Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια πρωτότυπη ξενάγηση στην Κύπρο. Κάνοντας ορθοπεταλιές σε τρεις διαφορετικές διαδρομές ξεναγηθήκαμε σε τοπία, κτίρια και ιστορικής σημασίας χώρους του νησιού. Οι εμπειρίες ήταν πλούσιες.
Λευκωσία-Πιτσυλιά
Ξεκινήσαμε από τη Λευκωσία και περνώντας από γραφικά χωριά καταλήξαμε στην Πιτσυλιά, περιοχή φημισμένη για το καλό κρασί και τα καπνιστά αλλαντικά. Η διαδρομή είναι μεγάλη (115 χλμ) και αρκετά δύσκολη. Απαιτείται ορειβατικό ποδήλατο 21 ταχυτήτων τουλάχιστον. Συστήνεται ανάρτηση στον μπροστινό τροχό.
Από το χωριό Άλωνα μέχρι τη Λευκωσία είναι κατήφορος. Προχωρώντας προς Μαχαιρά περνάμε από το χωριό Αρεδιού και ανηφορίζοντας από τη Μαλούντα και Κλήρου πήραμε τη στροφή αριστερά για το χωριό Φικάρδου. Από εκεί κατηφορίσαμε για το Γούρρη και στα δεξιά ακολουθήσαμε το δρόμο προς Λαζανιά και Μαχαιρά. Όταν φθάσετε στο Φαρμακά οι φίλοι του κινδύνου θα χαρείτε το χωματόδρομο πάνω από τους γκρεμούς. Από το Φαρμακά νότια πήραμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για το Παλαιχώρι, απ όπου ανηφορίζοντας περάσαμε από Ασκά, Φτερικούδι και Άλωνα.
Όσοι θέλουν να διανυκτερεύσουν βρίσκονται στην ιδανική περιοχή. Στην Άλωνα υπάρχουν καταλύματα και εστιατόρια για ν απολαύσετε με την άνεσή σας τις ομορφιές της Πιτσυλιάς.
Αφήνοντας την Άλωνα η διαδρομή κατηφορίζει για Πλατανιστάσα, περνά από το δασικό σταθμό «Γεφύρι της Παναγιάς», συνεχίζει από Μιτσερό, Αγροκηπιά και βγαίνει στο δρόμο Λευκωσίας –Παλαιοχωρίου. Από εκεί φτάνει στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Κλήρου απ όπου μπαίνουμε στον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Παλαιοχωρίου για να επιστρέψουμε στη Λευκωσία.
Λευκωσία-Τουριστική πλαζ Λάρνακας
Μία άλλη εκδρομή με ποδήλατο είναι η διαδρομή Λευκωσία-Τουριστική πλαζ Λάρνακας, μήκους 51,5 χλμ. χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Προσφέρεται για παντός τύπου ποδήλατα με ταχύτητες. Ο δρόμος σε όλο το μήκος του είναι επιστρωμένος.Από τα φώτα της τροχαίας της Λεωφόρου Λεμεσού παίρνουμε τον αυτοκινητόδρομο προς Λεμεσό και Λάρνακα. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου οδηγούμαστε αριστερά προς Λατσιά και ακολουθούμε τον παλιό δρόμο Λευκωσίας –Λεμεσού. Μετά τα Λατσιά στη Νήσο η διαδρομή στρίβει αριστερά και διασχίζοντας τα χωριά Δάλι και Λύμπια φθάνουμε στον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Λάρνακας.
Τρόοδος-Πάφος
Η καλύτερη διαδρομή είναι Τρόοδος-Πάφος, που περνά μέσω των γραφικών χωριών της κοιλάδας του ποταμού Διαρίζου. Από την πλατεία Τρόοδος η διαδρομή κατευθύνεται προς νότο στον κύριο δρόμο Λεμεσού-Τροόδους. Στην περιοχή Ψηλό Δέντρο στρίβει δεξιά για τις Πάνω Πλάτρες και συνεχίζει για τις Κάτω Πλάτρες. Λίγο έξω από το χωριό είναι η στροφή δεξιά για Μανδριά και Πάφο.
