Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Καλοκαίρι / Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Ερωτήματα και απαντήσεις

Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Ερωτήματα και απαντήσεις

Πόσο ασφαλείς είναι οι πτήσεις από τις εταιρίες χαμηλού κόστους ;

Για το επίκαιρο θέμα μίλησε χθες στο ραδιόφωνο του BBC ο Σάιμον Εβανς, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Χρηστών των Αερομεταφορών (Air Transport Users Council) που εδρεύει στο Λονδίνο, ο οποίος είπε:

«Υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια των πτήσεων εταιρειών χαμηλού κόστους και στη Βρετανία έως πριν μερικά χρόνια. Όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει βάση στις καταγγελίες ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι λιγότερο σχολαστικές από τις άλλες εταιρείες όσον αφορά τη συντήρηση και την ασφάλεια. Η λειτουργία τους υπόκειται στους ίδιους ακριβώς κανονισμούς τους οποίους πρέπει να σέβονται και οι άλλες εταιρείες. Γνωρίζουν ότι εάν θεωρηθούν ότι παραμελούν τη συντήρηση των αεροπλάνων και τους κανόνες ασφαλείας, τότε ουσιαστικά διαπράττουν επιχειρηματική αυτοκτονία. Είναι βέβαιο πως κάνουν συμβιβασμούς στο τομέα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους επιβάτες, κάτι που το παραδέχονται και οι εταιρίες χαμηλού κόστους. Σίγουρα ο τομέας στον οποίο δεν κάνουν συμβιβασμούς είναι ο τομέας της ασφάλειας».

Εξ άλλου ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβός Τσολάκης, που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Οι γνωστές εταιρείες χαμηλού ναύλου δεν αποδεικνύονται ως μη ασφαλείς, με βάση τα έως τώρα στοιχεία».

Διαφορετική, ωστόσο, άποψη που εξέφρασε στα «NEA» ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, πιλότος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» για 30 χρόνια. «Πώς καταφέρνουν και προσφέρουν τόσο χαμηλές τιμές; Σε ποιους τομείς περιορίζουν τις δαπάνες, για να μπορούν να προσφέρουν τόσο φθηνά εισιτήρια; Μήπως η ασφάλεια πτήσεων, η σωστή συντήρηση των αεροσκαφών και η εκπαίδευση των πληρωμάτων πέφτουν θύματα των χαμηλών τιμών;».

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, απουσιάζει από τον διεθνή κατάλογο της IATA, που κατατάσσει τις αεροπορικές εταιρείες ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας των πτήσεών τους, η κυπριακή εταιρεία «Ήλιος». Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν πληροί τις προϋποθέσεις – αριθμός αεροσκαφών και χιλιόμετρα πτήσης – για να περιληφθεί στη σχετική λίστα, όπου οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» καταλαμβάνουν μία από τις καλύτερες θέσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες Austrian Airlines, Finnair, Cathay Pacific, All Nippon Airways και Qantas θεωρούνται οι ασφαλέστερες στον κόσμο.

Στην τελευταία θέση της λίστας και με μεγάλη διαφορά βρίσκεται η κολομβιανή Avianca. Στη χειρότερη δεκάδα βρίσκονται οι ΡΙΑ, Egypt Air, Air India, Indian Airlines, ενώ η (πρώην σοβιετική και νυν ρωσική) Aeroflot, κατέχει μία από τις χαμηλότερες θέσεις, αφού έχασε 244 αεροσκάφη και είχε 4.564 θύματα από το 1973 μέχρι σήμερα.


Αφήστε μια απάντηση