Ο πνιγμός ως αίτιο ατυχηματικού θανάτου.
Τι προκαλεί τον πνιγμό.
Πως βοηθούμε θύμα πνιγμού.
Μέθοδοι διάσωσης στο νερό
Στην Ελλάδα αναφέρονται 300 με 350 θάνατοι κάθε έτος από πνιγμό. Είναι γενικά τέταρτη αιτία θανάτου από ατυχήματα στη χώρα μας και στις ΗΠΑ , ενώ στις ηλικίες 10 με 35 ετών στους άνδρες είναι δεύτερη (προηγούνται τα τροχαία ατυχήματα).
Ο πνιγμός προκαλεί τον θάνατο μέσω ασφυξίας. Η τελευταία οφείλεται ή σε εισρόφηση του νερού από την αναπνευστική οδό ή από σπασμό του λάρυγγα (όταν έρθει σε επαφή η επιγλωτίδα με το νερό). Η καταβύθιση σε πολύ ψυχρό νερό μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσω υποθερμίας.
Η όλη διαδικασία θέλει περίπου 5 με 10 λεπτά. (λαρυγγόσπασμος-εισρόφηση-ανεπαρκής αναπνοή και κυκλοφορία-εγκεφαλικός θάνατος).
Στα αίτια του πνιγμού περιλαμβάνονται:
1.Χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών.
2.Κόπωση.
3.Αιφνίδια οξεία κατάσταση (π.χ έμφραγμα μυοκαρδίου , επιληψία κλπ).
4.Τραυματισμός της κεφαλής ή του νωτιαίου μυελού σε κατάδυση.
5.Δαγκώματα από υδρόβιους οργανισμούς , νόσος των δυτών κλπ.
Το θύμα συνήθως είναι ωχρό ή κυανό χωρίς αναπνοή και σφυγμό. Μπορεί να έχει αντίληψη ή να είναι σε διέγερση. Έμετος , αναπνοή με συριγμό , ροζ αφρός από το στόμα μπορεί να παρατηρηθούν .Στην τελευταία περίπτωση έχουμε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή και ασθενικό σφυγμό. Γενικά το θύμα είναι υποθερμικό.
Άμεσα αρχίζουμε ΚΑΡΠΑ αν απουσιάζουν σφυγμός και αναπνοή.
Προσοχή στον αυχένα ιδίως αν υπάρχει υποψία τραυματισμού.
Κάνουμε χειρισμό Heimlich στο στομάχι ώστε να καθαρίσουν οι αεροφόροι οδοί , ειδικά αν υπάρχει και έμετος. Γενικά δεν καθυστερούμε την ΚΑΡΠΑ για να εκκενώσουμε τους πνεύμονες από το νερό.
Κάνουμε ΚΑΡΠΑ ακόμα και σε θύματα που φαινομενικά δεν έχουν καμία ελπίδα. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις επιβίωσης μετά από παρατεταμένη ΚΑΡΠΑ σε ασθενείς που φαίνονταν νεκροί.
Όλα τα θύματα πρέπει (ακόμα και αυτοί που δείχνουν ότι είναι καλά ) να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για παρακολούθηση. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν και μετά από πολλές ώρες.
Μέθοδοι διάσωσης στο νερό
Απλώνουμε ένα κοντάρι ή το χέρι μας για να τραβήξουμε το θύμα
Κρατούμε γερά μία σανίδα σε βαθύτερα νερά
Χρησιμοποιούμε μία βάρκα αν τα νερά είναι πιο βαθιά
Πετάμε στο θύμα ένα σωσίβιο
Τραβάμε το θύμα με μία πετσέτα
Γενικά η πλειονότητα των πνιγμών συμβαίνει κοντά στην παραλία.
Αν δεν έχουμε ειδική εκπαίδευση δεν προβαίνουμε σε προσπάθεια διάσωσης και τραβήγματος του θύματος με έλξη από τα μαλλιά , το κεφάλι κλπ.
Αν το θύμα το βρούμε στο νερό αναίσθητο και χωρίς αναπνοή αρχίζουμε άμεσα τεχνητή αναπνοή όπως φαίνεται στην εικόνα