Αμαθούντα-Ακτή Κυβερνήτη
Οι φανατικοί του ορειβατικού ποδηλάτου προτιμούν την εκδρομή Αμαθούντα-«Ακτή του Κυβερνήτη» γιατί οι δυσκολίες στο βραχώδες έδαφος απαιτούν ισορροπία και καλό χειρισμό. Η συνολική απόσταση είναι 15 χλμ., από τα οποία τα πρώτα 5 χλμ είναι σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η διαδρομή αρχίζει από Αμαθούντα, συνεχίζεται στο δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας μέχρι την υπέργεια διάβαση της Μονής και από εκεί παίρνει το χωματόδρομο στα δεξιά και νότια προς την παραλία. Αφού περάσουμε από διάφορες βιομηχανικές μονάδες και το λατομείο, στρίβουμε αριστερά και ανατολικά για το φημισμένο ποδηλατικό θρίλερ που καταλήγει στην «Ακτή του Κυβερνήτη». Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής απαιτεί καλής ποιότητας ορειβατικό ποδήλατο με 24 ταχύτητες και μπροστινή ανάρτηση.
Τα πάντα για τους ποδηλάτες
Η Ποδηλατοκίνηση, ο όμιλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, οργανώνει διάφορες μη αγωνιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν όλοι να συμμετέχουν. Παρόμοιες δραστηριότητες οργανώνονται και από τον Όμιλο Ποδηλασίας της Λεμεσού. Επίσης η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας οργανώνει αγώνες κάθε άνοιξη, όπως τον περίφημο διεθνή αγώνα «Αυξέντεια» που διεξάγεται σε δυο στάδια. Το φθινόπωρο οργανώνονται διάφορες άλλες εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι (το ετήσιο πρόγραμμα της Ομοσπονδίας διατίθεται από τα γραφεία της στα τέλη Ιανουαρίου). Στα τέλη Νοεμβρίου διεξάγεται επίσης Διεθνής Αγώνας ποδηλάτων ανώμαλου δρόμου στην Αγία Νάπα.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας οργανώνει τοπικούς και διεθνείς αγώνες για ποδήλατα πίστας και ανώμαλου δρόμου.
Χρήσιμες διευθύνσεις
Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, Κίμωνος 1, Λευκωσία, e-mail: ccf@cytanet.com.cy
Cyprus Villages Bike Center. www.cyprus-villages.com E-mail: agrotourismo@cytanet.com.cy
The Aliathon Holiday Village Bike Center www.alliathonvillage.com E-mail: aliathon@logos.cy.net
Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού www.visitcyprus.org.cy E-mail: cytour@cto.org.cy
Τηλέφωνα Ανάγκης: Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ιατρική Βοήθεια 112.
Εν κατακλείδι: Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συναρπαστική ποδηλασία σε διαφορετικούς τύπους εδάφους, καθιστώντας το νησί παράδεισο για τους λάτρεις του αθλήματος. Ποδήλατα ενοικιάζονται σε όλες τις πόλεις και τα παραθαλάσσια θέρετρα (περίπου 2 ευρώ την ημέρα). Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο είναι ιδανικές για να γνωρίσετε το νησί με ορθοπεταλιές. Από τους μήνες Οκτώβριο έως Απρίλιο οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον η γρήγορη εναλλαγή του τοπίου ποτέ δεν καθιστά ανιαρή την ποδηλασία. Ο κόσμος στο νησί είναι ανοιχτόκαρδος και φιλόξενος. Όσον αφορά το φαγητό είναι το τελευταίο πράγμα που έχει κάποιος να σκεφτεί.
Στους δρόμους και αυτοκινητόδρομους υπάρχουν τοποθετημένες διεθνείς πινακίδες τροχαίας. Υπ όψη ότι στην Κύπρο τα οχήματα διακινούνται στην αριστερή πλευρά του δρόμου (σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα οδήγησης). Αν είστε κατά ομάδες να ποδηλατείτε ο ένας πίσω από τον άλλο (single file), να φοράτε πάντοτε προστατευτικό κράνος, να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα σύνεργα για επισκευές και να παίρνετε μαζί σας ένα αδιάβροχο η αντιανεμικό σακάκι (για τυχόν αλλαγές του καιρού). Αν είναι δυνατό, οι ποδηλάτες πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν προς τα δυτικά αργά το απόγευμα μια και το εκτυφλωτικό φως του ήλιου που δύει μπορεί να είναι ενοχλητικό και δυνητικά επικίνδυνο. Συστήνεται η χρήση γυαλιών ήλιου και καπέλου όλες τις ώρες της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες …Καλή ξεκούραση!