, που απέχει από την Αϊτή 80 χιλιόμετρα. Φαίνεται ότι οι δύο χώρες της Καραϊβικής κάθονται σ΄ ένα γιγαντιαίο βαρέλι πετρελαίου και ένεκα τούτου το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του πενταγώνου να βοηθήσουν με μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση.Οι δύο επιστήμονες Daniel και Ginette Mathurin, έχουν αναφέρει, ότι στο υπέδαφος της Αϊτής υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, καθώς επίσης και στρατηγικά μεταλλεύματα.Οι επιστήμονες ανέφεραν σε ιστοσελίδες την 28.Ιανουαρίου 2008, ότι στο Αϊτινό υπέδαφος υπάρχει πάρα πολύ πετρέλαιο, ότι σε 20 θέσεις βρήκαν κοιτάσματα πετρελαίου και 5 από αυτά, είναι πολύ σπουδαία για τους εμπειρογνώμονες και πολιτικούς.Μπορεί λοιπόν να είναι τα πραγματικά μοτίβα για την «κατάληψη» και την ανάληψη του ελέγχου διαμέσου 10.000 στρατιωτών.
Η Αϊτή έχει γιγαντιαία αποθέματα χρυσού και Ιρίδιου, είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δομινικανής Petroleum Rafinery, Leopoldo Espaillat Nanita, και είναι ενδιαφέρον, το ότι ο BILL CLINTON και ο GEORGE SOROS θα συνομιλήσουν σύντομα για την ανοικοδόμηση της υποδομής της Αϊτής με επιχειρήσεις της χώρας.Ίσως ο ΚΛΙΝΤΟΝ, ΣΟΡΟΣ και πολλοί άλλοι αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης έχουν πιστοποιήσει, ότι αυτές οι υποθηκεύσεις πετρελαίου, χρυσού, ουράνιου, Zyconium και Iridium υπάρχουν στην Αϊτή και θέλουν να κερδίσουν τον έλεγχο σε βάρος του Αϊτινού λαού.
Ο Daniel Mathurin, δείχνει, ότι οι έρευνες έχουν διευκολυνθεί από πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις να εξετάσουν αυτά τα γιγαντιαία αποθέματα πετρελαίου. Ενθυμάται ένα ντοκουμέντο που το κόμμα ΛΑΒΑΛΟΣ, που ήτανε στην εξουσία το 2004 έδωσε τον αριθμό των θέσεων υδρογονανθράκων στην Αϊτή.Σύμφωνα με τον Daniel και Ginette Mathurin, η μεγάλη περιοχή της λίμνης με τις πόλεις Thomazeau και Cornillon, περιέχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.
Αυτά τα μέρη δεν εξορίστηκαν αναφέρει ο Ginette Mathurin, διότι αναφέρονται ως γεωλογικό στρώμα στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Βέβαια αναφέρει o Ginette Marthurin το αδιανόητο, ότι ο καραϊβικός χώρος να είναι η πίσω αυλή των ΗΠΑ. Αλλά ο Daniel και Ginette Mathurin συμπληρώνουν δείχνοντας, ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το έτος 2005 επέτρεψε την χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ.Αυτή η πόρτα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους Αϊτινούς πολιτικούς σε διαπραγματεύσεις με αμερικανικές πολυεθνικές, για να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα.Εμπειρογνώμονες, επιχειρηματολογούν, ότι η κυβέρνηση του Jean-Claude Duvalier είχε πιστοποιήσει την ύπαρξη των μεγάλων πετρελαιοπηγών στον κόλπο του Πορτ-ο-Πρενς λίγο πριν την κατάρρευσή της.
Πάνω στο θέμα της Αίτής, αναλύσουν οι έμπειροι κριτικής, τις παγκόσμιες επιρροές, επεμβάσεις και τις εξουσίες και έλεγχο, π.χ.: την Αϊτή, και τον Καραϊβικό χώρο, την Λατινική Αμερική., το Ιράκ, Περσία, Αφγανιστάν, Ιράν- Πακιστάν- Ινδίες -Κίνα, Αλάσκα, Αραβικές χώρες κλπ., όπου θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε άλλο μου άρθρο.