Ossobuco ή osso buco στην Ιταλική, είναι το “κόκαλο με τρύπα” και αφορά το βοδινό κρέας και συγκεκριμένα τη φέτα από το βοδινό κότσι, με κόκαλο στη μέση. Παραδοσιακά μαγειρεύεται με λαχανικά, μυρωδικά, κρασί και ζωμό, πασπαλίζεται με γκρεμολάτα (gremolata, μείγμα από ξύσμα λεμονιού, σκόρδου και μαϊντανού) και συνοδεύεται με ριζότο μιλανέζε (ριζότο με σαφράν). Η πιο μοντέρνα παραλλαγή της (που θα δούμε εδώ) περιλαμβάνει ντομάτα, καρότα, σέλερυ και κρεμμύδια.
Οι παραλλαγές ποικίλουν ανάλογα με τη φαντασία μας. π.χ. μπορούμε να αλευρώσουμε το κρέας πριν το σοτάρουμε ή να χρησιμοποιήσουμε λαχανικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας, π.χ. σελινόριζα ή φύλλα δάφνης κτλ. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ ή ριζότο, ακόμα και με τηγανιτές πατάτες. Για ένα ιδιαίτερο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα προτείνω αρωματικό ρύζι basmati με ξηρούς καρπούς και άνηθο (για να μη λείπει και η γέμιση), που είναι από τα αγαπημένα μου!
Υλικά (για 6 άτομα)
4 μπούτια γαλοπούλας
2 ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1-2 καρότα ψιλοκομμένα
1-2 πράσα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγο σέλερυ ψιλοκομμένο
1 φλ. κόκκινο κρασί
600 ml ζωμό από κοτόπουλο (αν έχουμε)
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Για μαρινάρισμα
1 κ.σ. πάπρικα
χυμό 1 λεμονιού
3 σκ. σκόρδο
κοτσάνια μαϊντανού
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
1. Μαρινάρουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο.
2. Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο τα κομμάτια της γαλοπούλας, περίπου για 10′. Πρέπει να σοταριστούν πολύ καλά, απ’ όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσουν. Αφού ροδίσουν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Σοτάρουμε στο ίδιο σκεύος τα λαχανικά (καρότο, πράσα, κρεμμύδι, σκόρδο κτλ) περίπου για 10′. Αλατίζουμε ελαφρά.
4. Σβήνουμε με κρασί. Με ξύλινη σπάτουλα “ξύνουμε” τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσουν όλα τα νόστιμα υλικά που καραμέλωσαν από το σοτάρισμα της γαλοπούλας και των λαχανικών.
5. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και το ζωμό. Όταν αρχίσει να βράζει, ξαναβάζουμε στο σκεύος τη γαλοπούλα, και προσέχουμε ο ζωμός να καλύπτει το κρέας (αν όχι, συμπληρώνουμε).
7. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (σιγανή προς μέτρια), κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό.
8. Προς το τέλος, ανοίγουμε το καπάκι για να φύγουν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα μας.
Tips :
Πείτε στο χασάπη σας, να σας κόψει τα μπούτια της γαλοπούλας κάθετα στα 3.