Αποστολή μας είναι να σας δώσουμε και το κάτι άλλο, δηλαδή χρήσιμες πληροφορίες και απαραίτητες συμβουλές που θα κάνουν το ταξίδι σας ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής .
Πολλές οι απορίες που μας διατυπώνετε κατά καιρούς. Όπως:
Σε ποια ταξίδια δεν χρειάζεται διαβατήριο και είναι αρκετό το Δελτίο Ταυτότητας; Πόσα τσιγάρα και πόσα αλκοολούχα ποτά δικαιούμαι όταν επιστρέφω από το ταξίδι; Τι γίνεται όταν το διαφημιστικό φυλλάδιο του ταξιδιωτικού γραφείου υπόσχεται ξενοδοχείο πολυτελείας και αντί γι’ αυτό βρίσκομαι στο «Χάνι της Γραβιάς»;
Ταξινομήσαμε τις ερωτήσεις που μας στείλατε και παρακάτω δίνουμε απαντήσεις στις απορίες σας:
– Ως πολίτης της Ε.Ε. χρειάζομαι Διαβατήριο η Δελτίο Ταυτότητας για να ταξιδέψω στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
– Δεν απαιτείται επίδειξη διαβατηρίου ή δελτίου ταυτότητας όταν ταξιδεύετε μεταξύ των εξής χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία ή Σουηδία. Χρειάζεστε ισχύον διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας για ταξίδια προς και από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και οποιαδήποτε από τις 12 χώρες που προσχώρησαν στην Ε.Ε. το 2004 και μετά, δηλαδή: Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.
Είναι πάντως προτιμότερο να έχετε μαζί σας διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της Ε.Ε. γιατί μπορεί να χρειαστεί να αποδείξετε την ταυτότητά σας για λόγους ασφαλείας. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο εισιτηρίου και αποσκευών ή κατά την επιβίβαση σε αεροσκάφος.
– Μπορώ να μεταφέρω όσα προϊόντα καπνού και αλκοολούχα ποτά θέλω όταν επιστρέφω από ταξίδι σε χώρα της Ε.Ε.;
– Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τα αγαθά που μπορείτε να μεταφέρετε όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι προορίζονται για προσωπική χρήση και όχι για μεταπώληση. Κάθε χώρα μπορεί να ορίσει ενδεικτικά όρια που βοηθούν στον προσδιορισμό της έννοιας της προσωπικής χρήσης, αλλά αυτά δεν μπορούν να είναι χαμηλότερα από τα όρια που έχουν καθοριστεί σε επίπεδο Ε.Ε.
Αν όμως ταξιδεύετε από τα Κανάρια Νησιά, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ ή άλλα εδάφη όπου δεν εφαρμόζονται οι κοινοτικοί κανόνες για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα όρια για αγαθά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι αυτά που ισχύουν και για όσους έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Κάθε χώρα, για να προσδιορίσει κατά πόσον τα προϊόντα καπνού και τα οινοπνευματώδη ποτά προορίζονται για προσωπική χρήση, μπορεί να ορίσει ενδεικτικά όρια. Δηλαδή, εάν μεταφέρετε μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των προϊόντων μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι προορίζονται για προσωπική χρήση και να πρέπει να δικαιολογήσετε την αγορά τους. Τα ενδεικτικά αυτά όρια δεν μπορεί να είναι κατώτερα από: 800 τσιγάρα , 400 πουράκια , 200 πούρα , 1 κιλό καπνού, 10 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών , 20 λίτρα ενισχυμένου οίνου (όπως το πόρτο και το σέρι) 90 λίτρα οίνου (εκ των οποίων, 60 λίτρα κατ’ ανώτατο όριο αφρώδους οίνου) , 110 λίτρα μπύρας.
– Τι γίνεται στην περίπτωση που πάω διακοπές με οργανωμένο ταξίδι και το ταξιδιωτικό γραφείο χρεοκοπήσει; Επίσης, τι γίνεται όταν το διαφημιστικό φυλλάδιο του ταξιδιωτικού γραφείου υπόσχεται ξενοδοχείο πολυτελείας και αντί γι’ αυτό εγώ βρω εργοτάξιο;
– Η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει προστασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα γραφεία ταξιδίων οφείλουν να έχουν προβλέψει ρυθμίσεις επαναπατρισμού από τις διακοπές σας σε περίπτωση χρεοκοπίας τους. Υποχρεούνται επίσης να σας προσφέρουν αποζημίωση αν οι διακοπές σας δεν αντιστοιχούν στις υποσχέσεις που περιγράφονται στο διαφημιστικό φυλλάδιο. Απευθυνθείτε πρώτα στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, αλλά αν χρειασθείτε συμβουλές ως προς τα δικαιώματά σας ή βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος, επικοινωνήστε με ένα από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Προστασίας του Καταναλωτή .
– Ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. η άδεια οδήγησης που έχω; Επίσης, τι γίνεται με την ασφάλεια;
– Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που εκδόθηκε σε χώρα της Ε.Ε. ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της Ε.Ε. Πρέπει να την έχετε μαζί σας, καθώς και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σας, η οποία σε ορισμένες χώρες είναι υποχρεωτική. Όπου και να ταξιδεύετε στην Ε.Ε. η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας καλύπτει αυτόματα την αστική ευθύνη που απαιτείται από το νόμο. Αν έχετε ασφάλεια πολλαπλών κινδύνων στη χώρα σας, ελέγξτε αν η κάλυψη επεκτείνεται και στην οδήγηση του οχήματος σε άλλες χώρες.
– Τι πρέπει να κάνω αν, φτάνοντας στο αεροδρόμιο, διαπιστώσω ότι δεν υπάρχει η θέση που έχω κλείσει;
– Ως επιβάτης αεροπορικών μεταφορών έχετε ορισμένα δικαιώματα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. που ισχύει για τις προγραμματισμένες και ναυλωμένες πτήσεις, εσωτερικές και διεθνείς. Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης λόγω υπεράριθμης κράτησης θέσεων ή ακύρωσης της πτήσης, η αεροπορική εταιρεία ενδεχομένως, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, υποχρεούται να σας προσφέρει οικονομική αποζημίωση και βοήθεια. Αν θέλετε να καταγγείλετε κάτι, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία ή με το πρακτορείο ταξιδίων. Αν αυτοί δεν μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πρέπει, να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα της χώρας σας.
– Μπορώ να πάρω μαζί μου το σκύλο στις διακοπές;
– Μπορείτε να ταξιδέψετε με τον σκύλο ή την γάτα σας στο εσωτερικό της Ε.Ε. με το διαβατήριο για κατοικίδια ζώα που περιλαμβάνει στοιχεία του έγκυρου πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας. Υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις αν ταξιδεύετε με κατοικίδια ζώα στη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
– Τι πρέπει να κάνω αν πέσω θύμα κλοπής;
– Δηλώστε την κλοπή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και κρατήστε το αντίγραφο της δήλωσης που θα σας χρησιμεύσει για τυχόν αποζημίωσή σας από την ασφάλειά σας. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ή του δελτίου ταυτότητάς σας, πρέπει να ενημερώσετε το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας. Αυτοί θα ακυρώσουν το παλαιό ταξιδιωτικό έγγραφο και θα σας εκδώσουν καινούριο. Επίσης, πρέπει να ακυρώσετε αμέσως κάθε απολεσθείσα ή κλαπείσα πιστωτική κάρτα.