Η ποιότητα του αυγού
Το αυγό διατηρεί πλήρη τα πλούσια συστατικά του και τη φρεσκάδα του για 28 ημέρες από τη συσκευασία του.
Οι κανόνες τυποποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την αναγραφή σε κάθε συσκευασία αυγών των εξής στοιχείων:
Κατηγορία Α ή/και Φρέσκα Αυγά
Αριθμός Αυγών στην συσκευασία
Βάρος Αυγών
Ημερομηνία Ανάλωσης
Αριθμός Ωοσκοπικού κέντρου που ελέγχθηκαν τα αυγά
Ονομασία του κέντρου Συσκευασίας / διεύθυνση / τηλέφωνο
Τη συμβουλή για της διατήρηση στο ψυγείο μετά την αγορά
Βάρος των Αυγών
Όσον αφορά στο βάρος των αυγών, οι νέοι κανονισμοί ορίζουν τέσσερα μεγέθη αυγών:
S Μικρά αυγά εώς 53 γρ.
M Μεσαία αυγά 53-63 γρ.
L Μεγάλα αυγά 63-73 γρ.
XL Πολύ μεγάλα αυγά-ΓΙΓΑΣ άνω των 73 γρ.
Προτιμάτε πάντα αυγά συσκευασμένα . Έτσι μόνο γνωρίζετε τι παίρνετε. Ημερομηνία, Παραγωγός, Αριθμός Ωοσκοπικού Ελέγχου και Βάρος, όταν είναι γραμμένα στη συσκευασία, σας δίνουν την απαραίτητη εγγύηση ποιότητας. Επίσης η συσκευασία βοηθά στην ασφαλή μεταφορά.
Πρακτικοί τρόποι για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα αυγά
Κουνάτε απαλά το αυγό. Στο φρέσκο δεν “νοιώθετε” καμμία εσωτερική κίνηση. Όσο πιο παλιό το αυγό θα “νοιώθετε” ή θ΄ακούτε τον κρόκο του να κινείται ελεύθερα.
Βάζετε το αυγό μέσα στο νερό. Το πολύ φρέσκο μένει στον πάτο του δοχείου και σε οριζόντια θέση. Το παλιότερο αυγό έχει την τάση να ανασηκώνει την πλατιά του άκρη
Σπάτε το αυγό σε επίπεδο πιάτο. Στο φρέσκο αυγό το ασπράδι μένει σφιχτό γύρω από τον κρόκο. Στο παλιότερο αυγό το ασπράδι είναι νερουλό και διαχέεται
Τα αυγά, μετά την αγορά τους πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό περιβάλλον. Ιδανική θερμοκρασία θεωρείται από 7 εώς 13 βαθμούς Κελσίου και εξασφαλίζει την καλή διατήρησή τους για 3 εβδομάδες. Οι πόροι που έχει το κέλυφος του αυγού το κάνουν τρωτό σε βακτηρίδια του αέρα αλλά και σε οσμές, γι΄αυτό καλύτερα να τα κρατάτε μακρυά από φαγητά με έντονες οσμές.