Μενού
Αρχική / Άρθρα / Υγεία - Ασθένειες / Η γρίπη των χοίρων . Τι είναι . Τα συμπτώματα στον άνθρωπο κ.ά

Η γρίπη των χοίρων . Τι είναι . Τα συμπτώματα στον άνθρωπο κ.ά

Ξαφνικά και από το πουθενά ένας νέος ιός γρίπης, που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ ευρεθεί και παρατηρηθεί βρίσκεται στο προσκήνιο και απειλεί την ανθρωπότητα με μια πανδημία, που θα έχει ανυπολόγιστες σήμερα συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή. Ο αποκληθείς ιός της γρίπης των χοίρων, που στην πραγματικότητα φέρεται να αποτελεί μείξη στελεχών ιών ανθρώπου, χοίρου και πτηνών εξαπλώνεται ταχύτατα σε πολλές χώρες του πλανήτη, σε μία χρονική περίοδο μη ευνοϊκή για την εξάπλωση τέτοιων ιών.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

 

“Η γρίπη των χοίρων είναι μία ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων που προκαλείται από τον ιό Α της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει και ξέσπασμα επιδημίας”

Η γρίπη των χοίρων είναι μία ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων που προκαλείται από τον ιό Α της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει και ξέσπασμα επιδημίας. Η έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γρίπη των χοίρων είναι κολλητική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εν τούτοις, δεν είναι ακόμη γνωστός ο βαθμός ευκολίας με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Τα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Και περιλαμβάνουν, πυρετό, βήχα, ερεθισμένο λαιμό, κρυάδες. Πονοκεφάλους και αδιαθεσία. Σε ορισμένους ανθρώπους έχουν αναφερθεί συμπτώματα διάρροιας και εμετού. Στο παρελθόν όπως και τώρα έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Όπως η απλή γρίπη έτσι και των χοίρων μπορεί να επιβαρύνει δραματικά την υγεία ήδη επιβαρυμένων οργανισμών.

Πώς εξαπλώνεται η γρίπη;

Η εξάπλωση του ιού (H1N1) γίνεται με τον τρόπο που συμβαίνει και στην απλή γρίπη, δηλαδή μέσω φταρνίσματος και βήχα. Πολλές φορές άνθρωποι προσβάλλονται από το ιό όταν ακουμπούν μία επιφάνεια που έχει μολυνθεί και μετά βάζουν το χέρι στο στόμα τους.

Πώς γίνεται η μεταφορά της νόσου;

Οι ήδη μολυσμένοι ασθενείς μπορούν να κολλήσουν άλλους από την 1η μέρα που και οι ίδιοι κολλήσουν, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει τα συμπτώματα, μέχρι και την έβδομη μέρα μετά την προσβολή τους από τον ιό.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να κολλήσει κάποιον άλλο πριν καν αντιληφθεί ότι και ο ίδιος έχει προσληφθεί από τον ιό.

Πώς θα αποφύγω να κολλήσω;

Το σημαντικότερο είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας απολυμαίνοντας τα με οινόπνευμα, να κοιμόμαστε καλά, να είμαστε ενεργητικοί, να πίνουμε πολλά υγρά και να τρεφόμαστε υγιεινά.

Αποφύγετε την κοντινή επαφή με ανθρώπους που είναι ασθενείς.

Υπάρχουν φάρμακα που καταπολεμούν την γρίπη των χοίρων;

Υπάρχουν. Υπάρχουν ειδικά αντιβιοτικά που καταπολεμούν την εξάπλωση του ιού στο οργανισμό σας . Εάν αρρωστήσετε μπορείτε να θεραπευτείτε με την σωστή αγωγή.

Η έγκαιρη διάγνωση και λήψη φαρμάκων είναι σωτήριες.

Πόσο καιρό ζει ο ιός εκτός σώματος;

Οι ιοί και τα βακτήρια παραμένουν ζωντανά για 2 ώρες εκτός οργανισμού σε επιφάνειες τραπεζιών, πόμολων και γραφείων. Το συχνό πλύσιμο των χεριών απομακρύνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο που να μας προστατεύει από την γρίπη των χοίρων, υπάρχουν όμως οι παρακάτω συμβουλές που μπορούν να είναι σωτήριες.

1. Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας όταν φταρνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο.

2. Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά.

3. Αποφύγετε να αγγίζετε την μύτη τα μάτια και το στόμα σας. Τα μικρόβια εξαπλώνονται γρήγορα μα αυτόν τον τρόπο.

4. Αποφύγετε την επαφή με άρρωστους ανθρώπους.

5. Εάν μολυνθείτε μην πάτε στην δουλειά ή στο γραφείο.

Τι να κάνω εάν παρατηρήσω τα συμπτώματα;

Εάν παρατηρήσετε τα συμπτώματα στον εαυτό σας και έχετε επισκεφτεί περιοχές που υπάρχει ξέσπασμα του ιού, επικοινωνήστε κατευθείαν με το γιατρό σας και επισκεφτείτε νοσοκομείο.

Στην περίπτωση των παιδιών πρέπει να ανησυχήσετε όταν παρατηρήσετε:

Δύσκολη αναπνοή, υπνηλία και επίμονο πυρετό.

Μπορεί ο άνθρωπος να κολλήσει την γρίπη από την κατανάλωση κρέατος;

Όχι. Η γρίπη των χοίρων δεν εξαπλώνεται μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος και υποπροϊόντων του.

Πηγές

NEO INKA


Αφήστε μια απάντηση