Ταξιδεύετε αεροπορικώς; Μην ξεχνάτε τα δικαιώματά σας
Πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς; Φροντίστε πρώτα να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας.
Αν και η Ένωση έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσία για την προστασία των αεροπορικών επιβατών , πρέπει και οι ίδιοι οι επιβάτες να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.Οι αερομεταφορείς, αν και υποχρεούνται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν ενημερώνουν πάντοτε τους επιβάτες για τα δικαιώματα που έχουν όταν η πτήση τους παρουσιάζει πρόβλημα.
Άρνηση επιβίβασης; Ανάλογα με την απόσταση της πτήσης και τη διάρκεια της καθυστέρησης μέχρι τον τελικό σας προορισμό, δικαιούστε αποζημίωση μέχρι 600 ευρώ.
Μεγάλη καθυστέρηση; Αν η πτήση σας καθυστερεί πάνω από πέντε ώρες, μπορείτε να αποφασίσετε να μην ταξιδέψετε, οπότε, έχετε το δικαίωμα να εξαργυρώσετε το εισιτήριό σας.
Ακύρωση πτήσης; Δικαιούστε αποζημίωση, εκτός κι αν ενημερωθήκατε 14 ημέρες πριν από την πτήση, ή προωθηθήκατε στον τελικό σας προορισμό μέσω άλλης πτήσης χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, ή ο αερομεταφορέας σας μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση οφειλόταν σε εξαιρετικές συνθήκες.
Άλλου είδους βοήθεια από τον αερομεταφορέα; Ανάλογα με την περίπτωση, αν δεν σας επιτραπεί επιβίβαση ή αν η πτήση σας ακυρωθεί ή καθυστερήσει, δικαιούστε βοήθεια (σίτιση, πρόσβαση σε επικοινωνία και διανυκτέρευση, αν χρειαστεί). Στην περίπτωση άρνησης επιβίβασης ή ακύρωσης της πτήσης, ειδικότερα, έχετε δυνατότητα να επιλέξετε ή τη συνέχιση του ταξιδιού σας ή την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σας.
Αν και οφείλουμε να ζητάμε την τήρηση αυτών των δικαιωμάτων μας, αντίθετα, σε θέματα ασφάλειας η κατάσταση δεν ελέγχεται από εμάς. Και στην περίπτωση αυτή, η ΕΕ ανέλαβε τις ευθύνες της και δημοσίευσε κοινοτικό κατάλογοόλων των αεροπορικών εταιρειών που κρίνονται ανασφαλείς και στις οποίες απαγορεύεται, ή επιτρέπεται μόνον υπό όρους, η είσοδος στον εναέριο χώρο της ΕΕ. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος είναι ο αερομεταφορέας σας, καθώς βάσει των ίδιων κανόνων αεροπορικής ασφάλειας της ΕΕ, ο ταξιδιωτικός σας πράκτορας πρέπει να σας ενημερώνει το συντομότερο δυνατό για την ταυτότητα του αερομεταφορέα που θα πραγματοποιήσει την πτήση σας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας(EASA), με έδρα την Κολωνία, έχει τρία κύρια καθήκοντα: να συντάσσει κανόνες αεροπορικής ασφάλειας, να πιστοποιεί αεροναυτικά προϊόντα (όπως το A-380) και να διασφαλίζει ότι οι χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν ορθά τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας των πτήσεων. Στόχος του οργανισμού αυτού είναι η επίτευξη και διατήρηση, σε όλες τις χώρες της Ένωσης, υψηλού και ομοιόμορφου επιπέδου αεροπορικής ασφάλειας.
Για να μπορέσει η Ένωση να αντιμετωπίσει την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 10-15 χρόνια, αναπτύσσει, με το σχέδιο SESAR, την επόμενη γενιά συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, τα οποία θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ομαλή ροή των αερομεταφορών παγκοσμίως για τα επόμενα 30 χρόνια .
Χαμηλότεροι ναύλοι; Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών ώστε να προλαμβάνει ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές και αυξήσεις τιμών εκ μέρους τους, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τα δικαιώματα εκατομμυρίων αεροπορικών επιβατών.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
Πηγές
Air Transport Portal of the European Commission